Kezdő kertészeknek hasznos tanácsok

hirdetes

Kertészeti tippek és trükkök kezdő kerttulajdonosoknak

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.

A kertészet nem hiába sokak kedvenc hobbija. A fizikai tevékenység egyrészt egészséges, másrészt pedig szó szerint meghozza a gyümölcsét (vagy zöldségét). Nem számít azonban, hogy milyen célból rendezel be kertet otthonodban – kezdőként jó, ha tisztában vagy az alábbi tippekkel és trükkökkel!

Kezdő kertészeknek szóló kertésztippek

Kezdj kicsiben

Nem muszáj azonnal az egész rendelkezésedre álló területet megmunkálni és bevetni. Egy kisebb növénytartóba való ültetéssel biztosíthatod, hogy nem kell egyszerre túl nagy ágyásokra odafigyelned; hogy növényeid tökéletes talajban növekedhessenek; és hogy kevesebb kártevőtől kelljen tartanod. Ez a technika segít nagyobb elkötelezettségek nélkül belekóstolni a kertészkedésbe, így könnyedén eldöntheted, hogy szeretnéd-e tovább bővíteni kertedet.

A talaj sűrűsége és a vízelvezetés

Győződj meg róla, hogy növénytartód talaja megfelelő vízelvezetést kínál – ehhez minőségi komposztra lesz szükséged. A komposztálás egyszerű – minden otthonban termelődik valamennyi kerti és konyhai hulladék, amit felhasználhatsz ilyen célokra. A vízelvezetésben nem csak a talaj vesz részt, hanem maga a növénytartó is. Ha nincsenek az alján lyukak a felesleges víz elvezetésére, akkor mindenképpen fúrj rá néhányat!

hirdetes

Nem mindegy, hogy hová kerülnek növényeid

Vannak olyan növények amik az árnyékban, a napon, vagy a kettő közötti „félúton” érzik jól magukat. Ez az egyik legfontosabb szempontja a növénygondozásnak, ezért mindenképpen tájékozódj róla, hogy választott növényeidnek milyen igényei vannak. Ha már itt tartunk: egy növénytartóba csak olyan növényeket ültess, amelyek hasonló víz-, talaj- és fényigényűek. Érdemes a növénytartót úgy kialakítani, hogy akár kerekeken is mozgatható legyen, így ha egy hely túl sok vagy nem elé napfényt kap, akkor bármikor áttolhatod egy ideálisabb pontra.

hirdetes

Időzítés és megfelelő növénytípusok

Ha szeretnél sikeres, egészséges kertet, akkor nem mindegy, hogy mikor milyen növényeket ültetsz. Derítsd ki, hogy otthonod melyik USDA zónába esik. Ezen kívül fontos az is, hogy mikor ülteted el növényeidet – a legtöbb növénytípusnak megvannak az ideális ültetési időszakai. A következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


derbi

a hároméves angol telivér versenylovak legjelentősebb díja. Nevét Earl of Derbytől [e. on of... Tovább

vetőmag

Ivaros ->szaporodás útján keletkezett termésképződmény, amelyből új növény fejlődhet.... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert