A szarvasgomba ára ezért annyira drága!

Ezért számít luxuscikknek a szarvasgomba – története és keresése

NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A konyha gyémántja – sokszor hívják így ezt a kulináris finomságot, aminek az ára is, akár a gyémánté. A Michelin-csillagos éttermek kedvenc összetevője, ami inkább fűszer, mint sem alapanyag, hiszen jellegzetes ízvilága miatt egy kevés is elég belőle ahhoz, hogy csodás ízt szolgáljon az adott ételnek. Utánajártunk borsos árának, termesztésének és keresési folyamatának. 

Szarvasgomba ára

Mi is az a szarvasgomba?

A szarvasgomba egy ehető gomba, amely a föld alatt nő bizonyos fák gyökerei között. Szimbiózisban élnek, hiszen a szarvasgomba segít a fának felvenni a vizet és a tápanyagokat, cserébe pedig a fa gyökerei biztosítják a gombák fejlődéséhez szükséges cukrokat. A szarvasgomba tehát nem csupán luxusétel, hanem létfontosságú az ökoszisztémák számára is. Hivatalosan csak a Tuberales rendbe tartozó gombákat tekintik szarvasgombának. Ide tartoznak a valódi szarvasgombák, a homoki példányok/ fehér szarvasgombák.

Mért pont szarvasgomba a neve?

Elbeszélések szerint a neve a gímszarvasoktól ered, akik a szeptemberi párzás idején feltúrták a talajt szarvasgomba után keresve, majd el is fogyasztották azt. Ettől erőre kapva verekedtek meg egymással a hímek, versenyezve a kiszemelt nőstényért. A földművesek évszázadokig keverték a háziállataik takarmányába, az egészséges és bőséges utódgyarapodás miatt.

A szarvasgomba eredete

A szarvasgomba csemegeként hosszú múltra tekint vissza. Az ókori Görögországban és Rómában azt hitték, hogy mitikus gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik, és mire a reneszánsz kor beköszöntött, a szarvasgombát már a felsőbb osztályhoz kapcsolták. Olyan nagy nevek is használták a szarvasgombát ételekhez, mint Napóleon, aki teljesítménynövelő hatása miatt fogyasztotta, amikor utódot akart nemzeni. A szarvasgomba termesztése drámaian visszaesett az első és a második világháború alatt, és az 1960-as és 1970-es években újra felbukkant. 

Hogyan néz ki a szarvasgomba és milyen az íze?

A szarvasgomba megjelenése fajtól függően változik. Egyesek simább felülettel és masszív belsővel rendelkeznek, míg mások domború textúrájúak és márványosak beül. Színük az elefántcsonttól a gazdag bordóig és a tompa feketéig terjed. Ízét behatárolni nehéz, valóban csak kóstolás után érti meg ennek az ételnek a jellegzetes ízét, de körülírva a szarvasgomba földes, pézsmás, tölgyes, diós ízűnek mondható. 

Így keresik a szarvasgombát

A keresésének még mindig nagy kultusza van hazánkban, hiszen valóban egy gasztronómiai különlegességről beszélünk. Hagyományosan disznókkal kerestették a szarvasgombákat, mivel ezeknek az állatoknak kitűnő szaglásuk van – azonban a disznók imádják a szarvasgombát, így, amikor megtalálják egy kisebb harcot kell vívni velük, hogy elvegyük tőlük. Napjainkban szinte csak kutyákkal kerestetik a szarvasgombát, mivel őket nem érdekli az étel maga, csak a megkeresés öröme. Egy képzett szarvasgomba kereső nem is szokott kutyák nélkül kimenni keresni, annyira alapvető. 
Ezek a képzett szarvasgomba keresők 2013 óta hazánkban csakis vizsgázott triflagyűjtők lehetnek, az erdőgazdálkodás írásos engedélyével dolgozhatnak, ha pedig vállalkozás formájában végzik, akkor gyűjtőnaplót is kell vezetni. A szabályok körül járják a kutyák alkalmazását, a gyűjtőhelyeket és a pontos kivételét a gombának, így valóban egy összetett dologról beszélhetünk. 

