Szitakötő kertbe csalogatása szúnyogírtásra

hirdetes

A legjobb szúnyogirtó – Így csalogass kertedbe szitakötőt!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus, AN

A legjobb természetes szúnyogirtót mutatom most be nektek, ami nem más, mint a csodaszép szitakötő! Nézzük, mit kell tenned, hogy a kertbe csalogasd ezt a nagyon hasznos élőlényt.

A te kertedben is legyenek szitakötők

Odakint tombol a nyár, és vele együtt tombolnak a szúnyogok is. Sokaknak napi szinten meggyűlik a bajuk ezekkel a bosszantó (és súlyos betegségeket terjesztő) vérszívókkal, és mindent megtesznek azért, hogy távol tartsák őket maguktól és életterüktől. Sokan használnak rovarirtó szereket a szúnyogok megfékezésére, de ezek sajnos nem mindig hatékonyak, és kifejezetten mérgezők is, így nem ajánlott túl gyakran elővenni őket.

Szóval mi egy jó alternatív, természetes megoldás a szúnyogok ellen? A válasz: szitakötők. Ezek a kecses rovarok nem csupán szemet gyönyörködtetőek, hanem nagyon hasznosak is a kertben. Hogy miért? Mert a szitakötők naponta akár 100 db szúnyogot is képesek levadászni táplálék gyanánt! Külön érdekesség, hogy habár a kifejlett példányok is esznek szúnyogokat, valójában lárváik azok, amelyek a legtöbbet fogyasztják el napi szinten.

hirdetes

Szóval hogyan használhatod természetes védekezésre a szitakötőket a szúnyogok ellen? Nincs más dolgod, mint egy kellemes, befogadó környezetet kialakítani számukra. Ezt legegyszerűbben úgy teheted meg, ha olyan növényeket ültetsz, amiket a szitakötők kedvelnek. Az már csak a hab a tortán, hogy ezek gyönyörű virágokkal is díszítik majd kertedet!

Mi kell a szitakötőknek?

Mielőtt rátérnénk a szitakötőket bevonzó növényekre, ejtsünk néhány szót arról, hogy egész pontosan mikre is van szükségük ezeknek a rovaroknak, hogy otthon érezhessék magukat kertedben. A nőstények kifejezetten a nedves területeket kedvelik, és általában vízközelben is rakják le petéiket. A bábok nagyjából 3 hét elteltével kelnek ki, ez után pedig majdnem két évet a vízben töltenek.

Éppen ezért érdemes egy kisebb tavat telepíteni kertedbe, ami megfelel a szitakötők elvárásainak. Egy 6 méter átmérőjű, 60 cm mély tökéletesen elegendő lehet a szitakötők összes életszakaszához. Érdemes ügyelni rá, hogy a tó medre ne lejtsen túlságosan, hogy minél több vízi növényt telepíthess bele. A szitakötők előszeretettel repülnek és petéznek rá a vízből kinövő növények száraira, de ha ezekből eleinte még nincs sok, akkor néhány karót is leszúrhatsz nekik a vízbe.

hirdetes

Ez azért hasznos a szitakötők számára, mert a nőstények előszeretettel használják a vízből kiálló növényeket a petézéshez, és a vízből kimászó példányok is ezeken pihennek meg, mielőtt levedlenének, és felnőttként szárnyra kapnának. Nézzük, melyek azok a növények, amiket szeretnek a szitakötők, a következő oldalon folytatom!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


felhő

a levegőben lebegő, igen apró vízcseppek, kristályok v. jégszemek halmaza. A részecskék... Tovább

lóbagócsok (gyomorbagócsok, Gastrophilidae)

a rovarok osztályának, a kétszárnyúak rendjének családja. Csökevényes szájszervű fajok,... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert