Szobanövény kisokos - Minden, amit fontos tudnod szobanövényeid kapcsán

Szobanövények gondozása: hogyan neveljünk szobanövényeket

TK, SFV, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A szobanövények gondozása nem mindig egyszerű feladat, pedig elég csupán néhány dolgot szem előtt tartanod hozzá. Amennyiben ugyanakkor Te is feledékeny vagy, akkor akadnak olyan példányok, melyek nem igényelnek túlzott törődest – ezekről itt olvashatsz.

Szobanövények gondozása

A szobanövények tartása nem csak tökéletes módja otthonunk színesítésének, de légtisztító és stresszcsökkentő hatással is rendelkeznek. Sok beltéri növény trópusi éghajlatról származik, ezeknek kicsit eltérnek az igényeik az átlagostól, de van néhány szabály, amit érdemes követni, ha szobanövényeket szeretnénk nevelni otthonunkban. Ha kíváncsi vagy ezekre az alapszabályokra, olvass tovább.


Neveljünk szobanövényt


Fény

A fény mennyisége nagyon fontos szempont növényeink tökéletes növekedéséhez. Ahhoz, hogy megtudjuk, mekkora fénymennyiségre van szüksége a különböző fajtáknak, nézzük meg a címkéjét, amikor megvásároljuk. Ha ajándékba kapjuk az új zöld társunkat, kérdezzük meg a személyt, akitől származik, hogy mennyi fényre van szüksége virágunknak. Alapvetően lehet magas, közepes vagy alacsony fényigénye. Ezen felül a növény igényelheti a közvetlen napfényt, vagy, hogy ne érje napsütés.


•    Világos vagy közvetlen fény – Ez a fény az ablakból egyből a növényre érkezik. A déli tájolású ablakok árad be a legnagyobb mennyiségű napsütés, ilyenkor az ilyen elhelyezkedésű ablakok a legmegfelelőbbek.
•    Közvetett fény – Ez a fény jöhet izzóból, vagy ablakon keresztül, de mielőtt elér a virághoz, meg kell, hogy szűrődjön, például függönyön keresztül.
•    Magas fényigény – Ha a gondozási útmutató magas fényigényt említ, akkor a növényünknek öt vagy több napsütötte órára van szüksége egy nap, lehetőleg egy déli irányba néző ablakhoz kettő méteren belül elhelyezve.
•    Közepes fényigény – Az ekkora fényigényű növények egészséges fejlődéséhez néhány óra világos fénynek vagy közvetett napfénynek kell, hogy ki legyenek téve. Ez érkezhet ablakból vagy felső világításból.
•    Alacsony fényigény – Ezeknek nagyon kevés fényre van szükségük. Általánosan jól érzik magukat olyan szobában is, ahol nincs ablak, de van kellő világosság. Szóval nekik csak kell valamilyen fény. Viszont, ha nincs ablak a szobában, és a fényviszonyok is nagyon rosszak, nem fog túlélni virágunk.


Víz

A növény túléléséhez a megfelelő mennyiségű víz elengedhetetlen. A legáltalánosabb szabály az, hogy akkor kell meglocsolni virágunkat, ha az azt körülvevő földjének teteje már száraz. Sok esetben elég ezt az aranyszabályt követni, amennyiben nincsen speciális igénye virágunknak. De vannak növények, például a pozsgások és kaktuszok csak akkor igényelnek vizet, ha földjük már teljesen kiszáradt, vagy vannak olyanok is, amiknek mindig nedvesen kell tartani a talajt. Amelyeknek különleges vízigényük van, meg lesz jelölve a céldulájukon vásárláskor. Ha nincsen semmilyen gondozási instrukció, akkor kövessük a „száraz a föld teteje” szabályt.


Tápoldat

A szobanövények egészséges fejlődéséhez két módon lehet tápoldatot alkalmazni. Az egyik a vízzel együtt történő használat, a másik pedig a lassan felszívódó tápoldatok hozzáadása a növényünk földjéhez. Az, hogy melyiket használjuk, magunk döntése. Mindkettő beválhat. Ha a víz nélkülit szeretnénk alkalmazni, akkor csak két-három havonta egyszer adjunk a földjéhez.


Hőmérséklet

Mivel a legtöbb szobanövény trópusi eredetű, ezért nem bírják a hideg környezetet. A trópusi növényeknek olyan szoba kell, ahol biztosítani tudjuk az állandó, körülbelül 18-21°C közötti hőmérsékletet. Ez az a meleg, amelyiket a legtöbb beltéri növény igényel. Vannak olyanok, amik kibírják a 13°C körüli körülményeket is, de nem biztos, hogy sokáig túl tud élni ilyen hűvösben.


A szobanövények színt visznek otthonunkba, és mindenki megtalálhatja, hogy az ő szobájába, nappalijába vagy esetleg irodájába milyen típusú növény való. Amennyiben figyelünk erre a fenti 4 fontos szempontra, és biztosítjuk a megfelelő körülményeket zöld lakótársainknak, meg fogják hálálni a gondoskodást szépségükkel és jótékony hatásaikkal.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-05

A világ 10 legritkább állata, amik közel állnak a teljes kihaláshoz

Globálisan egy biodiverzitási válság közepén vagyunk. Bemutatok 10 olyan állatot, amik nagyon ritkák, extrémen veszélyeztetettek, és még sosem hallottál róluk.

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-07-03

A Balatonnál wellnessezni az egyik legjobb dolog a világon - Mutatom miért

Ne hiányozzon semmi a balatoni nyárból! Ebben a cikkben összegyűjtüttem, hogy mi az, ami semmiképp ne maradjon ki, ha szeretnél a Balatonnál wellnessezni.

2024-07-01

Így készítsd el a tökéletes zöld dió befőttet fillérekből

Unod már a dió megszokott felhasználási módjait? Szedj egy kis zöld diót, és próbáld ki ezt a csudajó zöld dió befőtt receptet. Biztosan nem fogod megbánni.

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-06-12

Top 5 szívós növény kora nyárra, amivel feldobhatod a kertedet

Megtörnéd a zöld kerted látványát virágzó növényekkel kora nyáron? elhoztuk neked a top 5 strapabíró növényt, amik a kora nyári időszakban a legpompásabbak.

2024-06-25

Ez a legjobb vakondriasztó növény kertész nagyapám szerint

Fedezd fel a kertész nagypapám szerint legjobb vakondriasztó növényt, a kutyatejet. Ismerd meg, hogyan ültetheted és gondozhatod ezt a hasznos növényt!

2024-06-22

Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

Gondoskodj róla, hogy szobanövényeid ne kapjanak túl sok napfényt, mert megéghetnek és elfonnyadhatnak. Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Bácsalmási Körzeti Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Bácsalmás Rákóczi u. 26. 6430 Magyarország Tovább

Mezõtúr Városi Földhivatal

Földhivatal Városi Földhivatal Cím: Mezõtúr Kossuth tér 1. 5400 Magyarország ... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek