A GABONATÁROLÁS tapasztalatai

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az évvégéhez közeledve az ember számvetést készít az elvégzett munkákról. A gazdát és kereskedőt próbáló esztendők után vagyunk. Az Európai Unióhoz csatlakozás a magyar gazdáknak sokféle lehetőséget biztosít, de döntést minden termelőnek ez után is saját magának kell, hogy meghozza tevékenységének minden kérdésében. Igen sok álmatlan éjszakát hozó dilemma a jó gabonatermés időbeli betakarítása, de szinte még nagyobb gondot okoz a gabonatermés értékálló, szakszerű tárolása.
 

Az évvégéhez közeledve az ember számvetést készít az elvégzett munkákról. A gazdát és kereskedőt próbáló esztendők után vagyunk. Az Európai Unióhoz csatlakozás a magyar gazdáknak sokféle lehetőséget biztosít, de döntést minden termelőnek ez után is saját magának kell, hogy meghozza tevékenységének minden kérdésében. Igen sok álmatlan éjszakát hozó dilemma a jó gabonatermés időbeli betakarítása, de szinte még nagyobb gondot okoz a gabonatermés értékálló, szakszerű tárolása.

Az itthoni gyakorlatban sok módszer jelent és jelentett megoldást tárolósiló, toronysiló, és síkpadozatú vegyes hasznosítású épületek

A hagyományos síkpadozatú vegyes hasznosítású rendszerrel egy olyan alternatívát java

A mögöttünk levő szezonban nagy számban építettünk felsőpályás betároló rendszereket. Keresztszalagos, terítőlapátos, és terítőcsigás rendszerűt. A gazdák találékonysága megmutatkozott, több helyen is beépítésre kerültek silóterek, tetőfedéssel és betároló rendszerrel. A betároló szalagok lehetővé teszik, hogy relatíve alacsony vonószerkezetekkel készült épületek is maximálisan fel legyenek töltve. A sűrű tartó oszlopokkal épített régi épületek is feltölthetők ezzel a technológiával. Ezekbe az épületekbe a billenős járművek nem tudnak billen

Az 1. számú ábra a JE-MA

A födémszinten lévő anyagot a tároló épület

közepéig fix szállítószalaggal mozgatjuk, mely egy mozgó szalagra érkezik. Ez a berendezés az épület hossztengelyével párhuzamosan elhelyezet sínen a tároló teljes kiterjedésében mozgatható, valamint a szalag mozgási iránya változtatható. A keresztirányú szalag szintén sínrendszeren mozgatható, és a szalag mozgásirány változtatható. A két anyagtovábbító berendezés együttes mozgáskoordinálásával a tárlószint minden pontja felülről feltölthető, a tárolási magasság automatikus magasság érzékelőkkel szabályozható, emberi beavatkozást nem igényel. A berendezés együttes szállítási képessége 25-100 tonna/óra. Az épület alapterülete 4-5 m-es falakkal felosztható, mely alkalmassá teszi fajok és fajták elkülönítésére. Fontos tulajdonság, hogy ez a megoldás öntisztító tulajdonságú, nem szórja a szemet, és vetőmag betárolására is kiválóan alkalmas. Az ügyfeleink igényelték a szárítóból vagy a tisztítógépekről érkező tiszta anyag folyamatos mérlegelését is. A mérleg egyszerűen beépíthető, utólagosan is a technológiába. A betárolt mennyiséget így pontosan lehet követni és regisztrálni. A mérleg számítógépes kapcsolattal is rendelkezhet. Az 5-6 m-es gabona magasság esetén szükséges a termény szellőztetése. A szellőztetés alapfeltétele az egyenletes betárolási magasság.

Az épület LM

padozati ventillátoros szellőztető rendszerrel is ellátható, mely lehet süllyesztett kivitelű, 10 tonna áthajtási terhelésű kerekenként, valamint felszedhető héjlemezes. Magyarországon a gabona betakarítást 17-18% nedvességtartalom értéknél szokták megkezdeni. A naponta 16-18 órát működő ventillátorokkal 0,5%/nap vízelvonással, a termény 6-8 nap alatt szellőzéssel leszárítható. A gyakorlati számok alapján 60-65% relatív páratartalom mellett a termény tonnánként kb. 100 mł/h szellőzető levegőt igényel, szükség esetén hőcserélő beiktatásával a hatékonyság növelhető. A gabonaraktározás nagy rizikóval járó feladat. Sok termelő alkalmazza a legújabb technológiai fejlesztéseket is. Egyre több helyen lehet látni a gabona hűtését. Nem olcsó technológiai elem, de sok problémától óvja meg a gazdákat. A betárolás után a gabona hőmérsékletét ellenőrizni szükséges. Az AGROLOGmég síkpadozatú épületben is. A szondarendszer könnyen csatlakoztatható egy központi műszerhez, mely jelez, ha a beállított hőmérsékletet meghaladja a gabona hőfoka. A szondán az érzékelők 1,5 m-es szinteken helyezkednek el.

