Tarka bükkfa gondozása és kártevői

Ez a kedvenc fám a kertemben: tarka bükkfa gondozása

Kiss Jázmin, kertész
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A kertben található kedvenc fám a tarka bükkfa, amely tudományos nevén Fagus sylvatica 'Tricolor'. Ez a fa nem csupán esztétikai értékével tűnik ki, hanem különleges gondozási igényei miatt is, amelyek biztosítják, hogy egészségesen és szépen fejlődjön. A következőkben bemutatom a tarka bükkfa jellemzőit, gondozását és néhány hasznos tippet a sikeres termesztéshez.

tarka bükkfa

Tarka bükkfa jellemzői

A tarka bükkfa különleges megjelenését háromszínű levelei adják. A levelek alapszíne zöld, amit rózsaszín és krémszínű foltok díszítenek. Ez a színkombináció egyedülállóvá teszi a fát, különösen a tavaszi és nyári időszakban, amikor a lombozat teljes pompájában ragyog. Az őszi hónapokban a levelek színei megváltoznak, aranysárga és barna árnyalatokban tündökölnek, mielőtt lehullanak.

A tarka bükkfa mérete és alakja is lenyűgöző. Általában 10-15 méter magasra nő meg, de megfelelő körülmények között elérheti a 20 métert is. Koronája szabályos, kúp alakú, sűrű lombkoronát alkotva. A fa törzse sima, szürkésbarna kérgével is szép látványt nyújt.

Tarka bükkfa ültetés és talajigények

A tarka bükkfa ültetésénél fontos figyelembe venni a talaj típusát és a hely kiválasztását. A fa a jól vízelvezető, humuszban gazdag talajt kedveli. Az ültetési hely legyen napos vagy félárnyékos, mivel a túlzott árnyékban a levélszínek nem fejlődnek megfelelően. Az ültetés legideálisabb időszaka kora tavasszal vagy ősszel van, amikor a talaj még nem fagyos, de már nincs is túl forró.

Az ültetés előtt a talajt alaposan át kell dolgozni, hogy biztosítsuk a megfelelő vízelvezetést és tápanyagellátást. A gödör legyen kétszer olyan széles és mély, mint a fa gyökérlabdája, hogy elegendő hely legyen a gyökereknek terjeszkedni. Az ültetés után alaposan öntözzük meg a fát, hogy a gyökerek jobban érintkezzenek a talajjal.

A tarka bükkfa gondozása és öntözése

A tarka bükkfa gondozása nem túl bonyolult, de figyelmet igényel. Az első és legfontosabb teendő az öntözés. A fiatal fák különösen érzékenyek a szárazságra, ezért rendszeres öntözést igényelnek. Az első két évben heti rendszerességgel öntözzük a fát, különösen a nyári hónapokban. Az idősebb fák már jobban tűrik a szárazságot, de hosszabb száraz periódusokban érdemes őket is megöntözni.

Tarka bükkfa metszése és formázása

A tarka bükkfa metszése nem igényel különleges szaktudást, de néhány alapszabályt érdemes betartani. A legjobb időszak a metszésre a tél vége vagy a kora tavasz, amikor a fa még nyugalmi állapotban van. A metszés során távolítsuk el a sérült, beteg vagy kereszteződő ágakat, hogy a fa szép, szabályos formát nyerjen. A metszés segít abban is, hogy a fa jobban szellőzzön, ami csökkenti a gombás betegségek kialakulásának esélyét.

Tarka bükkfa kártevői

Mint minden növény, a tarka bükkfa is ki van téve különböző betegségeknek és kártevőknek. A leggyakoribb problémák közé tartozik a lisztharmat, a levélfoltosodás és a gyökérrothadás. A megelőzés érdekében fontos a megfelelő öntözés és a jó vízelvezetés biztosítása. Ha betegséget vagy kártevőt észlelünk, azonnal kezeljük a fát a megfelelő növényvédő szerekkel.

Tápanyagellátása és téliesítése a tarka bükkfának

A tarka bükkfa egészséges növekedéséhez elengedhetetlen a megfelelő tápanyagellátás. Tavasszal és ősszel alkalmazzunk lassú felszívódású műtrágyát, amely biztosítja a fa számára szükséges tápanyagokat. A komposzt és az érett trágya is kiváló tápanyagforrás, amely javítja a talaj szerkezetét és tápanyag-tartalmát.

A tarka bükkfa viszonylag jól tűri a hideget, de a fiatal fák téli védelme ajánlott. A fagyérzékeny gyökerek védelmére szórjunk vastag mulcsréteget a fa tövére, ami megakadályozza a talaj átfagyását. A mulcs réteg emellett segít megtartani a talaj nedvességtartalmát is.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-12

Top 5 szívós növény kora nyárra, amivel feldobhatod a kertedet

Megtörnéd a zöld kerted látványát virágzó növényekkel kora nyáron? elhoztuk neked a top 5 strapabíró növényt, amik a kora nyári időszakban a legpompásabbak.

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-06-14

Fűszernövény kisokos - Pezsdítsd fel a konyhád ízet!

Fűszernövényeket ültetni nemcsak egyszerű, de nagyon hasznos is. Élénk ízükkel felpezsdítheted a konyhád ízeit, miközben élvezheted, hogy saját termésedet eszed.

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-06-12

5 egyedi és különleges csirkefajta, amiktől eldobod az agyad

Ha baromfikat tartanál és szeretnél egy kis izgalmat hozni a mindennapjaidba, vagy csak érdekelnek a különleges csirkefajták, akkor nézd meg ezt az 5 csirkét.

2024-06-13

4 ritka kutyafajta, te mennyit ismersz közülük?

A kutyák világa tele van különleges és ritka fajtákkal, melyek nemcsak egyedi megjelenésükkel, hanem történetükkel és jellemzőikkel is kitűnnek a tömegből.

2024-06-14

Te tudtad miért használnak füstölőt a méhészek? - A méhek füstölése

A méhészek által gyakran használt eszköz a füstölő, hiszen a méhek füstölése nagyon fontos, hogy fenntartható legyen a méhészet, és a méhek jól érezzék magukat.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

begy

a ->madarak nyelőcsövének a táplálék rövid ideig tartó raktározására szolgáló,... Tovább

méhek betelelése

a méhész tél beállta előtti feladata a téli fészek végleges berendezése és a méhek... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek kert Kertészet