Ismerd meg a legmutatósabb talajtakaró növényeket

Minden, amit egy kertésznek a takarónövényekről tudnia kell

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A takarónövények (nem összetévesztendők a takarmánynövényekkel) a kertek ritkán emlegetett hősei: segítenek a gyomok leszorításában, javítják talaj termékenységét és kordában tartják a különböző kártevőket és fertőzéseket is. Ha mindez nem lenne elég, a takarónövényeket meglehetősen egyszerű karban tartani, így nem jelentenek túl sok plusz terhet a kertészek számára.

A legjobb talajtakaró növények

A közhiedelemmel ellentétben a takarónövények nem csak nagyobb területeken segíthetik a földművesek munkáját – számos otthoni kertész is alkalmazhatja őket a megannyi előnyük kihasználására. A következőkben megtudhatod, hogy miként hasznosíthatod őket saját kertedben!

 

Takarónövények ültetése

 

Ha valaha már sikeresen újraültettél egy kopasz foltot a pázsiton, akkor lényegében tudod, hogy mi kell egy takarónövény elültetéséhez. Forgasd meg a talajt egy kerti gereblyével, szórd el a magokat, majd gereblyézd őket a talajba. A begereblyézés segít, hogy a magok a talajba keveredjenek és hogy ne csipkedhessék fel őket a madarak (amik még akkor is képesek felszedni a magokat, ha nem kerülnek elég mélyre).

 

Ha ősszel szeretnél takarónövényeket ültetni, akkor biztosíts nekik elegendő időt, hogy megerősödhessenek. Ehhez legalább 4 héttel az első keményebb fagyok előtt kell, hogy elültesd őket (kivéve ha rozst használsz, amit fagyközelben is el lehet ültetni).

 

Takarónövények gondozása

 

A legtöbb egyéb növénytípussal ellentétben a takarónövények általában minimális karbantartást igényelnek. A fűnyírás segít kezelhetőbb magasságúnak megtartani őket, és bizonyos növényeknek még jót is tesz, ha egyszer-kétszer megnyírják őket. A járdák szélére ültetett fehér heréket rendszeresen kell nyírni, nehogy versengeni kezdjen a környező virágokkal és zöldségekkel. Szárazság idején rendszeresen öntözd takarónövényeidet. A következő oldalon még több hasznos tanács vár mindenkit, megéri lapozni egyet! 

 

A legjobb talajtakaró növények

A takarónövények kiirtásának időzítése

 

Ha nem szeretnéd hogy takarónövényeid elvessék magjaikat és hogy túlnőjék kertedet, akkor kénytelen leszel kiirtani őket. Ez a takarónövény-tartás egyik megszokott fázisa. A legideálisabb időszak erre a virágzás, vagy amikor a magtokok megjelennek a növényeken. Az egynyári növények ilyenkor egyszerűen kiiktathatók azzal, hogy a tövüknél elvágod őket. A magasságuktól függően akár egy fűnyíróval vagy gyomvágóval is végigmehetsz takarónövényeiden.

 

A levágott leveleket és szárakat hagyd kiszáradni, majd ásd bele őket a talajba. A hosszabb szárak megzavarhatják ugyan a szántást, de viszonylag hamar lebomlanak majd, és gazdagabbá teszik a talajt. Egy réteg takarónövény kiirtása után várj 2-3 hetet, mielőtt zöldségeket vagy virágokat ültetnél az adott területre. Erre azért van szükség, mert a talajba beforgatott lebomló növénydarabok megköthetik a termőközegben jelenlévő nitrogént, illetve mert néhány takarónövény (például a rizs) gátolja a csírázás folyamatát.

Hirdetés

 

Helyválasztás a kertben – Egymást követő ültetés

 

A takarónövényekkel kapcsolatban gyakran felmerül egy aggály azzal kapcsolatban, hogy mennyi helyet foglalnak el a kertből. Szerencsére megfontolt tervezéssel a legtöbb kertben könnyedén helyet találhatsz számukra. Miután az olyan tavaszi növények, mint a saláta, a retkek és más korai zöldségek le lettek szüretelve, elég időd lesz megvárni, hogy a takarónövények kivirágozzanak, és hogy utána elültethesd ezek helyére a fagytűrő növényeidet. A takarónövényeket ősszel is el lehet ültetni néhány szezonális zöldség (például káposzta) lefutása után.

 

Helyválasztás a kertben - Összeültetés

 

A takaró- és a haszonnövények összeültetése is lehetséges, azonban ilyen esetben egyszerre több dologra is oda kell figyelni. Elegendő vizet és tápanyagot kell biztosítanod, hogy minden növény (a takarók és a szüretelésre ültetettek is) elegendő erőforráshoz juthasson, ráadásul vigyáznod kell, nehogy a takarók túlnőjék a többi növényt. Érdemes a talajtakarókat akkor elültetni, amikor az ágyásban növekvő zöldségek a növekedési ciklusuk nagyjából egyharmadánál járnak éppen. Például tehát ha egy 75 napos ciklusú zöldséget ültettél, akkor a 25. napon szórd el a takarómagvakat az ágyásban.

 

A legjobb talajtakaró növények

A legegyszerűbben nevelhető takarónövények

 

Ha szeretnél magadnak tökéletes takarónövényt választani, akkor figyelembe kell venned az ültetés idejét. Bizonyos takarónövények (mint például a rozs) nagyon jól tűrik a hideget és remekül alkalmazhatók kései szezonális takarásra, míg mások (például a hajdina) rendkívül érzékenyek a fagyra. Az alábbiakban olyan takarónövényeket sorolunk fel, amelyek általános felhasználásra alkalmasak, és nyári illetve téli takarásra is használhatók.