A kombájntiszta anyag még rövid ideig sem tárolható, gyommagvak, szármaradványok minőségi problémát okoznak. A gabonatárolás egyik legfontosabb eszköze a tisztítógép.

Mi jellemzi a korszerű tisztítógépet? Üzembiztos, alacsony vibrációjú működés, könnyű telepítés, pontos méretre osztályozás. Leválasztja a könnyű szennyeződéseket, elő-és utó levegője van, rugalmas rosta rendszerrel rendelkezik, könnyű a karbantartás, kevés a kopóalkatrész, egyszerű

A fenti kívánalmaknak a 2. számú ábrán bemutatott DAMAS

Minden esetben már az elképzelések kialakításánál javasoljuk szakember bevonását, illetve a gyártó ajánlásainak elfogadását. A tapasztalatainkat szívesen megosztjuk az érdeklődőkkel, il

 

letve referencia helyeket is tudunk mutatni.

SZEGÁNA KFT.

6791 Szeged,

Dorozsmai út 143.

T/F: 62/461-822,

461-212, 554-640

7400 Kaposvár, Jutai út 16 T/F: 82510-254, 30/838-7851

5900 Orosháza, Huba u. 51. T/F: 68/418-780, 30/9282-730

5300 Karcag, Marsi tó 30/4457-599

2890 Tata, Toldi u. 34/587-545, 30/3837-852

Észak-Magyarország 30/6252576

a rosta csere. Elő és utótisztításra egyaránt alkalmas, környezetbarát, a porkibocsátás mértéke minimális. tisztítógépek felelnek meg. A forgódobos rendszerű tisztítógépek a nedves kukoricát is kellő biztonsággal kezeli, szinte vibráció mentesek. Silókra, toronyépületekre is fel lehet építeni. Az ipari jellegű tisztítók folyamatos üzemre is képesek. Téves elképzelés, hogy ezek a berendezések horribilis bekerülési költséggel rendelkeznek: az egyszerűbb kivitelűek ára, 30 t/óra teljesítménnyel 2,5 Millió Ft. A teljes gyártmány palettában 220 tonna/óra kapacitású síkrosták, triőrök, gravitációs asztalok, laboratóriumi berendezések is szerepelnek. Fontos a környezetvédelmi előírások pontos betartása, melyhez a hatásos szűrők, ciklonok használata szükséges. Megoldható a fogadó garatnál a por elszívása is.
® rendszer erre alkalmas

de idővel minden módszer előnyei és hátrányai kiütköztek. Amíg a tárolósiló kis kapacitása, de jobb anyagmozgatási lehetősége, a toronysilók nagy mértéből adódó nehéz szellőztetési képessége, addig a síkpadozatú vegyes hasznosítású rendszer gazdaságossága, de nehezebb gépesítési feladata.solunk, amely egyben biztosítja a termény értékálló és minőségét megtartó biztonságos tárolását, valamint a bekerülési költségek alacsony voltával és a kézi munkaerő minimális felhasználásával számottevően gazdaságosabb.teni az alacsony tartószerkezetek miatt. dán gyár több lehetősége közül a síkpadozatú tároló épület hossztengely irányú betárolási módszerét ábrázolja. Az épületen kívül elhelyezett talajszintű fogadógaratba kerül a termény, az összehordó és emelő kaparóláncos berendezések továbbítják az épület födémszintjére. Itt lehetőség nyílik közvetlenül az anyagszállító szalagokra való továbbításra, vagy tisztító és mérlegelő berendezésre juttatásra. Ennek jelentősége az, hogy a tisztítással és porleválasztással eltávolított felesleges anyagot továbbiakban nem kell szállítani, tárolni és kezelni, valamint a törtszemek és a zöld szármaradványok melegedésnek és kártevők pusztításának okozói lehetnének.

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

éves gyulladás

olyan gyulladás, amelynek jellemzője a nagy mennyiségű bűzös izzadmányképződés, a... Tovább

.../2006. (...) FVM rendelet

a termõföldre vonatkozó elõvásárlási és elõhaszonbérleti jog gyakorlásával... Tovább

Tovább a lexikonra