Így kell metszeni a rózsát tavasszal, hogy kétszer annyi virágot hozzon!

hirdetes

Így kell metszeni a rózsát tavasszal, hogy kétszer annyi virágot hozzon!

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A rózsa tavaszi metszése nagyon fontos feladat minden kertész és házi kertész életében, de nem mindegy hogyan végzed el! Most eláruljuk hogyan kell megmetszeni tavasszal a rózsát, hogy idén kétszer annyi virágot hozzon!

rózsa tavaszi metszése

Így kell metszeni a rózsát tavasszal, hogy kétszer annyi virágot hozzon!


A házi kertészek és a kertészek életében is az egyik legfontosabb tavaszi kerti munkák kiemelkedő pontja a rózsák metszése. A tavaszi rózsa metszést azonban nem mindegy hogyan és mikor végezzük el, a következő technikával, amit most elárulunk idén kétszer annyi virág fog rózsádon nyílni! Mikor, miért és hogyan kell rózsát metszeni? Görgess lejjebb, a cikkből minden kiderül!

A rózsa helyes metszése

A rózsa metszésének pontos időpontja nagyon meghatározó, ahhoz, hogy milyen dús virágzást szeretnénk. Ezt az időpontot az éghajlat és a rózsa fajtája is befolyásolhatja, de általánosságban a rózsa metszését tavaszra kell időzítenünk, amikor a fagyveszély már biztosan elmúlt. Amennyiben enyhébbek a téli körülmények, akkor a tavaszi metszést már elvégezhetjük február végén is, de ha még előfordulnak éjszakai fagyok, akkor inkább várjunk vele márciusig, esetleg áprilisig. 

hirdetes

Sok kertész úgy gondolja, hogy a rózsa metszésének időpontja egybeesik a Forsythia virágzásával, de a legegyszerűbb módszer, ha figyeljük a rózsavesszőkön megjelenő levélrügyeket, és amikor elkezdenek megjelenni és pirosra színeződnek akkor végezzük el a metszést. Fontos, hogy a rózsa nyugalmi időszakban legyen, hogyha túl korán kezd el virágozni, akkor csak tavaszt követően végezzünk el rajta metszést.

Rózsa metszésének helyes technikája

hirdetes

A rendszeres rózsa metszés elengedhetetlen ahhoz, hogy gyönyörű virágok legyenek rajta, de az sem mindegy hogyan végezzük el a metszést. Ha azt szeretnéd, hogy folyamatos bimbózása legyen a rózsáknak és gyönyörű csodás virágokat hozzon, nem szabad túlmetszeni, de az sem jó, ha csak túl keveset vágunk vissza. De akkor mi a pontos metszési technikája a rózsának?

A rózsa metszés legfontosabb szempontja, hogy hol vágjuk meg a szárakat. A legjobb pont, ha 5 mm-el a bimbó felett végezzük el a metszést, mindig a rüggyel ellentétes irányba lejtve. 

rózsametszés

A metszés során vegyük figyelembe a rózsa korát! A tavaly ültetett rózsákat nagyjából feléig vissza kell metszeni, ugyanis így lesz rajta kétszer annyi rózsa. A második évben már körülbelül 2-3 új ággal lesz több a rózsatőn, amiket nem kell levágni, hiszen dúsítják a megjelenését, azonban a többi ágat szintén még feléig vágjuk vissza. A három vagy ennél idősebb rózsákat márnem kell a feléig visszavágni, csak a túlságosan vékony ágakat és az elhalt ágakat kell levágni. Nem csak a tavaszi, de az őszi metszés is fontos, ne felejtsük!


 

Forrás: 90esevek.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-31

Az 5 legszebb Dália fajta – Ha igazi különlegességet szeretnél a kertedbe

Ha érdekelnek a dáliák és szeretnéd megismerni az öt legszebb fajtájukat, akkor olvasd tovább ezt a cikket. Összegyűjtöttük az öt legszebb dáliafajtát!

2023-05-31

Levendulatermesztési hibák – a 6 legnagyobb elkerülendő hiba a kertészek szerint

Ebben a cikkben felsorolunk hat olyan gyakori hibát, amelyeket érdemes elkerülni a levendulatermesztés során, ahogy egy kertészeti szakértő javasolja.

2023-06-02

A zsálya pozitív hatásai, nem is hinnéd mennyi mindenre jó

A zsálya sokoldalú, egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak. Mutatjuk is a zsálya pozitív hatásait az egészségre!

2023-06-02

Ezzel az egyszerű trükkel sokáig szép marad az esküvői virág

A virágok egész nap és éjszaka frissen tartása nem lehetetlen küldetés, csupán ismerni kell a trükköt, amivel sokáig szép marad a vágott virág az esküvőkön!

2023-05-31

A tereprendezési sziklák tisztítása – egyszerű módszerek, hogy újra jól nézzen ki a sziklakert

A sziklakert sziklái könnyen bevonódhatnak mohával vagy szennyeződésekkel, aminek következtében elveszítik eredeti megjelenésüket, viszont egyszerű tisztítani!

2023-06-06

A Balaton-felvidék csodaszép eldugott levendulásai- mintha tündérországban járnánk

A balaton-felvidék legszebb levendulásai: a mostani cikkünkben összegyűjtött páratlanul szép, és különleges lila levendulamezők téged is el fognak varázsolni.

2023-05-31

Az orchideák szaporítása – Három szakértői módszer

Ezzel a három szakértői módszerrel viszont rájössz, hogy könnyedén lehet egy orchideából több orchideád! Orchidea szaporítási módszerek kertészeink ajánlása

2023-06-02

Így termessz fügét cserépben egyszerűen a teraszodon

Ha szereted a fügét, akkor érdemes neked is otthon, a teraszodról termeszteni kényelmesen cserépben. Megmutatjuk ehhez a szükséges tippeket és trükköket!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Mv 213

Kukorica Cél: szemes Leírás:A címerhányás ideje közepes, a kalászkapelyva alapjának... Tovább

baromfi elnevezései

naposcsibének, naposlibának, naposkacsának, pulykapipének, gyöngyöspipének, galambfiókának... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert kert Kertészet kertfenntartás növény Növénytermesztés virág virágtermesztés