Szőlő fenésedése - Felismerés és védekezés

Hirdetés

A szőlők fenésedésének (antraknózis) kezelése

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A fenésedés, vagy más néven antraknózis egy rendkívül gyakori növénybetegség, ami számos növényfajtát, köztük a szőlőket is megtámadhatja. Ez a gombás betegség feltehetőben Európában alakult ki, ahonnan az 1800-as évek során terjedt szét a bolygón. Habár szerencsére az esetek többségében csupán egy felületi, esztétikai betegség, a fenésedés nagyban csökkentheti a gyümölcsök és zöldségek eladási értékét. Szerencsére a megfelelő óvintézkedésekkel elkerülhető.

Szőlő fenésedése

Tudnivalók a szőlőfenésedésről

A szőlők fenésedésének egyik árulkodó jele lehet a szőlőtőke, a levelek és a hajtások foltosodása. A betegség esztétikai elváltozásokat, és gyengébb termékenységet eredményez. A legtöbb kereskedelmi szántóföldi és dísznövény hajlamos elkapni ezt a betegséget, főleg meleg, nyirkos körülmények között. Hasonlóképpen más gombás fertőzésekhez, a fenésedés gyorsan és hatékonyan képes terjedni az egymáshoz közel termő növények között.

 

A szemmel láthatóan barna „heges” levelek és szárak az antraknózis első árulkodó jelei közé tartoznak. A betegség tünetei hasonlóak, mint a jégeső által hagyott sebek, és elhaló, szabálytalan foltok formájában jelennek meg, amelyeket sötét körvonalak szegélyeznek. A fertőzött részek elgyengülnek, szárazzá válnak és sérülékennyé teszik a szőlő leveleit és szárait is. Idővel a „hegek” összeérnek, és nagyobb foltokat alkotnak, vörösesbarna, megemelt szélekkel.

Hirdetés

 

Ezek a megemelt szélek egyértelműen azt jelentik, hogy gombás betegségről van szó, nem pedig jégesőről. A növény bármely részén megjelenhetnek. A termések közepe szürkévé válik, ezt a részt pedig vastag, sötét szegély veszi körül. Ennek köszönhetően néha „madárszemnek” is nevezik a jelenséget. Az antraknózist az Elsinoë ampelina gomba okozza. Ez a gomba képes áttelelni a növényi hulladékok között és a talajban, és amint a hőmérséklet 2°C fölé kúszik, és a körülmények kellően nyirkossá válnak, újra aktívvá válik. A gomba spórái az esőcseppek által szétcsapott vízzel, illetve a széllel terjednek, így nagyon könnyedén megfertőzhetnek egy egész kertet is. A betegség jelei a fertőzés után 13 nappal láthatóvá válnak.

Hirdetés

 

A fenésedés kezelése

A legjobb védekezés a megelőzés. Igyekezz hiteles, jó hírnevű, megbízható termelőktől beszerezni szőlőidet. Ezek jó eséllyel egészségesek, és sokukat úgy tenyésztettek ki, hogy ellenálljanak bizonyos gombás fertőzéseknek. A már kiépített ültetvényeken fontosak a rendszeres higiéniai eljárások a betegségek megfékezésére. A növényi hulladékot mindig szedd össze, a fertőzött részeket pedig metszd ki és égesd el.

 

Kora tavasszal, a rügyfakadás előtt nem sokkal használj mészkénlevet. A permet elpusztítja a gombaspórákat és megakadályozza a betegség továbbfejlődését. Ha a betegséget a tenyészidőszak alatt fedezed fel, akkor kénytelen leszel gombaölő szerekhez folyamodni – a mészkénleves megelőzés azonban a leghatékonyabb módszer.

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
növény Növényvédelem

sávos csörgedeztető öntözés

a ->sávos árasztó öntözéshez hasonló —>felületi öntözés; a különbség az, hogy... Tovább

baromfiipari állatifehérje-liszt

a ->baromfifélék vágási melléktermékeiből főzéssel, zsírtalanítással, derítéssel és... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.