 

Rozs

A rozsnak két fajtája is van – évelők és egynyáriak – és mindkét fajtának megvannak a maguk előnyei. Az évelőket nyár végén vagy kora ősszel ajánlott elültetni, hogy még a következő tavasszal is növekedhessenek. Az egynyári rozsok USDA 5-ös és azoknál hidegebb vidékeken télen elpusztulnak, lehetővé teszik, hogy korábban ültethess a kertedbe, mert nem kell beleforgatnod semmit a talajba, és utána nem kell 3 hetet várnod, hogy a talaj újra alkalmassá váljon az ültetésre.

 

Borsó és zab

A borsó és zab párosítás egyesíti a hüvelyesek és a gabonafélék előnyeit – ez a kombináció organikus anyagokban gazdag talajt eredményez. A két takarónövény ráadásul egymást is segítik – a zab kiváló felületet biztosít a borsók számára a mászáshoz. Mindkét növény jól tűri a hideget, így késő nyáron vagy kora ősszel is el lehet őket ültetni. A hidegebb területeken télen elpusztulnak, lehetővé téve ezzel egy korai tavaszi ültetést más növények számára. Tovább is van, a következő oldalon folytatom! 

Hirdetés

 

A legjobb talajtakaró növények

Sorghum-sudangrass

A sorghum-sudangrass a cirok (sorghum) és a sudangrass (tudományos nevén Sorghum × drummondii) hibridje. Ez a fajta nagy mennyiségű organikus anyagot termel és különösebb törődés nélkül is könnyedén eléri a 1,5-3,7 métert. Érdemes kordában tartani, és 15 centi magasra visszanyírni, valahányszor eléri a 90 centit, vagy, ha 7 héttel az első várható fagy előtt ülteted el, akkor a tél hidege magától elbánik vele.

 

Hajdina

A hajdina egy széles levelű takarónövény, ami nagyon hatékony a füvek és gyomok elfojtására. Gyors növekedése miatt hamar árnyékba borítja a talajt maga alatt, elzárva ezzel a gyomok elől a növekedéshez szükséges napfényt. Csupán arra kell odafigyelni, hogy ne vesse el a magjait, különben a következő adag ott termő növényed is hajdina lesz. Összesen 6-8 hét alatt éri el kifejlett formáját és remek takaró a tavasszal és az ősszel elültetett zöldségek közötti szünet idejére. Virágai nem csak csokrokban mutatnak jól, de a beporzásért felelős rovarokat is vonzzák a kertbe.

 

Herefélék

A hereféléknek többféle különböző mérete és formája ismert. A Fehér here kiváló élő talajtakarónak, mert jól tűri az árnyékot és az időnkénti taposást is. Az orvosi somkóró szintén ide tartozik – ez a fajta segít a tápanyagok összegyűjtésében és a talajszerkezet javításában. A Trifolium incarnatum szintén vonzó hatással van a jótékony látogatókra, ráadásul egészen mutatós is.

                                                                                                                                                                                          

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-02-09

A málna tavaszi metszéséről

Most mindent megtudhatsz te is a málna szakszerű metszéséről, ezeket a dolgokat mindenképpen meg kell tenned ahhoz, hogy sok és finom málnád legyen!

2019-02-07

A leggyakrabban előforduló betegségek palántanevelés során

Sajnos nagyon sok kártevővel és kórokozóval kell megküzdenünk palántanevelés során, most azokat mutatjuk be nektek, amik a leggyakoribbak, cikkünkben az ellenük való védekezési lehetőségeket is megtalálhatjátok!

2019-02-13

A levendula tavaszi metszése

Sokan nem tudják, hogy tavasszal érdemes megmetszenünk a levendulát ahhoz, hogy csodálatos szép legyen, és sok virágot hozzon. Mostani cikkemben mindent elmondok a levendula tavaszi metszéséről!

2019-01-31

Nevelj te is dinnyefát, imádni fogod!

A dinnyefa egy nagyon érdekes és különleges növény, mostani cikkemben mindent el fogok mondani nektek róla, termesztéséről, neveléséről, és jótékony hatásairól!

2019-02-06

Február eleje – Érkezik az első magvetés ideje!

Lassan végérvényesen is megérkezik a tavasz, vele együtt a melegebb, jobb idő. Mostani cikkemben elmondom, mik azok a kerti munkák, amiket most érdemes elvégeznünk!

2019-02-03

Az élősködő csodaszer – Tudnivalók a fagyöngyről

A fagyöngy a világ egyik legkülönlegesebb növénye, mostani cikkünkben elmondjuk nektek, hogy miért oszlik meg az emberek véleménye róla! Ismerkedjünk meg közelebbről a fagyönggyel!

2019-01-23

Különleges arcú mesenövény – A majomorchidea bemutatása

Egy nagyon különleges növényt mutatok most be nektek, ami pedig nem más, mint a majomorchidea! A cikkből, és a képekből kiderül, miért kapta ezt a nevet, de azt is megtudhatod, mi szükséges a gondozásához!

2019-01-29

A tavasz csodás hírnöke - A hóvirág gondozása, nevelése

A hóvirág a tavasz egyik legcsodálatosabb hírnöke, mostani cikkemben bemutatom nektek ezt a mesés növényt, és mindent elmondok a gondozásáról, neveléséről. Legyen nektek is mesés hóvirágotok!

További cikkek ebben a témában
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem

GK Judy (GKT 0209)

Õszi árpa Cél: takarmány árpa Leírás:A Fajta növekedési típusa korai fejlõdési... Tovább

eperhere (Trifolium fragiferum L.)

a pillangósok családjának tagja. Indásodó, évelő faj. Gyökérfejéből heverő szárakat... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés