Így végezz talajtesztet befőttesüveggel- a hatékony, gyors, és olcsó megoldás a befőttesüveges talajteszt lépései

hirdetes

Így végezz talajtesztet befőttesüveggel- a hatékony, gyors, és olcsó megoldás

VN
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Van egy egyszerű és költséghatékony módszer a kerti talaj minőségének otthoni tesztelésére. Ehhez a módszerhez semmi másra nem lesz szükséged, mint egy fedeles befőttesüveg és egy kis háttérismeretre, amihez már szolgáltatjuk is az információkat. Mutatjuk, hogyan tesztelheted egyszerűen az otthoni talaj minőségét egy befőttesüveg segítségével!

Talajteszt befőttesüveggel egyszerűen

Miből áll a talaj? - Ezek a talaj összetevői

A talaj ásványi részecskékből, vízből, levegőből és elhalt szerves anyagokból áll. De amit valójában látsz a talajban (például levegőt nem látunk, és lehet, hogy a víz csak felszívódik), az különböző méretű részecskekomponensek. A talaj részecskéinek három összetevője van: agyag, homok és iszap.

  • Az agyag a legkisebb ásványi részecske. De mivel a lapos, ragadós agyagrészecskék szorosan illeszkednek egymáshoz, valójában ez a fajta részecskék adják a legnagyobb felületet az összes talajkomponens közül. Az agyag rosszul ürül, mert olyan jól megtartja a vizet, és tavasszal a leglassabban melegszik fel.
  • hirdetes
  • Az iszap a következő legnagyobb komponens, amely kőzet- és ásványi részecskékből áll. Száraz állapotban sima, lisztes állaga van, de nedvesen csúszós érzete van (gondoljunk csak a tó alján található üledékre).
  • A homok a legnagyobb talajrészecske. Ezek a kavicsos részecskék kerekek, nem laposak, ami lehetővé teszi a víz gyors lefolyását. Ez azt is jelenti, hogy a tápanyagok gyorsan kiürülnek, ezért homokos talaj esetén további öntözésre és műtrágyázásra van szükség.
hirdetes

Miért kel a talajtesztet elvégezni? A talajtesztelés célja

A vályog kifejezés e három részecske kiegyensúlyozott kombinációjára utal: a 20%/40%/40% egyensúly ideális kerti talajnak tekinthető. Ha a talajban túl sok homok van, akkor ez homokos vályognak számít. Ha túl sok agyag és homok van benne, akkor homokos agyagnak minősül, és így tovább. A befőttesüveges talajvizsgálat megállapítja, hogy mely talajrészecskék vannak túlsúlyban, ha vannak ilyenek. Az eredmények alapján megfelelő talajmódosításokat végezhetünk, és megtudhatjuk, hogy mely növényeknek kedvez ez a környezet.

Lapozz egyet, és már mutatjuk is a befőttesüveges talajteszt módszerét, a pontos lépéseket, és az eredmények elemzéséhez is adunk egy kis segítséget!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-01-30

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. De hogyan kell gondozzuk a lonc növényeket a házi kertben, hogy csodásan virágozzon?

2023-02-02

Egyszerű trükk: Így csíráztass édesburgonyát, akár a konyhaablakban!

Egy nagyon egyszerű trükkel te is hajtathatsz a konyhaablakodban is édesburgonyát, aminek még a levele is ehető- mutatjuk hogan csíráztass édesburgonyát!

2022-11-16

Nem gondolnád mennyi mindenre jó: 5 módszer a tobozok kerti felhasználására

A fenyőtobozok igazi kincset jelentenek a kertészek számára, ráadásul ingyen vannak. Mutatunk 5 nagyon jó módszert a fenyőtobozok hasznosítására a kertben.

2022-11-25

Így illatosíthatod otthonodat egyszerűen a fenyő tűleveleinek kifőzésével

Ha meg akarod tölteni otthonodat a fenyő gazdag illatával, egyszerűen forralj fenyőtűt vízben a tűzhely tetején. Mutatjuk hogyan! nemcsak ünnepi illat!

2022-11-29

Legyünk zöldebbek!- 5 egyszerű tipp egy fenntartható konferencia megrendezéséhez

Hogyan lehet egy rendezvény környezetbarát? Olyan tippeket hoztunk –főleg céges számára-, amik segítenek fenntarthatóbbá tennie egy nagyszabású konferenciát!

2023-01-23

A leggyakoribb növénybetegség – Mi okozza a gyökérrothadást?

A gyökérrothadás egy nagyon veszélyes és gyakori betegség, egy olyan fertőzés, ami szó szerint az alapoktól elpusztíthatja a növényt. Hogyan előzheted meg?

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ízesítők

a takarmányt gyakran kiegészítik étvágygerjesztő anyagokkal. Ilyen célra alkalmas a cukor,... Tovább

éhség

az állatot evésre az éhség-érzet és az étvágy ösztönzi; a nem eléggé telt gyomor (és a... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs Házi kert Kertészet Környezetvédelem Zöldség