Mik a tavaszi teendők a méhesben?

A március izgalmas hónap a méhészeknek, mutatjuk miért

Horváth Csaba, méhész
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A méhészek számára a tavasz egy igazi versenyfutás az idővel. A méhek, a virágok és az időjárás állandó figyelése mellett etetésre, szűkítésre, a méhek szaporodásának segítésére van szükség, hogy minél hamarabb fejlett, erős családokat alakíthassunk ki. Ez az időszak meghatározza az egész éves termelést. Horváth Csaba méhész elmeséli nekünk ennek az izgalmas időszaknak a részleteit! 

tavaszi feladatok egy méhesben

A februári kirepülés

A tavasz beálltával és a hőmérséklet növekedésével nem csak a növények ébredeznek, hanem a méhek is.  Az első kirepülés február vége felé szokott megtörténni. Ekkor nem arról szól repülés, hogy rögtön virágokat, nektárt keresnek, hanem a házimunkáról.

A méhek kicipelik a télen elhullott társaikat a kaptárból, valamint a lepotyogott viaszdaraboktól is megszabadulnak. Ilyenkor egy méhésznek különösen figyelni kell arra, hogy a felhelyezett egérrács ne legyen eltorlaszolva.

Első kirepülés alkalmával a figyelmetlen méhek, akik esetleg árnyékos helyre szállnak, le könnyeden ledermednek és elhullanak. Másik veszélyforrás ekkor, hogy inni kezdenek fagyos vízből, ami szintén pusztuláshoz vezet.

Első virágok: a méhek 8 fok felett elkezdik a virágport keresni

Amint az időjárás hosszabb időre felmelegedett – tartós 8 Celsius fok fölöttire – a méhek már eltávolodnak a kaptártól virágokat, virágport keresni. Első növény, ami ekkor már virágport ad az a mogyoró.

Ekkor már behordott virágportól, megnövekedik a fehérje a kaptárban, ami az anyát petézésre ösztönözi. Ilyenkor, ha visszaesik a hőmérséklet, az komoly gondot okozhat a kaptárban, mert a fiasítás könnyedén megfázhat, és elpusztulhat.

Egy kis személyes tapasztalat következik: ebben az időszakban elég harapósak a méhek, hiszen gondoljunk, csak bele jó ideje csak a kaptárban vannak, ahol érzik, hogy népesség, és az élelem is fogyatkozik. Tehát akit ilyenkor meglátnak az ellenség és távol akarják tartani a kaptártól.

Méhész feladatok februárban és márciusban

  1. Anya petézésének serkentése: Fehérje alapú cukorlepényekkel kell segíteni a méheket, hogy "jó kondícióba" kerüljenek. Ha nem tudnak elegendő virágport bevinni a kaptárba, muszáj fehérjés lepényt beadni nekik. Ennek elmulasztása a család gyengülését, akár pusztulását is okozhatja.
  2. Melegen tartás: Felső és oldalsó takarásokkal kell melegen tartani a méheket. Fontos, hogy ne rágható anyaggal takarjuk őket, mert azt a méhek lebontják, és csak piszkot okoznak a kaptárban.
  3. Fiasítás gondozása: A meleg a fiasítás miatt fontos, és az anyát is jobban ösztönzi a petézésre, ezáltal a család létszáma gyorsabban növekszik.

A bűvös 8 fokot várják a méhészek 

A méhésznek, február végén és márciusban már naponta figyelnie kell az időjárás-jelentést. A +8 fok feletti tartós hőmérséklet beköszöntével elkezdődik a munka. Minden nap számít, hiszen a cél minél hamarabb erős családok kialakítása. 
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-17

Horgászat a Balatonnál: Hol és Hogyan Érdemes Horgászni?

A Balaton számos halfaj otthona, így a horgászok számára ideális helyszín. Ebben a cikkben áttekintjük, hol és hogyan érdemes horgászni a Balatonnál 2024-ben!

2024-07-05

A világ 10 legritkább állata, amik közel állnak a teljes kihaláshoz

Globálisan egy biodiverzitási válság közepén vagyunk. Bemutatok 10 olyan állatot, amik nagyon ritkák, extrémen veszélyeztetettek, és még sosem hallottál róluk.

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-07-16

Ezért ne locsold a növényeid kondenzvízzel: egy kertész figyelmeztetései

A kondenzvíz használata elsőre praktikus megoldásnak tűnhet a növények öntözésére. Részletes leírásunkban megtudhatod miért nem javasolt a használata.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-17

Állatbarát tippek pele ellen: így űzd el a kertedből

A kertészkedés örömeit beárnyékolhatják a nemkívánatos kártevők, például a pele. Ezek a kis rágcsálók, bár aranyosnak tűnnek, komoly károkat okozhatnak.

2024-07-03

Tegyünk közösen a fehérgólyák jövőjéért - A 15. hazai országos fehérgólya-felmérés

A 15. hazai fehérgólya-felmérés során a lakosság segítségét kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). A fehérgólyák populációja fogyatkozik.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

buzgár

a töltések mentett oldalán megjelenő vízfeltörés. A buzgár alulról felfelé irányuló... Tovább

malacnevelő képesség

fontos értékmérő tulajdonság, a koca "anyai" teljesítményéről tájékoztat, amit a... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek