Ismerd meg a legmutatósabb talajtakaró növényeket

hirdetes

Minden, amit egy kertésznek a takarónövényekről tudnia kell

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A legjobb talajtakaró növények

A legegyszerűbben nevelhető takarónövények

Ha szeretnél magadnak tökéletes takarónövényt választani, akkor figyelembe kell venned az ültetés idejét. Bizonyos takarónövények (mint például a rozs) nagyon jól tűrik a hideget és remekül alkalmazhatók kései szezonális takarásra, míg mások (például a hajdina) rendkívül érzékenyek a fagyra. Az alábbiakban olyan takarónövényeket sorolunk fel, amelyek általános felhasználásra alkalmasak, és nyári illetve téli takarásra is használhatók.

Rozs

A rozsnak két fajtája is van – évelők és egynyáriak – és mindkét fajtának megvannak a maguk előnyei. Az évelőket nyár végén vagy kora ősszel ajánlott elültetni, hogy még a következő tavasszal is növekedhessenek. Az egynyári rozsok USDA 5-ös és azoknál hidegebb vidékeken télen elpusztulnak, lehetővé teszik, hogy korábban ültethess a kertedbe, mert nem kell beleforgatnod semmit a talajba, és utána nem kell 3 hetet várnod, hogy a talaj újra alkalmassá váljon az ültetésre.

Borsó és zab

A borsó és zab párosítás egyesíti a hüvelyesek és a gabonafélék előnyeit – ez a kombináció organikus anyagokban gazdag talajt eredményez. A két takarónövény ráadásul egymást is segítik – a zab kiváló felületet biztosít a borsók számára a mászáshoz. Mindkét növény jól tűri a hideget, így késő nyáron vagy kora ősszel is el lehet őket ültetni. A hidegebb területeken télen elpusztulnak, lehetővé téve ezzel egy korai tavaszi ültetést más növények számára. Tovább is van, a következő oldalon folytatom! 

hirdetes
hirdetes

Sorghum-sudangrass

A sorghum-sudangrass a cirok (sorghum) és a sudangrass (tudományos nevén Sorghum × drummondii) hibridje. Ez a fajta nagy mennyiségű organikus anyagot termel és különösebb törődés nélkül is könnyedén eléri a 1,5-3,7 métert. Érdemes kordában tartani, és 15 centi magasra visszanyírni, valahányszor eléri a 90 centit, vagy, ha 7 héttel az első várható fagy előtt ülteted el, akkor a tél hidege magától elbánik vele.

Hajdina

A hajdina egy széles levelű takarónövény, ami nagyon hatékony a füvek és gyomok elfojtására. Gyors növekedése miatt hamar árnyékba borítja a talajt maga alatt, elzárva ezzel a gyomok elől a növekedéshez szükséges napfényt. Csupán arra kell odafigyelni, hogy ne vesse el a magjait, különben a következő adag ott termő növényed is hajdina lesz. Összesen 6-8 hét alatt éri el kifejlett formáját és remek takaró a tavasszal és az ősszel elültetett zöldségek közötti szünet idejére. Virágai nem csak csokrokban mutatnak jól, de a beporzásért felelős rovarokat is vonzzák a kertbe.

Herefélék

A hereféléknek többféle különböző mérete és formája ismert. A Fehér here kiváló élő talajtakarónak, mert jól tűri az árnyékot és az időnkénti taposást is. Az orvosi somkóró szintén ide tartozik – ez a fajta segít a tápanyagok összegyűjtésében és a talajszerkezet javításában. A Trifolium incarnatum szintén vonzó hatással van a jótékony látogatókra, ráadásul egészen mutatós is.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kombájn

a több hagyományos munkaműveletet egy menetben végző betakarítógépek. A kombájnok... Tovább

fantom

bőr- v. vászonbevonatú váz (az adott faj nőivarú egyedének utánzata), amelyre ondóvételkor... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem