Tavaszi virágok az ünnepi húsvéti asztalra: ezeknek a virágoknak a húsvéti asztalon a helyük!

A legszebb tavaszi virágok a húsvéti asztalra

SzSz, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A tavaszról elsőnek a csodás, színes virágok, a fák virágzása, a madarak csicsergése és a húsvét jut eszébe mindenkinek. Melyek azok a virágok, amik ilyenkor felkerülhetnek a húsvéti asztalra?

Tavaszi virágok az ünnepi húsvéti asztalra

Virágok a húsvéti asztalra

Húsvétkor és a tavaszi időszakban sokan szeretik kicsit feldíszíteni, színesebbé tenni a lakást, hiszen a kedvünket is nagyban befolyásolhatják a színes virágok. A legtöbb növény ebben az időszakban virágzásnak indul, a fák rügyezni kezdenek, és a legszebb virágok ilyenkor nőnek. De milyen virágcsokor kerüljön a húsvéti asztalra? Összeszedtük a tavasz legszebbjeit egy csokorba. 

Tulipán 

A tulipán az egyik legismertebb virág ebben az időszakban. Cserépben és vázában egyaránt nagyon jól tud mutatni az ünnepi asztalon. Különféle színekben kaphatunk belőle a virágboltokban, legyen az fehér, sárga, piros, rózsaszín, de akár ritkább esetben kék és fekete színben is pompázik. Bármilyen árnyalatot választunk, mindenki megtalálhatja a saját maga ízlését. A hagymás dísznövény a déli órákban kinyílik, akár cserépben, akár vázában tartjuk. A több, mint 100 tulipán fajtából mindegyik tavasszal virágzik, emiatt is talán az egyik legkedveltebb virág ebben az időben. 

Jácint

A jácint is igen népszerű tavaszi, húsvéti növény, amelyet akár a kertben is könnyen nevelhetünk. A jácint apró virágai hosszúkás formában elhelyezkedve leginkább fehér, rózsaszín vagy lila árnyalatokban pompázik. A jácintot otthon a kertben vagy cserépben egyaránt tarthatjuk, azonban gondozásánál ez lényeges tényező. A jácint gondozásáról bővebben korábbi cikkünkben olvashatsz. Ez az igazán különleges virágú növény nem hiába az egyik legnépszerűbb választás a húsvéti időszakban, hiszen nagyon jól mutat a lakás bármely pontján. 

Nárcisz

A sárga színű nárcisz szintén a húsvéti időszak egyik népszerű dísznövénye, amely különleges ernyőszerű virágáról ismert. A nárciszt ritkább esetben fehér vagy rózsaszín árnyalatban találhatunk a virágboltban, azonban a legjellemzőbb színe a sárga. A nárcisz cserépben, a kertben, de vágott virágként is jól mutathat otthonunkban. Vágott formában elég sokáig elél a vázában, ha odafigyelünk a megfelelő vízmennyiségre és annak folyamatos cseréjére. A kedvelt sárga növény virágzását március elejétől május végéig csodálhatjuk. 

Barka

Bár a barka kicsit kakukktojásnak tűnik, mégis a tavaszi és húsvéti időszak egyik jellemző növénye. A barka húsvéti asztalon való megjelenéséhez még egy magyar hagyomány is tartozik, amely szerint, ha barkát tartunk Virágvasárnapon az ünnepi asztalnál, az megvédi a ház tulajdonosát a tűztől, vihartól és bő terményt hoz a kertbe. A barkát sokan feldíszítik festett tojásokkal, különböző tavaszi és húsvéti díszekkel, amely igazán szép éke lehet az asztalnak. A barkát lemetszve nem szükséges vízben sem tartanunk, ugyanolyan jól mutat. 

Írisz

Az írisz vagy más néven nőszirom a görög szivárvány szóról kapta nevét a virágok sokszínűségére utalva. Az írisz ugyan leginkább késő tavasszal virágzik, azonban már áprilisban, a húsvéti időszakban egyaránt találkozhatunk a kisebb fajtákkal. Az írisz leggyakoribb színei a kék, sárga, és a lila, viszont vörös, fehér és bronz színben is találkozhatunk vele. Virágai igen különleges, szerteágazó formában tündökölnek. Vágott virágként egyaránt díszíthetik a húsvéti ünnepi asztalt. 

Te melyik virágot választod az ünnepi asztal díszítésére? 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

igaerőmérleg

a gazd. igásállatainak munkateljesítménye (kapacitása) és a szükséges fogatos munkák... Tovább

csapófészek

olyan, a baromfitartás telepein használt tojófészek, amelynek a bebújónyílására egy... Tovább

Tovább a lexikonra