Mik a márciusi, tavaszi kerti munkák még rügyfakadás előtt?

6 fontos tennivaló a tavaszi, kerti munkák megkezdéséhez

Kósa Dániel, gyümölcs szakirányú kertész
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Végre itt a március, a tavasz első hónapja. Bár az időjárás enyhült, a nagyon hidegek eltűnni látszanak, vigyázzunk, ugyanis lehet még fagy, bár az előrejelzések nem ezt mutatják. Ennek az enyhe időnek köszönhetően valószínű, hogy megfakadnak majd a rügyek, melyek egy hidegebb időben elfagyhatnak. De amíg nem lehet a kertben aktívan sok mindent tenni, lássuk mik azok, amikkel tudunk foglalkozni; elhoztuk Kósa Dániel, gyümölcs szakirányú kertész tanácsait. 

tavaszi kerti munkák

1. Az előző év átgondolása márciusban

Gondoljuk át az előző évet. Vegyük sorra mit s hogyan tettük, mi lett az eredménye, vonjuk le a következtetéseket, tervezzük meg hogyan fogjuk idén cselekedni. A modern világnak köszönhetően könnyebben férünk hozzá szakkönyvekhez, használjuk ki, és fejlesszük tudásunkat. Tervezzük meg a veteményest elhelyezkedését, mit hová ültetünk, valamint azt, hogy mennyi növényvédelmet szeretnénk alkalmazni, s milyen szerekkel szeretnénk kezelni. Ugyanígy tápanyagutánpótlási tervet is készíthetünk, megtervezhetjük, hogy lombtrágyát csak műtrágyát szeretnénk majd azt kijuttatni. 

2. Magok ellenőrzése kora tavasszal

Még egyszer ellenőrizzük, hogy beszereztük-e az összes magot, abban az esetben, ha mi szeretnénk a saját palántáinkat megnevelni. Kezdjük el csíráztatni a magokat, amikből palántát szeretnénk. Szerezzük be hozzá a megfelelő közeget, valamint a cserepeket, amiben szeretnénk megnevelni a palántákat. Akik nemrég kaptak kedvet a veteményes létesítésére, előttük áll a feladat, hogy megforgassák, illetve feltöltsék az ágyásnak szánt területet trágyával. 

3. Almatermésűek metszése

Odakinn a kertben, ha eddig nem tettük meg, akkor az almatermésűek metszését még mindig megtehetjük, viszont a csonthéjasok metszésével várjunk még.  Ezekről ITT írtunk bővebben.

4. Takarás és szerszámok ellenőrzése

Ellenőrizzük, hogy a betakart növényeinken a takarás megfelelő állapotban van, ha kell tegyünk rá még avart, szalmát, vagy amivel takartunk. 
Ellenőrizzük a szerszámokat, amelyekbe új nyél kell cseréljük. A metszőollókat élezzük meg, és fertőtleníteni sem árt. Az ásókat kapákat is megélezhetjük, hogy könnyen tudjuk hadra fogni őket. Szerezzük be azokat az eszközöket, melyek elkoptak, vagy megérettek a cserére. Talicskánk kezekét zsírozzuk meg, hogy a tavasz első hangja ne a keserves csikorgása legyen. 

5. Ellenőrizzük a madáretetőket

Ha tettünk ki madáretetőket, akkor ellenőrizzük töltöttségüket. Az elmúlt időszak enyhe időjárása miatt eddig nem biztos, hogy a szokott ütemben ürült, a hideg hiányában kevesebben látogatták őket. 

6. Öntözésről se feledkezzünk meg!

Ügyeljünk, mert rég hullott csapadék, ne felejtkezzünk meg az öntözésről. Fontos főleg a frissen ültetett örökzöldek, és lombhullatók számára, de vigyázzunk, épp annyit kell kijuttatni, amely nedvesen tartja a gyökerek körül a talajt. Öntözés hatására a gyökerek körüli közeg, ha nedves, akkor evvel késleltethetünk a rügypattanás idején, ugyanis a gyökereknél jobban lehűl a talaj hőmérséklete, így a tápanyag és vízfelvétel nem indul be a gyökerekben. 
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-16

Kezdő kertészeknek is - 3 zöldség, ami garantáltan sikerül

Kertészkedni szeretnél, de nem tudod, hol kezd? Fedezd fel a 3 ideális zöldséget kezdőknek! Gyorsan növőek, ízletesek és minimális erőfeszítéssel termeszthetők.

2024-04-22

Itt az idő: Így alakítsd ki a tökéletes veteményeskertet!

Már egy ideje tervezgeted a veteményeskertet? Itt a tökéletes idő, alakítsunk ki együtt egy a tökéletes veteményeskertet! Hoztunk ehhez szakértői tippeket.

2024-04-22

Magvetés gond nélkül: fedezd fel a titkos trükköt a tökéletes magvetéshez

Vessünk magot egyszerűbben, mint valaha! Mutatom a magvetés egyik könnyítését, a földkocka készítő csodás lehetőségét, használd te is bátran, segítek tippekkel!

2024-04-16

Titkos trükk a hagyma örök életéhez: Soha többé nem kell magot venned!

Fedezd fel a titkos trükköt, amellyel örökké életben tarthatod a hagymát! Soha többé nem kell hagymát vásárolnod a boltban vagy magról újrakezdened a folyamatot!

2024-04-22

Miért sárgul az aloe vera? Íme a leggyakoribb okok

Miért sárgul az aloe vera? Mutatunk néhány lehetséges okot, valamint javasolt megoldás, amely segíthet helyreállítani a növény egészségét egy szempillantás alatt!

2024-04-21

Meg kell metszeni elvirágzás után az orgonát, hogyan?

Általában a legtöbb orgona májusban vagy június elején virágzik, így a metszést közvetlenül a virágzás befejeződése után, idén azonban korábban virágzott!

2024-04-22

Közeleg a zöldbab ültetés ideje: Ezek a zöldbab ültetés lépése

Első kérdésként fel is merült bennem a kérdés? Vajon mikor kell ültetni a zöldbabot, aztán rögtön jöttek a továbbiak, hogyan kell ültetni a zöldbabot?

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

juvenilis hormon

az átalakulással fejl. rovarok nyelőcsövének két oldalán elhelyezkedő testekben (corpus... Tovább

kemencés ételek

  Kemencés ételek a házias Dunyha Étteremben, valódi melegséggel, ínycsiklandó... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert