15 nagyon fontos szabály a szobanövények öntözéséhez!

15 szabály a szobanövények öntözéséhez – Tartsd be mindet!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Egyre hidegebb van kint, lassan elvégeztük a növények teleltetését (ha még nem, kattints ide, és tudd meg, mit kell tenned), éppen ezért most már leginkább a szobanövényekkel foglalkozunk. Nem olyan régen megkérdeztem pár ismerősömet arról, hogyan öntözi a szobanövényeit, meglepődtem, hogy 10-ből 8 embernek fogalma sincs azokról a fontos szabályokról, amiket be kell tartanunk szobanövények esetén. Most ezeket az aranyszabályokat mutatom meg nektek! 

Szabályok a szobanövények öntözéséhez

Az életet adó víz

Minden egyes növénynek szüksége van a vízre. A szabadban tartott növények esetében könnyebb dolgunk, van, mert azért sokszor esik az eső, a szobanövények viszont nem ilyen szerencsések – csak mi gondoskodhatunk a víz pótlásáról! A víz nagyon fontos, mivel ez a növények növekedését befolyásoló egyik legfontosabb tényező. Csakúgy, mint az emberek esetében, a növényeknél is az egyik fő alkotóelem a víz, ráadásul a tápanyagok szállításáért is felelős. Nekünk nagy szerepünk van a pótlásában, de van néhány dolog, amire oda kell figyelnünk, mert különben könnyedén végezhetünk a szobanövényekkel! 

Nem minden szobanövény ugyanolyan

Szinte minden szobanövény igénye más, nincs ez másképpen a víz esetében – a szobanövények vízigénye növényfajonként változó, csak egyetlen egy dologban van egyezés, mégpedig abban, hogy mindegyiknek szüksége van az öntözésre. Na, de nézzük azt a 15 szabályt! 

1. Ősszel és télen csökkentsük az öntözések számát 

A növények a hidegebb idő érkezésével nyugalmi időszakba kerülnek, úgymond elvonulnak pihenni. Ez nem csak a kinti növények esetében igaz, hanem a szobanövényeknél is. A nyugalmi időszakban lassul a növények anyagcseréje, ezért sokkal kevesebb tápanyagra és vízre van szükségük. Ezért csökkenteni kell a locsolások számát és a mennyiséget is. Fontos tudni, hogy a hidegebb időszakban nagyon könnyen kirohaszthatjuk az egyébként nagyon egészséges növényeket abban az esetben, ha ugyanúgy öntözzük őket, mint nyáron. 

2. Ne használjunk csapvizet! 

Általánosságban elmondható a növények öntözésénél, hogy nem érdemes csapvizet használnunk, helyette részesítsük előnyben az esővizet. Természetesen gondolunk azokra is, akiknek nincs lehetőségük arra, hogy esővízzel öntözzenek, ezért elmondom, hogyan használhatjátok végsősoron a csapvizet. Érdemes a locsolásra szánt csapvizet legalább egy napig állni hagyni – ez az idő elegendő arra, hogy a klór kipárologjon belőle. Ez még csak két szabály, szóval nem végeztünk, lapozzatok a következő oldalra és ismerkedjetek meg a többi fontos dologgal is!  

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

szőrhullás

A bőr egyes betegségeinek (rühösség, bőrgyulládás, tarlósömör stb.), anyagforgalmi... Tovább

domolykók (Leuciscus)

a pontyfélék (Cyprinidae) családjába tartozó halak; folyóvizeinkben csupán horgászati... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés