Így végezz talajtesztet befőttesüveggel- a hatékony, gyors, és olcsó megoldás a befőttesüveges talajteszt lépései

hirdetes

Így végezz talajtesztet befőttesüveggel- a hatékony, gyors, és olcsó megoldás

VN
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Van egy egyszerű és költséghatékony módszer a kerti talaj minőségének otthoni tesztelésére. Ehhez a módszerhez semmi másra nem lesz szükséged, mint egy fedeles befőttesüveg és egy kis háttérismeretre, amihez már szolgáltatjuk is az információkat. Mutatjuk, hogyan tesztelheted egyszerűen az otthoni talaj minőségét egy befőttesüveg segítségével!

Talajteszt befőttesüveggel egyszerűen

Miből áll a talaj? - Ezek a talaj összetevői

A talaj ásványi részecskékből, vízből, levegőből és elhalt szerves anyagokból áll. De amit valójában látsz a talajban (például levegőt nem látunk, és lehet, hogy a víz csak felszívódik), az különböző méretű részecskekomponensek. A talaj részecskéinek három összetevője van: agyag, homok és iszap.

  • Az agyag a legkisebb ásványi részecske. De mivel a lapos, ragadós agyagrészecskék szorosan illeszkednek egymáshoz, valójában ez a fajta részecskék adják a legnagyobb felületet az összes talajkomponens közül. Az agyag rosszul ürül, mert olyan jól megtartja a vizet, és tavasszal a leglassabban melegszik fel.
  • hirdetes
  • Az iszap a következő legnagyobb komponens, amely kőzet- és ásványi részecskékből áll. Száraz állapotban sima, lisztes állaga van, de nedvesen csúszós érzete van (gondoljunk csak a tó alján található üledékre).
  • A homok a legnagyobb talajrészecske. Ezek a kavicsos részecskék kerekek, nem laposak, ami lehetővé teszi a víz gyors lefolyását. Ez azt is jelenti, hogy a tápanyagok gyorsan kiürülnek, ezért homokos talaj esetén további öntözésre és műtrágyázásra van szükség.
hirdetes

Miért kel a talajtesztet elvégezni? A talajtesztelés célja

A vályog kifejezés e három részecske kiegyensúlyozott kombinációjára utal: a 20%/40%/40% egyensúly ideális kerti talajnak tekinthető. Ha a talajban túl sok homok van, akkor ez homokos vályognak számít. Ha túl sok agyag és homok van benne, akkor homokos agyagnak minősül, és így tovább. A befőttesüveges talajvizsgálat megállapítja, hogy mely talajrészecskék vannak túlsúlyban, ha vannak ilyenek. Az eredmények alapján megfelelő talajmódosításokat végezhetünk, és megtudhatjuk, hogy mely növényeknek kedvez ez a környezet.

Lapozz egyet, és már mutatjuk is a befőttesüveges talajteszt módszerét, a pontos lépéseket, és az eredmények elemzéséhez is adunk egy kis segítséget!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-10-03

Imádod a Horrorokat? Akkor Ezt a 6 Horrorfilmes Helyszínt Imádni Fogod!

Most azoknak a filmeseknek és horror rajongóknak állítunk össze egy listát, akiknek az ijesztő filmek keltik fel a fantáziáját. Horrorfilmes helyszínek itt!

2023-10-03

5 Októberi fesztivál a Balatonon, amelyek felturbózzák az utószezonos programokat!

Az őszi hónapok nem csak a falevelek gyönyörű színeiben pompáznak a Balaton körül, hanem számos izgalmas fesztivál is várja a látogatókat az utószezonban!

2023-10-03

Sosem hallottál még szarvasbőgést? Mutatjuk a legjobb szarvasleső helyeket!

Magyarország gazdag szarvaspopulációval büszkélkedhet, és számos helyen lehetőség nyílik megcsodálni és meghallgatni a különleges szarvasbőgés rivalizálást

2023-10-03

A Keszthelyi-hegység romantikus várromja | Holdfényes túra Rezi várához

A Rezi vár nem csak egy történelmi helyszín, hanem egy romantikus éjszakai kalandra is hív. Könnyen megközelíthető romjainál páratlan a kilátás a Balatonra

2023-10-03

Itt van az őszi metszési időszak: Ezeket a metszési hibákat kerüld el!

Az őszi metszés kritikus időszak a kert gondozásában, amely meghatározza a növények fejlődését a következő évszakokban - kerüld el ezeket a metszési hibákat!

2023-10-03

Újra többnapos szüreti fesztivált rendeznek Balatonfüreden – Ingyenes koncertekkel és finom borokkal várnak!

Október 13-15. között megrendezik a hagyományos Balatonfüredi Szüreti Fesztivált, amely már évek óta kulturális és turisztikai rendezvénnyé nőtte ki magát.

2023-10-03

3 különleges zöldségféle, ami feldobja majd a balkonládádat ősszel

3 különleges zöldségfélét mutatunk, ami remekül mutat az őszi balkonokon, ablakokba téve. Mutatjuk, milyen növényekre cserélhetitek le a nyári muskátlikat!

2023-10-03

Tulipánok kombinálása más növényekkel: Így alkosd meg a tökéletes tavaszi kerted még ősszel

Milyen növényekkel, virágokkal érdemes társítani a tulipánokat? Hova és mikor érdemes őket ültetni a legszebb tavaszi mesekert érdekében? Mutatjuk a választ!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

agrotechnika

a növ. olyan módszere, amely számításba veszi a természeti és biol. adottságok max.... Tovább

szabadtartás

az állatok elhelyezésének egyik formája, amikor azokat nem lekötve, hanem hasznosítási... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs Házi kert Kertészet Környezetvédelem Zöldség