Konténerkertészkedés tavasszal!

hirdetes

5 csodálatos növény a tavaszi konténerkertekbe

NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A konténeres kertészet tökéletes módja annak, hogy búcsút intsünk a hideg téli hónapoknak és köszöntsük a tavaszt. Abban az időben, amikor a kerti talaj még túl hideg ahhoz, hogy bármit is neveljünk, a cserepekben lévő virágföld sok napfényt képes magába szívni a növények termesztése érdekében. És számos növény virágzik a kora tavaszi hűvös hőmérsékleten – sokan még az enyhe fagyot vagy az enyhe havazást is elviselik. A cserepes növényeknél pedig nagyon könnyű védőtakarót feltenni azokon az éjszakákon, amikor keményebb fagy is lehet. Mutatjuk a kedvenceinket! 

konténeres kert

Árvácskák és ibolyák (Viola × wittrockiana, Viola spp.)

A különböző egynyári ibolyafajták ideális választások kora tavasszal és ősszel is – amikor hűvös az idő vagy enyhe fagy valószínű. Ezek a növények szeretik a hűvös hőmérsékletet, annyira, hogy le kell cserélni őket meleg évszakos növényekre, amint a tavaszi hűvös időjárás átadja helyét a nyár elején. Alacsony növekedésű növényekről van szó, így a legjobban akkor fognak kinézni, ha széles, alacsony edénybe ültetjük, vagy töltő- vagy szórónövényként használjuk vegyes edényekben nagyobb példányokkal.
Az árvácskák is, mint kisebbik unokatestvérük, az ibolyák a hűvös időjárást kedvelik, és ha túl meleg lesz, elhalványulnak és lábszárassá válnak. Enyhén trágyázzuk a vegetációs időszakban őket. Ültethetsz árvácskákat és ibolyákat együtt vagy más, hűvös időjárású tavaszi egynyári növényekkel. Vegyes edényben nyáron később, ahogy kifakulnak, kicserélheted őket különböző növényekkel.

Cinerária (Pericallis × hybrida)

A napraforgófélék családjába tartozó cinerária egy lágyszárú évelő, amelyet számos éghajlaton egynyári növényként termesztenek. A sok élénk színben (a sárga kivételével) kapható ez a hűvös időben, közepes méretű növény a tavaszi konténerekhez. Akár öt hónapig is virágzik, ha elég hűvösek a körülmények. A cinerária jó vízelvezetést igényel; jobban szereti a teljes napot (ha kellően hűvös állapotban tartjuk), de félárnyékban is jól bírja.

hirdetes
A cineráriát tartsd nedvesen, de ne vizesen, és soha ne hagyd, hogy a növény teljesen kiszáradjon. A nagy cserepek, amelyekben sok jó, nedvességtartó virágföld van, megnövelik a siker esélyét. A legtöbb erősen virágzó növényhez hasonlóan a cineráriát is rendszeresen trágyázni kell. Ez a növény jól működik másokkal, vagy önmagában is jól néz ki. 

Madársóska (Oxalis spiralis subsp. vulcanicola) 

Az oxalis nemzetségbe sokféle növény tartozik, amelyeket közös néven erdei sóskaként ismerünk. A tavaszi konténerek kedvelt faja az Oxalis spiralis subsp. A vulcanicola , más néven madársóska egy örökzöld évelő a melegebb vidékeken, de más éghajlaton egynyári növényként termesztik. Ez az őshonos alfaj egy elterülő növény, amely körülbelül 20 cm magasra nő, 60 cm vagy annál nagyobb kiterjedéssel ideális töltőnövényekké válnak konténerben. A virágok általában sárgák, de a megnevezett fajták lombozata élénkzöldtől sötétliláig terjedhet. Ahhoz, hogy a madársóska boldog legyen, rendszeresen kell trágyázni, és tartsd nedvesen, de ne vizesen. 

Turbáncső (Heuchera spp., x Heucherella)

Mind a turbáncsövek fajformája, mind a hibrid keresztezés ( x Heucherella néven ismert , a Heuchera és a Tiarello keresztezése ) évelő növények, amelyek egész évben jól nőnek árnyékban. Mindkettő azonban annyira hidegtűrő és egyszerű, hogy különösen jól illeszkedik a tavaszi hőmérséklet ingadozásokhoz. Mindkettő a levélszínek és -formák széles választékában kapható, és minden szezonban több új fajtát kínálnak eladásra. A tavasz különösen jó időszak a heucherák számára. Bár főként lombozatukról ismertek, a tavaszi virágok meglehetősen látványosak lehetnek, és elég sokáig tartanak.

hirdetes
Ezek a növények rosszul reagálnak a nedves talajra, ezért ügyelj arra, hogy jó vízelvezetésű virágföldet használj, amely valamelyest száraz marad. Műtrágya keverése javítja a levelek színét és virágzását. Kiültethetők önmagukban mintaként nagy tartályokba, vagy más egynyári növényekkel együtt kiszóródhatnak egy edény szélére.
Edényben termesztve ezeket az évelőket késő ősszel száraz, védett helyen kell áttelelni, majd a következő tavasszal újra kihelyezni.

Hideg évszak kedvelő fűszernövények és zöldségek (petrezselyem, kelkáposzta stb.)

A hideg évszak kedvelő fűszernövények és a leveles zöldségek tökéletesek tavaszi konténerekbe. A kelkáposzta és a petrezselyem például szinte gúnyolódik a hidegen, és különösen szép cserépben, köszönhetően a bonyolult textúrájú leveleknek. A kelkáposzta és a petrezselyem is jól működik másokkal, és meglepő kiegészítője lehet a vegyes edényeknek. Az oregánó, a koriander, a kakukkfű, a zsálya, a menta, a citromfű és a metélőhagyma szintén olyan fűszernövények, amelyeket a vegyes edényekbe is bele lehet tenni. A kelkáposzta mellett vegyél fontolóra más tavaszi zöldeket, például a spenótot és a mángoldot.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fehérhalak

a belvízi halászatban a kevésbé értékes halfajok elterjedt, nem tudományos elnevezése. Ide... Tovább

onánia

a hímek párosodás nélküli magömlése. Kutyák a megmerevedett hímvesszőt a hashoz v. az... Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet