Szobanövény kisokos - Minden, amit fontos tudnod szobanövényeid kapcsán

hirdetes

Szobanövények gondozása: hogyan neveljünk szobanövényeket

TK

A szobanövények gondozása nem mindig egyszerű feladat, pedig elég csupán néhány dolgot szem előtt tartanod hozzá. Amennyiben ugyanakkor Te is feledékeny vagy, akkor akadnak olyan példányok, melyek nem igényelnek túlzott törődest – ezekről itt olvashatsz.

Szobanövények gondozása

A szobanövények tartása nem csak tökéletes módja otthonunk színesítésének, de légtisztító és stresszcsökkentő hatással is rendelkeznek. Sok beltéri növény trópusi éghajlatról származik, ezeknek kicsit eltérnek az igényeik az átlagostól, de van néhány szabály, amit érdemes követni, ha szobanövényeket szeretnénk nevelni otthonunkban. Ha kíváncsi vagy ezekre az alapszabályokra, olvass tovább.


Neveljünk szobanövényt


Fény

A fény mennyisége nagyon fontos szempont növényeink tökéletes növekedéséhez. Ahhoz, hogy megtudjuk, mekkora fénymennyiségre van szüksége a különböző fajtáknak, nézzük meg a címkéjét, amikor megvásároljuk. Ha ajándékba kapjuk az új zöld társunkat, kérdezzük meg a személyt, akitől származik, hogy mennyi fényre van szüksége virágunknak. Alapvetően lehet magas, közepes vagy alacsony fényigénye. Ezen felül a növény igényelheti a közvetlen napfényt, vagy, hogy ne érje napsütés.


•    Világos vagy közvetlen fény – Ez a fény az ablakból egyből a növényre érkezik. A déli tájolású ablakok árad be a legnagyobb mennyiségű napsütés, ilyenkor az ilyen elhelyezkedésű ablakok a legmegfelelőbbek.
•    Közvetett fény – Ez a fény jöhet izzóból, vagy ablakon keresztül, de mielőtt elér a virághoz, meg kell, hogy szűrődjön, például függönyön keresztül.
•    Magas fényigény – Ha a gondozási útmutató magas fényigényt említ, akkor a növényünknek öt vagy több napsütötte órára van szüksége egy nap, lehetőleg egy déli irányba néző ablakhoz kettő méteren belül elhelyezve.

hirdetes
•    Közepes fényigény – Az ekkora fényigényű növények egészséges fejlődéséhez néhány óra világos fénynek vagy közvetett napfénynek kell, hogy ki legyenek téve. Ez érkezhet ablakból vagy felső világításból.
•    Alacsony fényigény – Ezeknek nagyon kevés fényre van szükségük. Általánosan jól érzik magukat olyan szobában is, ahol nincs ablak, de van kellő világosság. Szóval nekik csak kell valamilyen fény. Viszont, ha nincs ablak a szobában, és a fényviszonyok is nagyon rosszak, nem fog túlélni virágunk.


Víz

A növény túléléséhez a megfelelő mennyiségű víz elengedhetetlen. A legáltalánosabb szabály az, hogy akkor kell meglocsolni virágunkat, ha az azt körülvevő földjének teteje már száraz. Sok esetben elég ezt az aranyszabályt követni, amennyiben nincsen speciális igénye virágunknak. De vannak növények, például a pozsgások és kaktuszok csak akkor igényelnek vizet, ha földjük már teljesen kiszáradt, vagy vannak olyanok is, amiknek mindig nedvesen kell tartani a talajt. Amelyeknek különleges vízigényük van, meg lesz jelölve a céldulájukon vásárláskor. Ha nincsen semmilyen gondozási instrukció, akkor kövessük a „száraz a föld teteje” szabályt.

hirdetes


Tápoldat

A szobanövények egészséges fejlődéséhez két módon lehet tápoldatot alkalmazni. Az egyik a vízzel együtt történő használat, a másik pedig a lassan felszívódó tápoldatok hozzáadása a növényünk földjéhez. Az, hogy melyiket használjuk, magunk döntése. Mindkettő beválhat. Ha a víz nélkülit szeretnénk alkalmazni, akkor csak két-három havonta egyszer adjunk a földjéhez.


