15 nagyon fontos szabály a szobanövények öntözéséhez!

15 szabály a szobanövények öntözéséhez – Tartsd be mindet!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Szabályok a szobanövények öntözéséhez

3. A cserép egész területén locsoljunk!

Fontos, hogy minden esetben törekedni kell arra, hogy a cserép egész területén locsoljunk, ne csak egy pontban – ha csak egy helyen öntözzünk, akkor a gyökerek nem fognak egyenletesen fejlődni, a föld pedig jobban fog tömörödni. 

4. Felülről öntözzük a növényeket! 

A növények többségének öntözését felülről végezzük, mivel így oszlik el a legegyenletesebben a víz. Csak azokat a növényeket öntözzük alulról, amelyek nedvességre érzékeny szárral, levéllel, vagy gumóval rendelkeznek. 

5. Ne osszuk be percre pontosan az öntözés idejét! 

Sokan ott hibáznak, hogy kijelölnek egy napot a héten, és csak akkor öntöznek. Az öntözést mindig akkor kellene elvégezni, amikor a növény földje már nem nedves – ezt pedig minden egyes növény esetében meg kell néznünk tapintással. 

6. Hagyjuk kiszáradni a felső réteget! 

A föld felső rétegét két öntözés között érdemes hagyni, hogy kiszáradjon, mivel a nedves felső réteget nagyon szeretik a kártevők és a penész is nagyobb eséllyel fog megjelenni.

7. Lassan öntözzünk, ne kapkodjunk!

Ne kapkodjunk, szépen lassan, figyelmesen végezzük el a szobanövények öntözését. Ügyeljünk arra, hogy ne egyszerre zúdítsuk a vizet a növények nyakába, hanem lassan, részletekben – így lesz idő arra, hogy felszívódjon a víz.  

8. Ne öntözd a leveleket! 

Ez is egy súlyos tévhit, aminek érdemes véget vetni. A növények nem a leveleiken keresztül veszik fel a tápanyagot, hanem a gyökereiken keresztül. A leveleket felesleges öntözni, ráadásul ártalmas is, mivel a nedves levelek táptalajt biztosítanak a gombáknak. Remélem, hogy már eddig is tudtam nektek segíteni a szobanövények öntözésével kapcsolatban, azonban még vár rátok pár nagyon szuper tanács (egész pontosan hét), amit a következő oldalon osztok meg veletek, érdemes tehát lapozni egyet! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

magszárítás

az a kezelési mód, amellyel a nyersen, akár 30—35% nedvességtartalommal betakarított... Tovább

klorofill

a fotoszintetizáló zöld növényekben levő növényi pigment, több komponensből áll,... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés