notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Valóban megéri Szlovákiában céget alapítani? Érdemes elgondolkodni a tények ismeretében. Cégalapítás Szlovákiában.

Hirdetés

Menni vagy nem menni? Valóban megéri Szlovákiában céget alapítani? Érdemes elgondolkodni a tények ismeretében.

Sebestyén Tibor gazdasági igazgató
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Az adózási követelmények minden országban változnak az ország vezetés stratégiájának és józanságának függvényében. A Szlovák adózási elvárások és előírások eddig is kecsegtetőek voltak a vállalkozások számára, de a várható magyarországi megszorítási intézkedéseknek köszönhetően több helyről hallhattuk, hogy a magyar vállalkozások már mérlegelik a szlovákiai cégük megalapításának lehetőségét.
Valóban megéri Szlovákiában céget alapítani? Cégalapítás és adózás Szlovákia, avagy a Magyar és a Szlovák adó viszonyok összehasonlítása.

Szlovákiát az EU adóparadicsomának nevezik, áramlik is be a működő tőke szépszámmal, hallhatjuk sorra, hogy ez vagy az a nagyvállalat nem Magyarországot, hanem Szlovákiát választotta telephelyéül. Az régi-új Magyar Kormány programja ugyan részletekben még nem ismert de nézzük meg a tényeket, MOST mi a különbség Magyarország és Szlovákia között adózási szempontból.

 

Szlovákiában a cégalapításhoz kisebb törzstőkére van szükség. A cégalapítást ügyvédek elvégzik megfelelő díjazás fejében. Ez a díjazás 200-350.000 Ft-nak megfelelő összeget tesz ki. Az induló vállalkozásnak Szlovákiában bejelentett székhellyel kell rendelkeznie.

 

A bérköltségek alapvetően ugyan annyiba kerülnek Szlovákiában és Magyarországon is. Ezen változtathat majd a megszorító csomag, hiszen hallani olyan lehetőséget, hogy a minimálbér kétszerese után kell majd adót fizetnie minden vállalkozásnak.  Ha egy magyar munkavállaló Szlovákiában több mint 5 évig dolgozik, és ott adót fizet, az európai törvények alapján a nyugdíjkorhatár elérése után választhat, honnan szeretne nyugdíjat kapni, Magyarországról vagy Szlovákiából.

 

A vállalkozásból azonban  már most lényegesen kisebb költséggel lehet kivenni a pénzt, mivel a 19 %-os nyereségadó kifizetését követően a vállalkozásból további adófizetési kötelezettség nélkül ki lehet venni az eredményt. Magyarországon a társasági adó megfizetését követően, ami jelenleg 16 % további 25 % osztalékadót kell fizetni a töke 50 %-ig amennyiben a vállalkozás tulajdonosa a megtermelt vagyont ki akarja venni a vállalkozásból. A kormány jelenleg tervezi Magyarországon a társasági adó 20 %-ra történő emelését, ami tovább rontja a helyzetet. A tőke 50 %-a fölötti eredmény kivétele esetén a 35 % osztalék adót és 11 %EHO-t kell fizetni.

Hirdetés

 

Így egy 1.000.000Ft-os  eredmény esetén Szlovákiában a tulajdonosnak 810.000 Ft marad, Magyarországon csupán 630.000 Ft. Magyarországon ez az arány ideális esetben lehetséges, mivel a tőke 50 % feletti kivét esetében a levonás 22 %-al nő.

 

A következő táblázatban bemutatjuk az eltéréséket az országok között a MEGSZORÍTÓ CSOMAG ELŐTT

 

 

Magyarország

Szolvákia

Hirdetés

Különbség

Bruttó 100.000 Ft nettó költsége

133.000 Ft.

135.000 Ft.

- 2 000 Ft

1.000.000 Ft eredményből kivehető összeg 3 Millió forintos sajáttőke esetén

630 000 Ft.

810 000 Ft.

- 180 000 Ft.

4.000.000 Ft eredményből kivehető összeg 3 Millió forintos sajáttőke esetén

2 130 000 Ft.

3 240 000 Ft.

- 1 110 000 Ft

 

Cégalapítás Szlovákiában? A STandard-Team Kft. vállalja a cégalapítás teljeskörű ügyintézését! Ügyvédi és alapítási költségek: 450.000 Ft Írjon: godollo@standard-team.hu

Forrás: STandard-Team Kft.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
322 705
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 448 425
Közösség

almatörköly

az almalé előállítása folyamán keletkező ->melléktermék; elsősorban héjrészeket,... Tovább

Szent István Egyetem

Egyetem Mezõgazdaság és Környezettudományi Kar A KARRÓL Múlt Az egyetemi... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 118

Átlagos értékelés: 4.8