Mire figyeljünk talajműveléskor? Hogyan készítsük elő a talajt a belvíz borította területeken?

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Talajművelés a belvizes területeken

Gazdakör
Elképzelni is nehéz, mennyi lehet öt Balatonnyi belvíz. Pedig most ennyi borítja a Felső-Tisza vidék egyes részeit, a Hortobágy- Berettyó menti földeket, de a Jászságban is áll a víz a talajon. A hazai belvíz okairól, következményeiről, a megelőzésről dr. Birkás Márta egyetemi tanárral a Szent István Egyetemen beszélgettünk.
Talajművelés a belvizes területeken
Kérdésünkre a szakember is elsőként arra hívta fel a figyelmet: legfontosabb volna országos vagy térségi szinten a csatornahálózat és tározórendszer kialakítása, és a víz - úgymond - szűkösebb időkre való tárolása. Természetesen a gazdáknak ugyancsak vannak feladataik.

- Nagyon fontos felhívni a gazdák figyelmét azokra a károkra, amit a sok eső az iszapolással okoz, tehát leveri a talajt, emiatt a növények gyengébben fejlődnek. Jobban kellene vigyázni a talajra, különösen a talaj szervesanyag-tartalmára. Ahol a talajban nem fogy a szervesanyag, ott a talaj ülepedése ilyen kellemetlen, esős időszakban is sokkal kisebb. Tehát kevésbé levegőtlen, és erre visszavezethető terméscsökkenést sem tapasztalunk. A megelőzés a gazda feladata. A talajnak mindig kellően lazának kell lennie. Ez változó lehet, de semmi esetre sem csak 12 centiméter mélységig. A kellő mélységű lazultság 30-35 centimétert jelent, és ne legyen alatta vízzáró réteg. Ha ilyen vízzáró réteg nincs, ez aszályos időszakban is nagyon kedvező. A másik dolog, amire felhívom a figyelmet, hogy vigyázni kell a talaj szerkezetére. Itt megint a szervesanyagra kell utalnom. Olyan talajon, amelyben a szervesanyag fogyóban van, ott sokkal erősebb a rögösödés, sokkal több energia szükséges a műveléséhez. S, ha átázik - mert tavaly ez történt - akkor sokkal súlyosabb a taposási kár.

Bizonyára lényeges az is, hogy milyen gépekkel, eszközökkel művelik a talajt. Habár nem a gép ára határozza meg a munka minőségét, kétségtelen, hogy a gazdák jó eszközökkel kevesebb kárt tesznek a talajban. A munka időzítése ugyancsak fontos.

- Itt ismét a talaj járhatóságára szeretném felhívni a figyelmet. Jóllehet betakarításkor rámentek és összetaposták, mégse most vegyék elő az ekét. A talaj érdekében nem szabad, mégpedig azért, hogy ne vastagítsák azt a talpat, amit már tavaly, tavalyelőtt, előtte odagyúrtak. Lehet az ekét használni, de nagyon okszerűen. A megelőzéshez tartozik az is, hogy a gazda tudja mire képes a talaja, mennyire laza, milyen a szerkezete, van-e benne vízforgalmat akadályozó réteg. Nem árt, ha néhányszor megfogja, összemarkolja, mert abból kiderül mire képes a talaj szerkezete, és elárulja a gazdálkodónak, hogy a több évi talajmunka hatékony volt, vagy káros.
hirdetes

Gazdakör

Gazdakör

hirdetes

Forrás: www.eu-info.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes


visszacsatolás

(feed back): az életjelenségekkel kapcsolatos aktiválásban v. gátlásbanmegnyilvánuló... Tovább

betyárkóró (Erigeron canadensis L.)

a —>fészkesek családjának csövesvirágúak alcsaládjába tartozó, egyik leggyakoribb... Tovább

Tovább a lexikonra