Valóban megéri Szlovákiában céget alapítani? Érdemes elgondolkodni a tények ismeretében. Cégalapítás Szlovákiában.

Menni vagy nem menni? Valóban megéri Szlovákiában céget alapítani? Érdemes elgondolkodni a tények ismeretében.

Sebestyén Tibor gazdasági igazgató
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Az adózási követelmények minden országban változnak az ország vezetés stratégiájának és józanságának függvényében. A Szlovák adózási elvárások és előírások eddig is kecsegtetőek voltak a vállalkozások számára, de a várható magyarországi megszorítási intézkedéseknek köszönhetően több helyről hallhattuk, hogy a magyar vállalkozások már mérlegelik a szlovákiai cégük megalapításának lehetőségét.
Valóban megéri Szlovákiában céget alapítani? Cégalapítás és adózás Szlovákia, avagy a Magyar és a Szlovák adó viszonyok összehasonlítása.

Szlovákiát az EU adóparadicsomának nevezik, áramlik is be a működő tőke szépszámmal, hallhatjuk sorra, hogy ez vagy az a nagyvállalat nem Magyarországot, hanem Szlovákiát választotta telephelyéül. Az régi-új Magyar Kormány programja ugyan részletekben még nem ismert de nézzük meg a tényeket, MOST mi a különbség Magyarország és Szlovákia között adózási szempontból.

 

Szlovákiában a cégalapításhoz kisebb törzstőkére van szükség. A cégalapítást ügyvédek elvégzik megfelelő díjazás fejében. Ez a díjazás 200-350.000 Ft-nak megfelelő összeget tesz ki. Az induló vállalkozásnak Szlovákiában bejelentett székhellyel kell rendelkeznie.

 

A bérköltségek alapvetően ugyan annyiba kerülnek Szlovákiában és Magyarországon is. Ezen változtathat majd a megszorító csomag, hiszen hallani olyan lehetőséget, hogy a minimálbér kétszerese után kell majd adót fizetnie minden vállalkozásnak.  Ha egy magyar munkavállaló Szlovákiában több mint 5 évig dolgozik, és ott adót fizet, az európai törvények alapján a nyugdíjkorhatár elérése után választhat, honnan szeretne nyugdíjat kapni, Magyarországról vagy Szlovákiából.

 

A vállalkozásból azonban  már most lényegesen kisebb költséggel lehet kivenni a pénzt, mivel a 19 %-os nyereségadó kifizetését követően a vállalkozásból további adófizetési kötelezettség nélkül ki lehet venni az eredményt. Magyarországon a társasági adó megfizetését követően, ami jelenleg 16 % további 25 % osztalékadót kell fizetni a töke 50 %-ig amennyiben a vállalkozás tulajdonosa a megtermelt vagyont ki akarja venni a vállalkozásból. A kormány jelenleg tervezi Magyarországon a társasági adó 20 %-ra történő emelését, ami tovább rontja a helyzetet. A tőke 50 %-a fölötti eredmény kivétele esetén a 35 % osztalék adót és 11 %EHO-t kell fizetni.

 

Így egy 1.000.000Ft-os  eredmény esetén Szlovákiában a tulajdonosnak 810.000 Ft marad, Magyarországon csupán 630.000 Ft. Magyarországon ez az arány ideális esetben lehetséges, mivel a tőke 50 % feletti kivét esetében a levonás 22 %-al nő.

 

A következő táblázatban bemutatjuk az eltéréséket az országok között a MEGSZORÍTÓ CSOMAG ELŐTT

 

 

Magyarország

Szolvákia

Különbség

Bruttó 100.000 Ft nettó költsége

133.000 Ft.

135.000 Ft.

- 2 000 Ft

1.000.000 Ft eredményből kivehető összeg 3 Millió forintos sajáttőke esetén

630 000 Ft.

810 000 Ft.

- 180 000 Ft.

4.000.000 Ft eredményből kivehető összeg 3 Millió forintos sajáttőke esetén

2 130 000 Ft.

3 240 000 Ft.

- 1 110 000 Ft

 

Cégalapítás Szlovákiában? A STandard-Team Kft. vállalja a cégalapítás teljeskörű ügyintézését! Ügyvédi és alapítási költségek: 450.000 Ft Írjon: godollo@standard-team.hu

Forrás: STandard-Team Kft.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

hipotóniás oldat (hipoozmotikus oldat)

olyan oldat, amelynek ozmózisos nyomása egy másik oldat ozmózisos nyomásához viszonyítva... Tovább

Cézár-púp

először egy Cézár nevű, kiváló svájci bikán és utódain észlelt jellegzetesség (innen az... Tovább

Tovább a lexikonra