Hőmérséklet

Mivel a legtöbb szobanövény trópusi eredetű, ezért nem bírják a hideg környezetet. A trópusi növényeknek olyan szoba kell, ahol biztosítani tudjuk az állandó, körülbelül 18-21°C közötti hőmérsékletet. Ez az a meleg, amelyiket a legtöbb beltéri növény igényel. Vannak olyanok, amik kibírják a 13°C körüli körülményeket is, de nem biztos, hogy sokáig túl tud élni ilyen hűvösben.


A szobanövények színt visznek otthonunkba, és mindenki megtalálhatja, hogy az ő szobájába, nappalijába vagy esetleg irodájába milyen típusú növény való. Amennyiben figyelünk erre a fenti 4 fontos szempontra, és biztosítjuk a megfelelő körülményeket zöld lakótársainknak, meg fogják hálálni a gondoskodást szépségükkel és jótékony hatásaikkal.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-05-09

Miért (és hogyan) védd meg kaktuszaidat az esőtől?

A kaktuszok száraz körülmények között érzik jól magukat, hiszen természetes élőhelyükön is ehhez szoktak hozzá. Hogyan védd meg a kaktuszokat az esőtől?

2022-05-10

Kivi termesztése a kertben – Tippek, hogyan tudsz otthon kivit termeszteni

Sokan tévesen azt feltételezik, hogy a kivi egy déli gyümölcs, ezért nem is jut eszünkbe, hogy saját kertünkben is termeszthetnénk. Pedig lehetséges!

2022-05-10

Szabadulj meg a hangyáktól! – Tavaszi hangyainvázió a lakásban

A hangyákat senki nem látja szívesen az otthonában, de mégis gyakran és váratlanul megjelennek. Hogyan szabadulj meg a hangyáktól a lakásban? Mutatjuk!

2022-05-09

Minden, amit a rizsföldekről tudni akartál II. rész

Már korábban írtam a rizsföldekről, az ennek a cikknek a folytatása! Lessünk bele a rizsföld művelés fortélyaiba! Mindent a rizsföldekről, egyszerűen.

2022-05-19

Megható videó: az elefántoknak nagyon mély érzelmeik vannak

Kutatások során készült YouTube videótkat mutatunk nektek, ami bemutatja hogyan gyászolnak az elefántok. Nagyon megható ahogyan az elefántok gyászolnak!

2022-05-16

Ezzel az 5 tippel meggyógyíthatod a muskátlid!

A muskátli levele könnyen megsárgulhat, szemölcsös lehet és a gondos öntözés mellett is elhervadhat a virága. Ezzel az 5 módszerrel megmentheted a muskátlid!

2022-05-16

7 virág az árnyékos erkélyre, amik így is tündökölnek

A balkonnövények sokkal inkább szeretik a félárnyékot a tűzőnapnál! Mutatjuk a legszebb árnyéktűrő balkonvirágokat, amik biztosan feldobják az erkélyed!

2022-05-09

Készíts Te is sziklakertet! – Ez a 8 virág gyönyörűen mutat és még különösebb gondozást sem igényelnek!

Egy sziklakert egész évben mediterrán hangulatot varázsol a kertbe, ráadásul minimális törődést igényel, ha a megfelelő fénytűrő virágokkal ülteted be!

További cikkek ebben a témában


anyai öröklődés (matroklin öröklődés)

egyes, főleg reciprok —>keresztezésekben növénynél, állatnál az utódok az anyai... Tovább

izopropalin

nitroszármazék hatóanyagú gyomirtó szerek, paradicsom vegyszeres gyomirtása csak fizikai... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek