A szilva jótékony hatásai

hirdetes

Régen minden kertben ott volt – A csodálatos szilvafa

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus

A szilvafák cseles növények. Évekig váratják az embert, mire teljes kapacitással teremnének, de amikor beindulnak, általában egy ésszerű mennyiség sokszorosával viszonozzák a gondoskodást. Egy hatéves, átlagos méretű szilvafa akár 90 kg gyümölcsöt is képes teremni! Ha neked is vannak szilvafáid birtokodon, és minden évben több tucat kilónyi termésük veszik oda, mert nem tudsz velük mit kezdeni, akkor a következő útmutató neked szól!

Ezért kellene nektek is több szilvát fogyasztani

Cserekereskedelem szilvákkal

A házi kertészek köreiben népszerű szokás a cserekereskedelem, a szilva pedig egy kifejezetten értékes fizetőeszköz lehet.

Cseréld más árukra

Ha vannak más, cserekereskedelemre nyitott termelők a közelben, akkor a szilváidért cserébe sok más házi árut kaphatsz. Tojások, más termények, tűzifa – a lehetőségek listája hosszú!

Cseréld munkára

Egy másik opció munkára cserélni szilváidat. Ha van néhány fád, amit szeretnél leszüretelni, de ez egyedül túl nagy feladat lenne, akkor kérd meg ismerőseidet, családtagjaidat, hogy segítsenek, és ajánlj fel nekik cserébe egy nagy adag szilvát!

Cseréld kész árukra

hirdetes

A cserekereskedelem egyik formája összedolgozni másokkal. Például megkérhetsz valakit, hogy készítsen lekvárt, bort vagy más termékeket szilváidból, amiknek egy részét megtarthatja magának, a másikat pedig te kapod meg.

hirdetes

A szilva klasszikus felhasználása

Ha az organikus, hagyományos kertészkedés híve vagy, akkor bizonyára téged is érdekel, hogy milyen volt az élet generációkkal ezelőtt. A régi korok egyik érdekessége, hogy a termelők csak nagyon ritkán ették meg gyümölcseiket (pl. szilváikat), mert azok nem voltak olyan édesek, mint a ma elterjedt kultúrfajták. Éppen ezért inkább különféle módszerekkel feldolgozták őket, hogy élvezhetőbbek legyenek. Lássuk, hogy mi mindenre használták a szilvákat felmenőink!

Etesd meg malacaidat

A legtöbb gazda manapság már nem eteti malacait csonthéjas gyümölcsökkel, mert a modern tudománynak köszönhetően tudjuk, hogy a magok amigdalint tartalmaznak, ami az emésztés során ciánná alakul. Azonban régebben a gyümölcstermesztők gyakran engedték ki malacaikat a kertjükbe, hogy feltakaríttassák velük a túlérett, földre potyogott szilvákat. Kétségtelen, hogy néhány szerencsétlen jószág belepusztult abba, hogy túl sok magot evett meg, azonban a malacok gyakran rágás nélkül nyelik le ezeket, és azok nem is mindig emésztődnek meg a gyomrukban.

A felnőtt, vágási súlyhoz közeledő malacok továbbá meglehetősen sok túlérett szilva magját fogyaszthatják el, mielőtt halálos mennyiségű cián keletkezne a gyomrukban. Itt érdemes megjegyezni, hogy a zöld, éretlen szilvák mérgezőbbek lehetnek, mint az érett szemek. Ha nem szeretnéd veszélynek kitenni malacaidat, akkor távolítsd el a szilvák magjait, mielőtt megetetnéd velük őket, vagy főzd hosszú ideig a még magos szilvákat, hogy kifőjön belőlük az amigdalin. A következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


havasi kecske (Capra montana)

a szarvasmarha félék családjának kecskealakúak (Caprinae) alcsaládjába tartozó, a magas... Tovább

argali (Ovis ammon)

a —>szarvasmarha-félék családjának juhalakúak (Ovinae) alcsaládjába tartozó, Tibet és... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs