tavaszi kert; tavaszi kert előkészítése; tavaszi kert felkészítése; tavaszi kert tervezés

5 alapvető feladat a kerted tavaszi felkészítéséhez

NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Ismered azt a pontot a tél végén, amikor úgy érzed, hogy a hideg időnek soha nem lesz vége? Megcsap a tavaszi láz, és már alig várod, hogy újra élvezhesd kertedben meleg napsütésben. A táj még mindig zordnak tűnhet, de a színes tulipánok, nárciszok és a friss zöld fű látomásai táncolnak a fejedben. Bár lehet, hogy túl korai az ültetéshez az idő, számos kertészeti feladatot elvégezhetsz, mielőtt felmelegszik az idő. Készülj fel az eddigi legjobb tavaszi kertedre: pipáld ki mind az öt dolgot a teendők listájáról, mielőtt minden újra növekedni kezdene.

Tavaszi kert előkészítése

1. Ünnepeld meg a legkorábbi virágzást a tavaszi kertedben

Egyes növények, például a sáfrány , a hunyor és a kamélia nagyon késő télen virágoznak. Ha ezek közül a korán nyíló virágok valamelyike megjelenik az udvarodban, hozd ki belőlük a legtöbbet. Távolíts el minden gazt és egyéb dolgot, például a tavalyi elhalt lombozatot vagy a gallyakat, amelyek elrejthetik a virágokat. Tegyél néhány színes virágot egy vázába, ha túl hideg van ahhoz, hogy kint gyönyörködj bennük, vagy ha nem látod őket az ablakból. Ha nincsenek télen virágzó növényeid, sétálj egyet a környéken, hogy ötleteket meríts, hogy mit ültethetnél egy kicsit korai színért, hogy a tavasz igazán beinduljon.

2. Indítsd el a magvetést a tavaszi kerted első lépéseként

Indítsd el tavaszi kertedet úgy, hogy beltérben kezded el a vetőmagot elvetését. Sokféle zöldséget, fűszernövényt és egynyári virágot csíráztathatsz magból 6-8 héttel az utolsó fagy időpontja előtt. Ez egy jó módja annak, hogy kipróbálj olyan izgalmas fajtákat, amelyeket esetleg nem találsz meg egy kertészetben. Ráadásul az apró csemetéid növekedésének megfigyelése, miközben még hideg és sivár idő van, nagyszerű hangulatjavító.

3. Metszd meg a cserjéket a tavaszi kertedben

Ha hideg éghajlaton élsz, ahol a szívós növények nyugalmi állapotba kerülnek, a késő tél jó alkalom a cserjék metszésére, még a tavaszi növekedés megkezdése előtt. Amíg az ágak még csupaszok, könnyebben látod, mit csinálsz. Először összpontosíts az elhalt, törött vagy keresztező szárra, majd alakítsd a teljes növényt tetszés szerint. A gyakori metszés arra ösztönzi a cserjéket, hogy sok friss szárat hozzanak létre, miután tavasszal újra növekedni kezdenek.
Sok közönséges cserje részesül a késő téli metszésben, köztük a legtöbb rózsa, somfa, boróka és a tiszafa. Kerüld a kora tavasszal virágzó cserjék metszését, különben idén nem fognak virágozni. Várd meg, amíg közvetlenül ezek a növények kivirágoznak, hogy elvégezhesd utána a vágásokat.

4. Készítsed elő tavaszi kerted konténerjeit 

Még a tavaszi melegebb idő beköszönte után is eltarthat egy ideig, amíg a kerti növények virágoznak. Néhány jól elhelyezett konténer azonban nagyon is jól tud jönni, ahol szükséged van rá. Még ha még mindig hó van a földön, vagy csak kopár még minden, kihúzhatod cserepeidet, konténereidet (vagy szép új edényeket szerezhetsz be), és megtöltheted őket virágfölddel. Így azonnal készen állhatsz a növények hozzáadására, amint az árvácska és más hűvös évszak kedvelő egynyári növények megérkeznek a kertészetetekbe.

5. Tekintsd át tavaszi kertészeti ellenőrzőlistádat

Ha végre beköszönt a tavasz, tele lesz a kezed munkával: ültetéssel, gyomlálással, öntözéssel, kaszálással és még sok mással. Mielőtt a szabadtéri teendők listája túlcsordulna, nézd át ezt a tavaszi kertészeti ellenőrzőlistát. Győződj meg arról, hogy minden szükséges eszközzel és kellékkel rendelkezel. Egy kis előkészület nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a legtöbbet hozzuk ki a vegetációs időszakból!


 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-18

Locsolás kánikulában: ezeket a hibákat ne kövesd el

A locsolás kánikulában szükséges és hasznos. A kert megfelelő öntözése elengedhetetlen a növények egészségének megőrzéséhez és a megfelelő fejlődéshez.

2024-07-16

Ezért ne locsold a növényeid kondenzvízzel: egy kertész figyelmeztetései

A kondenzvíz használata elsőre praktikus megoldásnak tűnhet a növények öntözésére. Részletes leírásunkban megtudhatod miért nem javasolt a használata.

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-18

5+1 érv a csepegtető öntözés mellett a kertekben

A csepegtető öntözés egyre népszerűbbé válik a kerttulajdonosok körében, és jó okkal. A csepegtető rendszer egy modern és gazdaságos megoldás a kertben.

2024-07-15

Ez a tökéletes időpont a paradicsom locsolásához a kánikulában

A paradicsom locsolása nem könnyű feladat kánikula idején. Segítünk, hogy a megfelelő paradicsom öntözés segítségével növényeid frissek és zöldek maradjanak.

2024-07-17

Állatbarát tippek pele ellen: így űzd el a kertedből

A kertészkedés örömeit beárnyékolhatják a nemkívánatos kártevők, például a pele. Ezek a kis rágcsálók, bár aranyosnak tűnnek, komoly károkat okozhatnak.

2024-07-16

Foltos az uborka levél, mit tegyek? – az uborka baktériumos szögletes levélfoltossága

Az uborka levelein megjelenő foltok az uborka baktériumos szögletes levélfoltosságának a tünete lehet. Az egyik leggyakoribb betegség, amely komoly károkat okozhat.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

banteng (Bibos sondaicus)

a ->szarvasmarha-félék (Bovidae) családjának a tulokalakúak alcsaládjába tartozó,... Tovább

hőszigetelés

kis hővezető képességű anyag felhasználása hőkiegyenlítésre vagy a hőveszteség... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet