Így végezz talajtesztet befőttesüveggel- a hatékony, gyors, és olcsó megoldás a befőttesüveges talajteszt lépései

Így végezz talajtesztet befőttesüveggel- a hatékony, gyors, és olcsó megoldás

VN, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Van egy egyszerű és költséghatékony módszer a kerti talaj minőségének otthoni tesztelésére. Ehhez a módszerhez semmi másra nem lesz szükséged, mint egy fedeles befőttesüveg és egy kis háttérismeretre, amihez már szolgáltatjuk is az információkat. Mutatjuk, hogyan tesztelheted egyszerűen az otthoni talaj minőségét egy befőttesüveg segítségével!

Talajteszt befőttesüveggel egyszerűen

Miből áll a talaj? - Ezek a talaj összetevői

A talaj ásványi részecskékből, vízből, levegőből és elhalt szerves anyagokból áll. De amit valójában látsz a talajban (például levegőt nem látunk, és lehet, hogy a víz csak felszívódik), az különböző méretű részecskekomponensek. A talaj részecskéinek három összetevője van: agyag, homok és iszap.

  • Az agyag a legkisebb ásványi részecske. De mivel a lapos, ragadós agyagrészecskék szorosan illeszkednek egymáshoz, valójában ez a fajta részecskék adják a legnagyobb felületet az összes talajkomponens közül. Az agyag rosszul ürül, mert olyan jól megtartja a vizet, és tavasszal a leglassabban melegszik fel.
  • Az iszap a következő legnagyobb komponens, amely kőzet- és ásványi részecskékből áll. Száraz állapotban sima, lisztes állaga van, de nedvesen csúszós érzete van (gondoljunk csak a tó alján található üledékre).
  • A homok a legnagyobb talajrészecske. Ezek a kavicsos részecskék kerekek, nem laposak, ami lehetővé teszi a víz gyors lefolyását. Ez azt is jelenti, hogy a tápanyagok gyorsan kiürülnek, ezért homokos talaj esetén további öntözésre és műtrágyázásra van szükség.

Miért kel a talajtesztet elvégezni? A talajtesztelés célja

A vályog kifejezés e három részecske kiegyensúlyozott kombinációjára utal: a 20%/40%/40% egyensúly ideális kerti talajnak tekinthető. Ha a talajban túl sok homok van, akkor ez homokos vályognak számít. Ha túl sok agyag és homok van benne, akkor homokos agyagnak minősül, és így tovább. A befőttesüveges talajvizsgálat megállapítja, hogy mely talajrészecskék vannak túlsúlyban, ha vannak ilyenek. Az eredmények alapján megfelelő talajmódosításokat végezhetünk, és megtudhatjuk, hogy mely növényeknek kedvez ez a környezet.

Lapozz egyet, és már mutatjuk is a befőttesüveges talajteszt módszerét, a pontos lépéseket, és az eredmények elemzéséhez is adunk egy kis segítséget!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-11

Csiga ellen természetesen: egy kertész hasznos tanácsaival

A csigák bosszantó állatok a kertben, ezért érdemes módjával, de ritkítani őket, de természetesen! Semmiképpen se bántsuk a csigákat, kövessük ezeket a tippeket.

2024-06-04

Titkos trükk a csigák ellen, amit sokan nem ismernek: Sörös csigariasztó

A csigák jelentős károkat okozhatnak a kertekben különösen esős időben. A sörcsapdák használata egyszerű, és környezetbarát megoldást kínál a csigák ellen.

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-14

Gyümölcsfák kezdőknek - Ezeket ültesd el, ha pár éven belül termést szeretnél

Azon gondolkoztál, hogy jó lenne végre a kertedbe gyümölcsfákat is ültetni, de nem tudod milyeneket válassz? Elhoztuk a legjobb gyümölcsfákat kezdőknek.

2024-05-21

Egy kertész tanácsa: így hasznosítsd az esővizet és tedd virágzóvá a kerted!

Ha sokat esik az esi, ne hagyjuk kárba veszni, kövesd ezeket az esővízgyűjtési tippeket te is, mutatom, mik a legpraktikusabb tanácsok és trükkök ehhez!

2024-05-30

5+1 tipp egy kertésztől egy fenntarthatóbb kertért

Legyen a kertünk fenntarthatóbb ezekkel a tippekkel: a kertész válaszol és elmondja, hogyan tedd kertedet könnyedén fenntarthatóvá, kövesd ezeket a tippeket!

2024-06-11

Őzgidák védelme kaszálási szezonban – fontos tudnivalók

Fokozottan ügyelni kell az őzgidákra és a vadakra kaszáláskor, hiszen mezőgazdasági munkák során fokozott veszélynek van kitéve a vadvilág. Mutatjuk mire figyelj!

2024-06-05

Így metszd meg a paprikádat, mint egy profi

A paprika metszésének trükkjeit osztjuk most meg veletek: így metszd meg a paprikádat, mint egy profi kertész, a paprikád pedig meg fogja hálálni bő terméssel!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

véralvadás zavara

Az alvadóképesség hiányában v. fokozódásában nyilvánul meg. A ->véralvadás hiányában az... Tovább

csupasz zab (Avena nuda L.)

a pázsitfüvek családjának tagja. Magvai hamar kiperegnek. Elvétve termesztik. Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs Házi kert Kertészet Környezetvédelem Zöldség