notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Gyepszellőztetés ősszel - Egyik legfontosabb gyepápolás munka ősszel a gyepszellőztetés, tudd meg, miért van ekkora jelentősége

Hirdetés

Gyepszellőztetés ősszel

Szélesi Ferenc - Főkertész

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A gyepszellőztetésnek rendkívül nagy jelentősége van ősszel és tavasszal egyaránt, sokan azonban ezt a műveletet nem végzik el. Most megtudhatod, hogy miért ennyire fontos feladat ez, és hogyan érdemes véghez vinnünk.

Gyepszellőztetés ősszel - Hasznos tanácsok mindenkinek

Rendkívül sok fontos munka van ősszel is a kertekben. Ilyenkor nagyban növelhetjük annak az esélyét, hogy a tél végeztével kertünk mutatós lesz, ráadásul ha most megcsináljuk ezeket a munkákat, akkor tavasszal kevesebbet kell megtennünk annak érdekében, hogy egészségesek legyenek a növények és a gyepMost külön nem térek ki a különböző feladatokra, mivel ezt egy korábbi cikkemben már megtettem, amit ITT OLVASHATTOK EL. Ebben a cikkben kizárólag a gyepszellőztetésről fogok beszélni, a fontosságáról és annak menetéről.

 

A gyepszellőztetés fontossága

Ezt a műveletet végezhetjük ősszel is és tavasszal is. Én mind a kétszer meg szoktam tenni, mivel nem kerül sok időbe, a változás viszont szemmel látható. Elsősorban azért fontos, mert gyepszellőztetéssel eltávolíthatjuk az elhalt növényi részeket, melyek filcréteget képeznek és a alatt akadályozzák a tápanyagok, főleg a nitrogén és a foszfor áramlását, ráadásul nem áramlik kellőképpen az oxigén és a víz. Egyszerűen lefordítva gyepünk nem kap elég tápanyagot, ráadásul be is fülled a alatt, így nagyjából úgy fog kinézni a füvünk, mint amikor nyáron nagy a szárazság és nincs öntözve: besárgul, élettelen lesz.

Hirdetés

 

Gyepünk a legtöbb esetben mohásodik, mivel a talaj tömörödik. A mohásodás is tápanyag csökkenéshez vezet, a fű elkezd lassan barnulni és ritkulni, nem szép látvány. Ez a jelenség főleg árnyékos helyeken figyelhető meg, de a terület többi részén is előfordulhat. A gyepszellőztetés erre is megoldás lehet, mivel fellazítja a talajt és a moha többségét is össze tudjuk gyűjteni. Azért javaslom a gyepszellőztetés után a Vasgáliccal való öntözést, ami eltünteti a mohákat teljesen.

 

A gyepszellőztetés menete

Mint ahogy már említettem, a gyepszellőztetést végezhetjük tavasszal és ősszel egyaránt. Tavasszal a fagyok elmúlta után, általában március végétől április, májusig végezhetjük, ősszel augusztustól szeptember végéig, de akár később is, ha nincsen még fagy.

Hirdetés

 

Gyepszellőztetést végezhetjük kézzel vagy géppel, ez a terület nagyságától függ, illetve attól, hogy milyen gyorsan szeretnénk végezni. Ha kézzel végezzük, akkor szerezzünk be egy gyepszellőztető gereblyét, ugyanúgy kell használni, mint egy gereblyét, kicsit erősebben húzzuk végig a területen, majd gyűjtsük össze a füvet.

 

Gépek közül kétféle létezik: az egyik durvább késes, míg a másik kisebb fogú. Nekem a nagyobb késes vált be, mivel gazdaságosabb is. A kisebb, tüskés fogú gép hátránya az, hogy könnyen kitörhetnek a fogak és már nem lesz ugyanaz a hatás. Lehet kapni benzines és elektromos kivitelben is, ez megint csak attól függ, hogy milyen a talaj, és mekkora a terület. Nagyobb területre, és rosszabb talajra egyértelműen a benzines, nagyobb késes kivitelt ajánlom, sokkal hatékonyabb nagyobb teljesítménye miatt. Kisebb területre, kitűnő talajra a legegyszerűbb elektromos, tüskés gép is megfelel.


Gyepszellőztetést mindig fűnyírás után végezzünk, közepesen száraz talajon, semmiképpen se esős idő után. Ebben az esetben kevesebb egészséges fűszál fog károsodást szenvedni.

 

Gyepszellőztetés után juttathatunk egy kis műtrágyát a gyepre, majd egy öntözést végezzünk el é készen is vagyunk. Ne ijedjünk meg a gyepszellőztetés utáni látványtól, tudom, hogy kétségbeejtő lehet, de higgyétek el, hogy jót tettetek ezzel a művelettel.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
662 300
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 375 382
Közösség

intron

főként az eukarióták sejtjeiben levő DNS-nek (dezoxiribonukleinsav) azok a néhány száz... Tovább

csonttörés

a csontok folytonosságának megszakadása, amely lehet teljes (két v. több darabra törik a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 154

Átlagos értékelés: 4.8

Gyeptermesztés