Kerti kártevők tavasszal

Hogyan védjük meg a kertünket a tavaszi kártevőktől?

NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az éhes bogarak gyorsan problémákat okozhatnak a kertben, főleg tavasszal. A levéltetvek, atkák és fehérlegyek csak néhány kártevő, amely megfertőzhetik a kerteket. A korai megelőző intézkedések segíthetik a növények egészségének megőrzését. Tekintsd meg néhány tippünket, hogy megóvd kertedet a tavaszi kártevőktől.

Tavaszi kártevők

TISZTA KERTÉSZETI KELLÉKEK

A kertészeti kellékek tisztán tartása segíthet a növények védelmében. Mielőtt ollót vagy kerti simítót használnál, mossa le azokat. A cserepeket vagy edényeket is meg kell tisztítani, mielőtt új növényt helyezne el. Ez segít megelőzni a kártevők és növényi betegségek terjedését. 

ELLENŐRIZD A KÁRTEVŐKET

A kerti fertőzés megelőzésének egyik legjobb módja, ha ellenőrizzük növényeinket, hogy nincsenek-e benne kártevők. Ha ezt naponta megteszed, akkor hamarabb felismered az esetleges problémát. Vizsgáld meg a szárat és a leveleket, hogy nincsenek-e benne kártevők vagy a kártevők jelei. Ez magában foglalhatja a lyukakat, az elszíneződést vagy a mézharmat jelenlétét.

HASZNÁLJ SORTAKARÓKAT

A sortakarók fizikai akadályt jelentenek, amely távol tartja a kártevőket a növényektől. Úgy tervezték, hogy a fény és a víz elérje a növényeket, de távol tartsák a kártevőket. Amikor a növényeid virágozni kezdenek, fel kell fednie, hogy beporozhassák őket.

VONZD A JÓTÉKONY ROVAROKAT

Egyes rovarok valóban segíthetnek megvédeni a növényeket. A jótékony rovarok, mint például a katicabogarak és a csipkebogarak, megeszik a rossz növényi kártevőket. Bizonyos növények vonzzák ezeket a hasznos bogarakat. Próbáld meg a cickafarkfüvet, ternyét és kaprot hozzáadni a kertedhez.

KÉSZÍTSD FEL NÖVÉNYEIDET A SIKERRE

Mielőtt elkezdenéd a kertedbe rakni az új növényeidet, tervezd meg, hová helyezed el őket. Győződj meg arról, hogy a növények megkapják a szükséges mennyiségű napfényt vagy árnyékot. Ültessük egészséges talajba, és biztosítsuk, hogy elegendő mennyiségű vizet kapjanak. Minél egészségesebb a növény, annál kisebb az esélye, hogy érzékenyek lesznek a kerti kártevőkre.

VÁLTOZTASSUK NÖVÉNYEINK HELYÉT

A kerti kártevők gyors és egyszerű táplálékforrást szeretnének. Ha minden évben ugyanarra a helyre helyezed el a növényeket a kertben, a poloskák tudják, hová kell menniük. Ha évente változtatjuk a növények helyeit, az összezavarja a kártevőket. Ne ültesd újra ugyanazon a helyre, különösen, ha az előző évben fertőzést kapott a növényed. 

POLOSKARIASZTÓ NÖVÉNYEK

Míg a poloskák szeretnek növényeket rágcsálni, vannak olyan növények, amelyeket megpróbálnak elkerülni. Ha poloskariasztó növényeket adsz a kertedbe, az segíthet távol tartani az éhes kártevőket. A menta, a metélőhagyma, a körömvirág, a rozmaring és a krizantém néhány olyan növény, amely segít elűzni a kerti kártevőket. Helyezd ezeket a többi növény közelébe, hogy megakadályozd a kártevők tevékenységét.

HASZNÁLJ NÖVÉNYI ALAPÚ ROVARÖLŐ PERMETET

Ha a növényeket növényi alapú rovarölő permettel permetezed, akkor megakadályozhatod a kártevők tevékenységét. A 3 az 1-ben kerti sprayk elpusztítják a kártevőket az érintkezéskor, és riasztó tulajdonságokkal rendelkeznek. Ez a maradék riasztóanyag segít megakadályozni, hogy a kártevők rágcsálják a növényeket, illetve segítenek a gombás betegségek leküzdésében is. Sok munkát fektetsz te a kertbe, ezért a kártevők távoltartása elengedhetetlen feladat. 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-07-15

Ez a tökéletes időpont a paradicsom locsolásához a kánikulában

A paradicsom locsolása nem könnyű feladat kánikula idején. Segítünk, hogy a megfelelő paradicsom öntözés segítségével növényeid frissek és zöldek maradjanak.

2024-06-25

Ez a legjobb vakondriasztó növény kertész nagyapám szerint

Fedezd fel a kertész nagypapám szerint legjobb vakondriasztó növényt, a kutyatejet. Ismerd meg, hogyan ültetheted és gondozhatod ezt a hasznos növényt!

2024-07-03

Tegyünk közösen a fehérgólyák jövőjéért - A 15. hazai országos fehérgólya-felmérés

A 15. hazai fehérgólya-felmérés során a lakosság segítségét kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). A fehérgólyák populációja fogyatkozik.

2024-06-25

5 dolog, amit a szövő körtedarázsról minden kertésznek tudnia kell

Fedezd fel, hogyan védekezhetsz hatékonyan a szövő körtedarázs ellen kertedben! Ismerd meg a kártevő életciklusát, azonosítását és a védekezési módszereket.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

amur (Ctenopharyngodon idella)

a pontyfélék (Cyprinidae) családjába tartozó, ún. növényevő hal. Természetes hazája... Tovább

fej

az állat testének egyik legkifejezőbb része, rajta koponyái és arci rész különböztethető... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok kert