15 nagyon fontos szabály a szobanövények öntözéséhez!

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

15 szabály a szobanövények öntözéséhez – Tartsd be mindet!

Szélesi Ferenc - Főkertész

Egyre hidegebb van kint, lassan elvégeztük a növények teleltetését (ha még nem, kattints ide, és tudd meg, mit kell tenned), éppen ezért most már leginkább a szobanövényekkel foglalkozunk. Nem olyan régen megkérdeztem pár ismerősömet arról, hogyan öntözi a szobanövényeit, meglepődtem, hogy 10-ből 8 embernek fogalma sincs azokról a fontos szabályokról, amiket be kell tartanunk szobanövények esetén. Most ezeket az aranyszabályokat mutatom meg nektek! 

Szabályok a szobanövények öntözéséhez

Az életet adó víz

Minden egyes növénynek szüksége van a vízre. A szabadban tartott növények esetében könnyebb dolgunk, van, mert azért sokszor esik az eső, a szobanövények viszont nem ilyen szerencsések – csak mi gondoskodhatunk a víz pótlásáról! A víz nagyon fontos, mivel ez a növények növekedését befolyásoló egyik legfontosabb tényező. Csakúgy, mint az emberek esetében, a növényeknél is az egyik fő alkotóelem a víz, ráadásul a tápanyagok szállításáért is felelős. Nekünk nagy szerepünk van a pótlásában, de van néhány dolog, amire oda kell figyelnünk, mert különben könnyedén végezhetünk a szobanövényekkel! 

Nem minden szobanövény ugyanolyan

Szinte minden szobanövény igénye más, nincs ez másképpen a víz esetében – a szobanövények vízigénye növényfajonként változó, csak egyetlen egy dologban van egyezés, mégpedig abban, hogy mindegyiknek szüksége van az öntözésre. Na, de nézzük azt a 15 szabályt! 

hirdetes

1. Ősszel és télen csökkentsük az öntözések számát 

A növények a hidegebb idő érkezésével nyugalmi időszakba kerülnek, úgymond elvonulnak pihenni. Ez nem csak a kinti növények esetében igaz, hanem a szobanövényeknél is. A nyugalmi időszakban lassul a növények anyagcseréje, ezért sokkal kevesebb tápanyagra és vízre van szükségük. Ezért csökkenteni kell a locsolások számát és a mennyiséget is. Fontos tudni, hogy a hidegebb időszakban nagyon könnyen kirohaszthatjuk az egyébként nagyon egészséges növényeket abban az esetben, ha ugyanúgy öntözzük őket, mint nyáron. 

hirdetes

2. Ne használjunk csapvizet! 

Általánosságban elmondható a növények öntözésénél, hogy nem érdemes csapvizet használnunk, helyette részesítsük előnyben az esővizet. Természetesen gondolunk azokra is, akiknek nincs lehetőségük arra, hogy esővízzel öntözzenek, ezért elmondom, hogyan használhatjátok végsősoron a csapvizet. Érdemes a locsolásra szánt csapvizet legalább egy napig állni hagyni – ez az idő elegendő arra, hogy a klór kipárologjon belőle. Ez még csak két szabály, szóval nem végeztünk, lapozzatok a következő oldalra és ismerkedjetek meg a többi fontos dologgal is!  

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-11-05

Itt az ideje a növények teleltetésének? - Szakértőnk válaszol!

Ismét eljött az idő, érkezik a hideg, a növények esetében pedig érdemes elvégeznünk a teleltetést. Mikor és mit kell tennünk? Most mindent elmondok nektek, gyertek velem és tudjátok meg, hogyan teleltethetitek sikeresen a növényeket!

2020-11-10

Karácsonyi kaktusz gondozása

A karácsonyi kaktusz gondozása, a karácsonyi kaktusz nevelése, a karácsonyi kaktusz igényei - Mit kell tennünk annak érdekében, hogy időben virágozzon a karácsonyi kaktusz? Szakértői tanácsok a karácsonyi kaktusz gondozásához, a karácsonyi kaktusz neveléséhez, a karácsonyi kaktusz ápolásához.

2020-11-10

A tél legcsodálatosabb éke – A mikulásvirág gondozása/tippek, trükkök szakértőktől!

A mikulásvirágról nagyon sokan kérdeztetek tavaly és már idén is, éppen ezért most elhoztam nektek szakértőnk szuper cikkét, tudjatok meg mindent a mikulásvirágról!

2020-11-18

Tudtad, hogy fán terem a kolbász? Nevelj te is kolbászfát!

Hallottatok már kolbászfáról? Pedig létezik, most be is mutatjuk nektek a nem mindennapi kolbászfát! Tudjátok meg ti is, hogyan lehet kolbászfát nevelni!

2020-11-24

10 titok a szobanövények gondozásához, ha te is egész télen pompázó virágokra vágysz!

Nagyon hasznos trükköket gyűjtöttem most össze nektek, amik ráadásul nem csak hasznosak, de még nagyon olcsók is. Próbáld ki mindet és virágozzanak a szobanövényeid egész télen!

További cikkek ebben a témában
hirdetes


Szeghalomi Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Szeghalom Nagy M. u. 4. Magyarország Telefon: +36-371-152 ... Tovább

lórdózis (lordosis)

a gerincoszlop lefelé (ventrálisan) irányuló elgörbülése. Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés