Ismerd meg a legmutatósabb talajtakaró növényeket

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Minden, amit egy kertésznek a takarónövényekről tudnia kell

Szélesi Ferenc - Főkertész
A legjobb talajtakaró növények

A legegyszerűbben nevelhető takarónövények

Ha szeretnél magadnak tökéletes takarónövényt választani, akkor figyelembe kell venned az ültetés idejét. Bizonyos takarónövények (mint például a rozs) nagyon jól tűrik a hideget és remekül alkalmazhatók kései szezonális takarásra, míg mások (például a hajdina) rendkívül érzékenyek a fagyra. Az alábbiakban olyan takarónövényeket sorolunk fel, amelyek általános felhasználásra alkalmasak, és nyári illetve téli takarásra is használhatók.

Rozs

A rozsnak két fajtája is van – évelők és egynyáriak – és mindkét fajtának megvannak a maguk előnyei. Az évelőket nyár végén vagy kora ősszel ajánlott elültetni, hogy még a következő tavasszal is növekedhessenek. Az egynyári rozsok USDA 5-ös és azoknál hidegebb vidékeken télen elpusztulnak, lehetővé teszik, hogy korábban ültethess a kertedbe, mert nem kell beleforgatnod semmit a talajba, és utána nem kell 3 hetet várnod, hogy a talaj újra alkalmassá váljon az ültetésre.

Borsó és zab

A borsó és zab párosítás egyesíti a hüvelyesek és a gabonafélék előnyeit – ez a kombináció organikus anyagokban gazdag talajt eredményez. A két takarónövény ráadásul egymást is segítik – a zab kiváló felületet biztosít a borsók számára a mászáshoz. Mindkét növény jól tűri a hideget, így késő nyáron vagy kora ősszel is el lehet őket ültetni. A hidegebb területeken télen elpusztulnak, lehetővé téve ezzel egy korai tavaszi ültetést más növények számára. Tovább is van, a következő oldalon folytatom! 

hirdetes
hirdetes

Sorghum-sudangrass

A sorghum-sudangrass a cirok (sorghum) és a sudangrass (tudományos nevén Sorghum × drummondii) hibridje. Ez a fajta nagy mennyiségű organikus anyagot termel és különösebb törődés nélkül is könnyedén eléri a 1,5-3,7 métert. Érdemes kordában tartani, és 15 centi magasra visszanyírni, valahányszor eléri a 90 centit, vagy, ha 7 héttel az első várható fagy előtt ülteted el, akkor a tél hidege magától elbánik vele.

Hajdina

A hajdina egy széles levelű takarónövény, ami nagyon hatékony a füvek és gyomok elfojtására. Gyors növekedése miatt hamar árnyékba borítja a talajt maga alatt, elzárva ezzel a gyomok elől a növekedéshez szükséges napfényt. Csupán arra kell odafigyelni, hogy ne vesse el a magjait, különben a következő adag ott termő növényed is hajdina lesz. Összesen 6-8 hét alatt éri el kifejlett formáját és remek takaró a tavasszal és az ősszel elültetett zöldségek közötti szünet idejére. Virágai nem csak csokrokban mutatnak jól, de a beporzásért felelős rovarokat is vonzzák a kertbe.

Herefélék

A hereféléknek többféle különböző mérete és formája ismert. A Fehér here kiváló élő talajtakarónak, mert jól tűri az árnyékot és az időnkénti taposást is. Az orvosi somkóró szintén ide tartozik – ez a fajta segít a tápanyagok összegyűjtésében és a talajszerkezet javításában. A Trifolium incarnatum szintén vonzó hatással van a jótékony látogatókra, ráadásul egészen mutatós is.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-11-10

Karácsonyi kaktusz gondozása

A karácsonyi kaktusz gondozása, a karácsonyi kaktusz nevelése, a karácsonyi kaktusz igényei - Mit kell tennünk annak érdekében, hogy időben virágozzon a karácsonyi kaktusz? Szakértői tanácsok a karácsonyi kaktusz gondozásához, a karácsonyi kaktusz neveléséhez, a karácsonyi kaktusz ápolásához.

2020-11-05

Itt az ideje a növények teleltetésének? - Szakértőnk válaszol!

Ismét eljött az idő, érkezik a hideg, a növények esetében pedig érdemes elvégeznünk a teleltetést. Mikor és mit kell tennünk? Most mindent elmondok nektek, gyertek velem és tudjátok meg, hogyan teleltethetitek sikeresen a növényeket!

2020-11-10

A tél legcsodálatosabb éke – A mikulásvirág gondozása/tippek, trükkök szakértőktől!

A mikulásvirágról nagyon sokan kérdeztetek tavaly és már idén is, éppen ezért most elhoztam nektek szakértőnk szuper cikkét, tudjatok meg mindent a mikulásvirágról!

2020-11-18

Tudtad, hogy fán terem a kolbász? Nevelj te is kolbászfát!

Hallottatok már kolbászfáról? Pedig létezik, most be is mutatjuk nektek a nem mindennapi kolbászfát! Tudjátok meg ti is, hogyan lehet kolbászfát nevelni!

2020-11-10

Hogyan teleltessük a citromfát helyesen? - Szakértőnk elmondja!

Most mindent megtudhatsz a citromfa teleltetéséről, szakértőnk azokat a tippeket-trükköket osztja meg a citromfa teleltetéséhez, amik már ténylegesen beváltak! Olvasd el cikkünket, és teleltesd át a citromfát sikeresen!

2020-10-23

Rengeteg kárt okoznak - Így védekezz a tripszek ellen!

A tripszek rengeteg kárt képesek okozni a kertben, éppen ezért érdemes mindenkinek elolvasnia cikkünket, most mindent elmondunk nektek a tripszek elleni védekezésről!

2020-11-17

A répalepkék kártétele – Így védekezz a répalepkék ellen!

A répalepke rengeteg kárt képes okozni a kertben, éppen ezért most mindent elmondunk nektek a répalepkéről, valamint a répalepke elleni védekezésről!

2020-11-03

Feledésbe merülő őszi ropogtatnivaló – A török mogyoró bemutatása

Neked is sokkal többet kellene belőle fogyasztani, mivel nagyon sok jótékony hatása ismert, ráadásul van még egy jó hírem, a saját kertedben is megterem!

További cikkek ebben a témában
hirdetes


comb

a hátulsó végtag csípő- és térdízület közötti, jól izmolt tájéka. Háziállatainkon a... Tovább

idényen kívüli öntözés

a tenyészidőszak előtti és utáni öntözés. Lehet a gyorsabb és a biztosabb -> csírázás... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem