Ismerd meg a legmutatósabb talajtakaró növényeket

Minden, amit egy kertésznek a takarónövényekről tudnia kell

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A legjobb talajtakaró növények

A legegyszerűbben nevelhető takarónövények

Ha szeretnél magadnak tökéletes takarónövényt választani, akkor figyelembe kell venned az ültetés idejét. Bizonyos takarónövények (mint például a rozs) nagyon jól tűrik a hideget és remekül alkalmazhatók kései szezonális takarásra, míg mások (például a hajdina) rendkívül érzékenyek a fagyra. Az alábbiakban olyan takarónövényeket sorolunk fel, amelyek általános felhasználásra alkalmasak, és nyári illetve téli takarásra is használhatók.

Rozs

A rozsnak két fajtája is van – évelők és egynyáriak – és mindkét fajtának megvannak a maguk előnyei. Az évelőket nyár végén vagy kora ősszel ajánlott elültetni, hogy még a következő tavasszal is növekedhessenek. Az egynyári rozsok USDA 5-ös és azoknál hidegebb vidékeken télen elpusztulnak, lehetővé teszik, hogy korábban ültethess a kertedbe, mert nem kell beleforgatnod semmit a talajba, és utána nem kell 3 hetet várnod, hogy a talaj újra alkalmassá váljon az ültetésre.

Borsó és zab

A borsó és zab párosítás egyesíti a hüvelyesek és a gabonafélék előnyeit – ez a kombináció organikus anyagokban gazdag talajt eredményez. A két takarónövény ráadásul egymást is segítik – a zab kiváló felületet biztosít a borsók számára a mászáshoz. Mindkét növény jól tűri a hideget, így késő nyáron vagy kora ősszel is el lehet őket ültetni. A hidegebb területeken télen elpusztulnak, lehetővé téve ezzel egy korai tavaszi ültetést más növények számára. Tovább is van, a következő oldalon folytatom! 

Sorghum-sudangrass

A sorghum-sudangrass a cirok (sorghum) és a sudangrass (tudományos nevén Sorghum × drummondii) hibridje. Ez a fajta nagy mennyiségű organikus anyagot termel és különösebb törődés nélkül is könnyedén eléri a 1,5-3,7 métert. Érdemes kordában tartani, és 15 centi magasra visszanyírni, valahányszor eléri a 90 centit, vagy, ha 7 héttel az első várható fagy előtt ülteted el, akkor a tél hidege magától elbánik vele.

Hajdina

A hajdina egy széles levelű takarónövény, ami nagyon hatékony a füvek és gyomok elfojtására. Gyors növekedése miatt hamar árnyékba borítja a talajt maga alatt, elzárva ezzel a gyomok elől a növekedéshez szükséges napfényt. Csupán arra kell odafigyelni, hogy ne vesse el a magjait, különben a következő adag ott termő növényed is hajdina lesz. Összesen 6-8 hét alatt éri el kifejlett formáját és remek takaró a tavasszal és az ősszel elültetett zöldségek közötti szünet idejére. Virágai nem csak csokrokban mutatnak jól, de a beporzásért felelős rovarokat is vonzzák a kertbe.

Herefélék

A hereféléknek többféle különböző mérete és formája ismert. A Fehér here kiváló élő talajtakarónak, mert jól tűri az árnyékot és az időnkénti taposást is. Az orvosi somkóró szintén ide tartozik – ez a fajta segít a tápanyagok összegyűjtésében és a talajszerkezet javításában. A Trifolium incarnatum szintén vonzó hatással van a jótékony látogatókra, ráadásul egészen mutatós is.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-22

Ezek a házi növényvédő szerek minden kártevőt elűznek a kertből - Hihetetlen, de igaz

A kártevők a legtöbb kerttulajdonos életét megnehezítik, de ezek a házi növényvédő szerek garantáltan megoldják a problémádat. Ne habozz, próbáld ki őket.

2024-06-22

Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

Gondoskodj róla, hogy szobanövényeid ne kapjanak túl sok napfényt, mert megéghetnek és elfonnyadhatnak. Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

2024-06-21

Kerti munkák a nyár derekán: mit tegyünk a kertben július elején?

Fedezd fel, mit tegyünk a kertben július elején! Tippek zöldségek, gyümölcsök gondozására, fűszernövények betakarítására és a gyerekek bevonására a kerti munkákba.

2024-06-11

Csiga ellen természetesen: egy kertész hasznos tanácsaival

A csigák bosszantó állatok a kertben, ezért érdemes módjával, de ritkítani őket, de természetesen! Semmiképpen se bántsuk a csigákat, kövessük ezeket a tippeket.

2024-06-11

Ez az 5 legjobb tipp lóbogár ellen

A lóbogár a kertek ellensége, sok kertész rémálma, most hoztunk nektek 5 hatásos tippet, amivel kiűzhetitek a lóbogarat a kertetekből és vissza se jön!

2024-06-11

Hogyan védekezz a kukorica baktériumos megbetegedései ellen

Amikor a kukoricatermést jégverés, erős szél vagy heves esők károsítják, a kukorica baktériumos megbetegedései könnyen kialakulhatnak. Íme mit tehetsz ez ellen.

2024-06-21

Ez az a virág, amitől az összes méh bezsong

A varjúháj, különösen a sárga, igazi méh-mágnes, amely nemcsak a kert szépségét növeli, hanem könnyen gondozható is. Ismerd meg, miért imádják a kertészek!

2024-06-21

Hogyan használjuk a metélőhagymát - A kertben és a konyhában

Fedezd fel, hogyan használhatod a metélőhagymát a kertben és a konyhában. Ismerd meg termesztési tippeket és finom recepteket, amelyekkel feldobhatod ételeidet!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

szántás

ősi talajművelő eljárás; lazító, forgató, porhanyító, keverő és felszínalakító,... Tovább

dér

a 0°C alatti hőmérsékletű felületeken a légköri párából kicsapódó, apró... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem