Így gondozd a növényeidet, hogy tavasszal újra gyönyörűek legyenek!

hirdetes

Ezeket a dolgokat kell megtenned szeptemberben, hogy tavasszal újra díszítsenek növényeid!

Szélesi Ferenc
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Növényvédelem nyár végén

Szeptemberi tippek a házikertben

Szeptemberben már érdemes elvégezni az őszi lemosó permetezést, a tápoldaltozásnak viszont intsünk búcsút szépen fokozatosan. Azon növények esetében, melyeket nem viszünk be melegre, végezzük el a kellő óvintézkedéseket: érdemes talajtakarót használnunk, ez elősegíti a talaj kiszáradását, javítja annak textúráját és nem utolsósorban védi a növényeket. Takarjuk a növények alsó részeit száraz falevéllel, már ez elegendő védelmet nyújt számukra. 

Ebben az időszakban érdemes elültetnünk azokat a zöldségeket, amiket még tél előtt le tudunk szüretelni (káposzta, kelkáposzta, brokkoli, zöldsaláta), de ilyenkor kell ültetnünk a fokhagymát is annak érdekében, hogy tavasszal szép termést hozzon. 

hirdetes

Szeptemberben már szinte az összes gyümölcsöt leszüretelhetjük, ezt tegyük is meg, majd gyűjtsük össze a lehullott, illetve a fogyasztásra alkalmatlan darabokat, és dobjuk a komposztba (persze csak akkor, ha a fa nem beteg). Kevesen tudják, de ilyenkor érdemes megmetszeni a málnabokrokat (a málna metszéséről itt olvashattok).

Gyep őszi gondozása

Ilyenkor érdemes elvégezni a gyeptelepítést, vagy a felülvetést, mivel ősszel hozhatunk létre tartósan szép pázsitot – az őszi időjárás nagyon kedvez a gyep növekedésének, erősödésének. Ősszel a füvet hagyjuk magasabbra, mivel ilyenkor már lassabban nő a fű. Végezzük el a gyepszellőztetést is (erről itt olvashattok bővebben). Használjuk őszi műtrágyát, ami alacsony nitrogén-tartalmú, viszont gazdag káliumban.

hirdetes

Üvegházi teendők szeptemberben

Kora reggel kell öntöznünk az üvegházban nevelt növényeket, így estére nem maradnak nedvesek – ha délután, vagy este végezzük el az öntözést, akkor számolhatunk gombafertőzéssel és a kártevők megjelenésével! Az üvegházat soha ne használjuk tárolónak, ne tartsuk itt a különböző szerszámokat, edényeket, mert könnyen megbetegíthetik a növényeket. Az árnyékolókat már eltávolíthatjuk szeptember közepe felé az üvegház ablakairól, mivel most már az lesz a célunk, hogy minél több napfény érje növénykéinket. Remélem, hogy tudtam nektek segíteni, sok sikert kívánok mindenkinek! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-20

5 tipikus tavaszi ültetési hiba, amit kerülj el!

Itt a tavasz, irány a kert, és dobjunk össze egy csodaszép kertet, amire később büszkék lehetünk, nem igaz? Vagy ácsi, és gondoljuk át ezt az egészet!

2023-03-16

Az esővíz gyűjtése jót tesz a növényeknek, a környezetnek és a pénztárcádnak – így készíthetsz esővíz hordót

Az esőhordó otthoni elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád, és több okból is kifizetődő. Nagyszerű módja, hogy fenntarthatóbbá válj, és csökkentsd a vízszámlát

2023-03-07

Mit kell tavasszal megmetszeni? 5 növény, amit ne hagyj ki a metszési szezonból!

Sok növényt tavasszal le kell metszeni, beleértve a levendulát, az orgonát és a díszfüvet. A tavaszi metszés nagyobb növekedést és több virágot tesz lehetővé.

2023-02-24

Késő van már a lemosó permetezéshez?

Mikor van ideje a lemosó permetezésnek és mikor késő már elvégezni? Cikkünkben bővebben kifejtjük mikor kell elvégezni a gyümölcsfák lemosó permetezését.

2023-03-16

Hogyan írtsd ki a gyomokat az ágyásból anélkül, hogy károsítanád a növényeket – óvd meg a virágokat és a cserjéket ezekkel a szakértői tippekkel!

A gyomok gyors növekedése minden kertész életét megnehezítik, főleg, ha olyan helyen kezdenek növekedni, ahol igazán nem kéne, mint például a veteményes.

2023-03-16

Hogyan lehet megszabadulni a rojtosszárnyúaktól? – Gyors és egyszerű módszerek a kártevőkkel szemben

Szakértői módszerek, amelyek megmentik a beltéri, üvegházi és kerti növényeket ezektől a kártevőktől! Hogyan írtsuk ki a rojtosszárnyú kártevő rovarokat?

2023-03-16

Hagymatermesztési hibák – Ezt 8 gyakori hibát követjük el hagymatermesztés során

Ha azon tűnődsz, hogy miért nem nő a hagymád, akkor ez az egyik ilyen gyakori probléma eredménye lehet! Milyen hibákat követhetünk el hagymatermesztés során?

2023-03-16

Mikor kell átültetni a paradicsompalántákat – tippek a palánták kiültetésének megfelelő időzítéséhez

Tudod, mikor kell kiültetni a paradicsompalántákat, hogy erős és egészséges növényeid legyenek? Ha nem vagy benne biztos, akkor most eláruljuk cikkünkben!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

sav-bázis folyamat

a ->kémiai folyamatoknak egyik alapvető típusa; —>sav és ->bázis között végbemenő... Tovább

takarmánykonyha

régebben a takarmány különleges előkészítésére (pörkölés, főzés, szénatea-készítés... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Növényvédelem