Szarvasgomba termesztése, ára és felhasználása

A termesztése egy nagy befektetés, hiszen amellett, hogy számos környezeti tényezőnek meg kell felelni, számolni kell azzal, annak, aki belefog ebbe, hogy a szarvasgomba spórával beoltott facsemete gyökérzeten csak 10-15 év múlva terem majd maga gomba. Ez idő alatt anyagi költségei sem utolsóak, hiszen a facsemeték beoltása, öntözése több hektáron nem olcsó művelet. Ha kivárjuk ezt a bő évtizedet, és anyagi helyzetünk is megengedheti a befektetést, akkor hamar visszahozza az árát, hiszen egy hektáron évente körülbelül 60 kg szarvasgomba terem, aminek kilója 25.000 Forintnál kezdődik, határ pedig a csillagos ég. 
A szarvasgombát nem szabad hőkezelni, legegyszerűbb felhasználási módja a reszelés vagy hajszálvékonyra szeletelés. Jól mutat semleges ételek mellett, rizottókba, steakhez, libamájhoz vagy akár olajba reszelve páratlan ízélményt nyújt. 
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-16

Csodaszép, egyszerűen gondozható: Így ültess margarétát!

A margaréta nem elég, hogy csodaszép, sokak legnagyobb kedvenc virága, számos néphiedelem kapcsolódik hozzá, gyógyhatása van. Nézd milyen egyszerű az ültetése!

2024-04-16

Ideje elültetni a cukkinit, mutatjuk, hogyan csináld helyesen!

Egyre népszerűbb a cukkini hazánkban is. Ültess 2024-ben te is cukkinit, mutatjuk, hogy mikor, és hogyan csináld, hogy a legtöbb, legjobb termésed legyen!

2024-04-15

5+1 érdekesség, amit nem tudtál a tavirózsáról

Fedezz fel lenyűgöző érdekességeket a tavirózsákról! Tudj meg többet a Hévízi-tó különleges virágairól, a fehér tündérrózsák sorsáról és sok más meglepetésről!

2024-04-10

Áprilisban indulhat a pázsitfelújítás, ezekkel a lépésekkel

Indítsuk el a pázsitfelújítást ezekkel a lépésekkel, hiszen áprilisban végre eljött az ideje ezeknek a teendőknek. Kövessétek kertészünk szuper tanácsait ti is!

2024-04-18

Így ültesd a muskátlit az ablakba, hogy több virágot hozzon!

A muskátlik (Pelargonium) kedvelt növények az ablakokban, erkélyeken, és nem igényelnek túl sok speciális gondozást, de ezeket a tanácsokat tartsd be!

2024-03-25

Ezért nem érdemes nyuszit venni húsvétra a gyerekeknek

Bár egy húsvéti nyuszi aranyos és vonzó ajándék lehet gyerekeknek, fontos megfontolni néhány szempontot, mielőtt döntést hoznál, méghozzá ezeket!

2024-04-04

Kertünk csodás madarai: ezek a madarak jelennek meg áprilisban

Áprilisban egyre több madár lepi el a kerteket és dalolnak csodás dallamokat, fedezd fel te is a cikkünkben, hogy melyek a leggyakoribb madárkák a kertben!

2024-04-04

Első tojásukon ülnek a dömösi gólyák: nézd meg a gólyakamerát!

Gólyák boldogsága Dömösön: Macus és Szofi, a dömösi gólyapár már az első tojásukon ülnek! Figyeld meg a gólyakamerán, hogyan kotlanak a tojásokon a hűséges madarak.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fejlesztési terv

a mg. vállalatok gazd. fejl.-ének, a fejlesztés irányának, a beruházások megvalósításának... Tovább

leándermérgezés

nagyobb mennyiségű leánderlevél felvételekor alakul ki lóban, szm.-ban, vízibfi.-ban.... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek