Tavasszal extra gondoskodást igényelnek: 5 tipp a szobanövények tavaszi ápolásához, szobanövények tavaszi ápolása tippek

5 tipp a szobanövények tavaszi ápolásához

VN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Most, hogy melegebb az idő, a növények felébrednek téli nyugalmukból, és a nappalok hosszabbodásával újra növekedni kezdenek. Ezért a beltéri növényeknek gyengéd, szerető gondozásra és táplálásra van szükségük így a tavasz kezdetén. Össze is szedtünk 5 lépést, amit megtehetsz annak érdekében, hogy szobanövényeid frissebbek, és boldogabbak legyenek.

szobanövények tavaszi ápolása 5 tipp

Átültetés

Ahogy a zöld növényei felébrednek, elkezdenek nyúlni, és új hajtásokkal gyarapodnak. Ezeknek az új hajtásoknak nagyobb cserép kellhet. A tavasz a tökéletes alkalom arra, hogy átültesd szobanövényeidet, és teret adj nekik a növekedéshez. Ez csökkenti a gyökérrothadás kockázatát is. 

El a hőtől!

Vidd el a szobanövényeket az olyan nagy hőforrásoktól, mint a napos ablakok. Itt az ideje, hogy elmozdítsd szobanövényeidet a napfényes ablakoktól, amelyekre a hideg időjárási hónapokban szükségük volt. Még pedig azért, mert a hő megégetheti az érzékeny növényeket, különösen azokat, amelyek a déli fekvésű ablak mellett helyezkednek el. Ha a levelek fehérre vagy barnára válnak, azt jelenti, hogy a növények túlságosan ki vannak téve a napfénynek. Végül is a növények nem kenhetik be magukat úgy fényvédő krémmel, mint mi, úgyhogy nekünk kell vigyázni rájuk, árnyékos helyre tenni őket.

Tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást tartasz a lakásban? A növényeket se hagyd ki! A levelek mosása és leporolása elősegíti a növények fejlődését. Ennek az az oka, hogy a leveleken felhalmozódó por megakadályozza, hogy a napfény elérje őket, és ez gátolja a fotoszintézist. A levelek tisztításához támaszd meg az alsó oldalt, és óvatosan töröld le a felületet egy nedves ruhával. Tisztítsd meg a levelek mindkét oldalát. Vannak, akik beviszik a növényeiket a fürdőszobába, és gyengéden lezuhanyozzák őket, de ügyelj arra, hogy ne öntözd túl.

Öntözés

Mivel a szobanövényei nőnek, több vízre van szükségük, mint a nyugalmi időszakban, ezért növelni kell az öntözés gyakoriságát, annak érdekében, hogy a talaj egyenletesen nedves maradjon. Ellenőrizd gyakrabban a talaj nedvességének állapotát is, amikor kezd kiszáradni, locsold meg újra.

Táplálás

A tavasz az az idő, amikor minden növény azt mondja: „Etess!” A növekedéshez táplálékra van szükség. Lassan kezdd el, mert a növények éppen ébrednek, ezért nem igényelnek sok táplálékot. Tehát ha folyékony műtrágyát használsz, kezdd egynegyed adaggal, majd lassan állj át a félre, majd nyáron adj teljes adagot. Vásárolhatsz is jó minőségű szerves folyékony vagy pálcás műtrágyát, de elkészítheted saját magad komposztból vagy kávézaccból is. 
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Dunaújvárosi Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Dunaújváros Vasmû út 39. 2400 Magyarország Tovább

Gyomirtó Gesaprim 90 WG

Az eredeti atrazin modern formulációban.Hatóanyag: 90% atrazinFelhasználható:... Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet kertfenntartás