Kóstold meg a szedermálnát te is

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Ismerd meg te is a szedermálnát!

Egy kis újdonság, a szedermálna

Szüretelés

A szedermálna szüretelési időszaka augusztustól októberig tart. Ilyenkor legalább heti két alkalommal ajánlott szüretelni a bokrokról, amíg a gyümölcsök el nem fogynak (ez számos hétig is eltarthat). A gyümölcsök akkor érettek, ha könnyedén elválnak a szártól. Fontos, észben tartani, hogy a szüretelés után nem érlelődnek tovább maguktól. Érés során a gyümölcsök színe pirosról feketére változik, de nem érdemes egyből leszedni őket, amint befeketednek, hanem ajánlott ez után még 3-4 napot várni, ilyenkor a legédesebbek.

A szüretelést lehetőleg reggelente, vagy esténként végezd, amikor az idő még/már nem túl meleg. Légy óvatos, mert a gyümölcsök nagyon érzékenyek. A leszüretelt gyümölcsök csupán egy napig maradnak frissek, hosszabb tárolásuk fagyasztással, vagy befőzéssel lehetséges. 

A szedermálna kártevői és betegségei

Baktériumos gyökérgolyva

Ezt a betegséget kemény, szemölcsszerű kinövések („golyvák”) jellemzik , amelyek a növény tövében, általában a talajszint alatt alakulnak ki, habár a szedermálnákon a szárakon is megjelenhetnek. A golyvák visszafogják a növény növekedését, és érzékenyebbé teszik őket a szárazság és a szél okozta károkra. A méretesebb kinövések akár végzetes gyűrű alakú kéreghántást is okozhatnak.

hirdetes

Fontos, hogy alaposan megvizsgáld a szárakat mielőtt bármilyen módon (bujtás, dugványozás) elültetnéd őket, és persze az egészben vásárolt palánták gyökereire is figyelj oda. Vigyázz, nehogy megsérüljenek, mert a fertőzések könnyebben bejuthatnak így a növényekbe. Ha kisebb golyvát találsz szedermálnáidon, akkor azokat kivághatod a helyükről (az egészséges részekbe is belevághatsz egy kicsit), ami az után beszárad majd. Ha túl sok a golyva, vagy nagyok, akkor inkább szabadulj meg az egész növénytől

Narancsrozsda

Ez a gombás betegség elgyengíti áldozatait, és súlyosan korlátozza termőkapacitásukat. Nem sokkal az után, hogy a szedermálna tavasszal újra növekedni kezd, gyenge, nyurga hajtások jelennek meg rajta, levelei pedig fakó zölddé, vagy sárgává válnak. Néhány héttel később az alsó leveleken világos narancssárga porszerű spóra jelenik meg – ezek a levelek a nyár elejére elhalnak.

Sajnos ha a betegség megjelenik egy növényen, akkor onnantól menthetetlen, ugyanis nem lehet csak a fertőzött részek eltávolításával kiirtani – az egész szedermálnát fel kell áldozni, hogy a narancsrozsda ne terjedhessen tovább. Ásd fel a bokrot és minden gyomot is a közvetlen közelében, majd távolítsd el őket a kertből.

hirdetes

Fitoftórás gyökérrothadás

Ez a betegség rossz vízelvezetésű talajban érzi jól magát, ahol akár évekig is megmaradhat. A talaj feletti tünetek közé tartoznak többek között a fakó vagy pirosodó, esetleg kis növésű levelek, a levélhullás, a szárak elhalása, a satnyulás, és a növény pusztulása is. A fertőzött növényektől teljes egészükben szabadulj meg, és ne ültess más, azonos családba tartozó palántákat arra a helyre.

Lisztharmat

A lisztharmat párás időjárási körülmények között alakul ki. Ez a betegség jellegzetes fehér-szürke por formájában jelenik meg a leveleken, amelyek összekunkorodhatnak. Biztosíts megfelelő légáramlást az éves metszésekkel és a bokrok közötti legalább egyméteres táv betartásával.

Kártevők

A szedermálnát levéltetvek, takácsatkafélék, és más, gyakori kerti kártevők támadhatják meg – itt megtudhatod, hogy hogyan védekezhetsz ellenük!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-10-03

A legcsodálatosabb hosták – Ott a helyük a te kertedben is!

A hosták vagy közismertebb nevükön árnyliliomok csodálatosabbá varázsolhatják mindenki kertjét, mostani cikkemben bemutatom nektek a legszebb hostafajtákat!

2020-10-18

6 fűszernövény, ami még a fagyos hónapokban is termeszthető!

Hat fűszernövényt mutatok most be nektek, mindegyik alkalmas arra, hogy még a hidegebb időben is sikeresen termesszük, ismerkedjetek meg ezekkel a fűszerekkel!

2020-10-01

Saját magad is termeszthetsz lime-ot – Szakértői tippek!

A lime termesztéséről szól szakértőnk legújabb cikke, olvasd el te is mindenképp és tudj meg minden hasznos információt a lime termesztéséről!

2020-10-06

Mi támadta meg a rózsát - A rózsa betegségei és az ellenük való védekezési módok

A rózsa betegségei, a rózsa kártevői, minden, amit tudni kell a rózsa betegségeiről. Nézzük, hogyan védekezhetünk a rózsa betegségei ellen!

2020-09-25

A ciklámen betegségei, a ciklámen növényvédelme

A szobacikláment sajnos többféle betegség és kártevő is megtámadhatja. Íme néhány tudnivaló ezekről. Nézzük, mely betegségek és kártevők támadhatják meg a cikláment.

2020-09-25

Őszi növényvédelem – A leggyakoribb betegségek és az ellenük való védekezés

Őszi növényvédelem, nézzük, melyek a leggyakoribb betegségek ősszel és hogyan védekezhetünk az őszi növénybetegségek ellen. Ezek a gyakori őszi növénybetegségek.

2020-10-23

Rengeteg kárt okoznak - Így védekezz a tripszek ellen!

A tripszek rengeteg kárt képesek okozni a kertben, éppen ezért érdemes mindenkinek elolvasnia cikkünket, most mindent elmondunk nektek a tripszek elleni védekezésről!

2020-10-18

Fantasztikus előnyökkel jár az őszi előültetés – Szakértői tanácsok

Az őszi előültetésnek számtalan előnye van, mostani cikkemben elmondok mindent nektek az őszi előültetésről, tartsatok velem mindenképp!

További cikkek ebben a témában
hirdetes


vajsavas erjedés

a ->vajsavbaktériumoknak a szénhidrátokat vajsavvá (->karbonsavak) átalakító tevékenysége.... Tovább

fúrt kutak

olyan víznyerők, amelyeket a 30—500 m mélységből, egy v. több vízadó rétegből, kézi... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem