Kétszer kellene védekezni a tányérrothadás ellen

Kétszer kellene védekezni a tányérrothadás ellen

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az összefoglaló néven tányérrothadást okozó betegséget alapvetően négy különböző tényező okozza. Az alternária, a diaporte, a botrítisz és a klerocínia. Olyan vegyszerek ismertek, amelyek mindezen betegségek ellen hatékonyak.
Kétszer kellene védekezni a tányérrothadás ellen, alternária, diaporte, botrítisz, klerocínia, napraforgó, vegyszer, betegség, szakember, gombaölő szerek, permetezés, vízforgalmi zavarok

Kérdése van? Tegye fel, tanácsadóink válaszolnak! Állattenyésztés, növénytermesztés, kertészet, növényvédelem, talajművelés, jog, biotechnológia, környezetgazdálkodás, minden ami mezőgazdaság: Agrároldal.hu.

A szakemberek tudják, hogy az ideális az volna, hogyha kétszer védekeznénk ezek ellen. Ezzel szemben a hazai gyakorlat maximum egy védekezésre szorítkozik, azt is nagyon jól tudjuk, hogy ez azért időjárás függvénye is, esős időjárás esetén kell valójában védekezni. Ha egy kigyűjtést végzünk, hogy Magyarországon jelenleg melyek azok a gombaölő szerek - amelyek felhasználásra kerülnek tányérrothadás ellen - kizárólag mélyhatású, vagy szisztémikus vegyszereket használnak és kontakt vegyszerek alkalmazására nem is gondolnak, holott ennek a lehetősége adott. Valójában tehát kétszer kellene védekezni a tányérrothadás ellen, de vannak, akik egyszer védekeznek, sőt olyanok is, akik nem védekeznek ellene. Rendszerint, mindenki vár Magyarországon. Várja, hogy lesz-e eső? Hátha nem lesz eső és akkor megússza a védekezést, így a gyakorlat az, hogy amikor tényleg jön egy esőzés, amikor már a betegség tünetei megjelennek, lepermetezik a területet és akkor már késő: nem olyan hatékony, tehát inkább a lelkiismeretük megnyugtatására csinálják ezt a permetezést, nem pedig megelőzés jelleggel.

A betegség tünetei a növény különböző részein felismerhetők a tenyészidőszak közepétől. Tipikus tünetei vannak a szár alsó harmadában majd azt követően a szár felsőbb régióiban, a levéllemezen és a tányéron. A foltok világosbarnák, nagyméretűek, széleik elmosódottak. Tipikus megjelenési forma a szár és a levélnyél alap ízesülése körül kialakult folt. A fejlődés folyamán a foltok sötétednek és nagyobbodnak. Sok esetben elérik a 20 cm hosszúságot, amelyek szár-ölelökké válnak. A foltok végül kifakulnak és szürkésbarnára színeződnek. A beteg napraforgó szárának bélszövete elsorvad, üregesedik és sárgás színű lesz. A növények korán elszáradnak a vízforgalmi zavarok következtében. A leveleken az erek által határolt nagyméretű barna színű foltok alakulnak ki, amelyek elszáradnak. A tányérok fonáki oldalán szintén foltosodás, majd szövetelhalás következik be. A károk megakadályozása érdekében rezisztens fajtákat termesszünk és alkalmazzuk az 5-6 éves vetésváltást.

Szeretné vállalkozását hatékonyan hirdetni? Szeretné, ha weblapja látogatottabb lenne? Online marketing tanácsadás, és hatékony online hirdetés az Agrároldal.hu szakértőitől! Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás: Magyar Rádió

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

előhajtatott burgonya

a burgonya 1—2 héttel korábban betakarítható, ha a vetőgumót kiültetés előtt... Tovább

influenza

különféle állatfajokban (sertés, ló, madarak) és az emberben főként a légzőszervek... Tovább

Tovább a lexikonra