Távol-keleti élelmiszerek és növényvédőszerek forgalmazását tiltotta be a Nébih

Távol-keleti élelmiszerek és növényvédőszerek forgalmazását tiltotta be a Nébih

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Kiemelt Ügyek Igazgatósága (KÜI) két, egymástól független akcióban - 5000 kilogramm távol-keleti élelmiszer, valamint 72 000 liter növényvédőszer forgalmazását tiltották be - közölte a hivatal csütörtökön.

Távol-keleti élelmiszerek és növényvédőszerek forgalmazását tiltotta be a Nébih
A közlemény szerint az élelmiszereknél a termékek eredete nem volt nyomonkövethető, míg a növényvédő-szereknél a gyártási időt nem tűntették fel.
    
A távol-keleti élelmiszerek lefoglalását eredményező akció a rajkai határállomáson indult, ahol a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) járőrei ellenőrizték egy kamion rakterét. Az ott fellelt élelmiszer tétel miatt vonták be az eljárásba a Nébih kiemelt ellenőrzéseket végző szervezeti egységét is. 
    
A járőrök kíséretében Budapestre érkező szállítmányt már várták a hivatal ellenőrei. A késő éjszakáig tartó vizsgálat és lerakodás során a hatóság szakemberei megállapították, hogy a szállító a termékek eredetét számlával igazolni nem tudta, az élelmiszerek egy része (szárított gomba, tészták konzervek, fűszerek) pedig minőség-megőrzési idővel sem rendelkezett. A X. kerületi épület raktárként illegálisan működött, nyilvántartásba nem vett egység. 
    
A hivatal munkatársai elrendelték a teljes árukészlet hatósági zár alá helyezését, a jelöletlen, nem nyomonkövethető termékeket elkobozták. 
    
A kőbányai akcióval párhuzamosan a Nébih szakemberei ellenőrzést tartottak egy növényvédő-szert forgalmazó cég telephelyén is, ahol 72 000 liter növényvédőszer forgalmazását tiltották be, mivel a termék gyártási ideje nem volt egyértelműen igazolható. Az eljárás lefolytatásáig a készlet hatósági zár alá került.

Forrás: MTI

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

decentralizált vállalat

önálló hatáskörrel felruházott, gazd. egységekkel rendelkező vállalat. A decentralizálást... Tovább

2/2006. (I. 18.) FVM rendelet

a növényvédõ szerek forgalomba hozatalának és felhasználásának engedélyezésérõl,... Tovább

Tovább a lexikonra