Így gondozd szarvasmarháidat télen!

hirdetes

Így lesznek a szarvasmarhák egészségesek és boldogok egész télen keresztül

NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Az intenzív hideg időjárás miatt a szarvasmarhák nehézségekkel küszködhetnek. Problémáik lehetnek a hízással vagy a normál tejtermelésük fenntartásával. Ezenkívül a hideg időjárás stresszessé teheti őket, miközben nehezen folytatják szokásos tevékenységeiket. De a hideg hőmérséklet nem kell, hogy nyomorúságos időszak legyen a szarvasmarhák számára. Valójában sokféleképpen lehet boldoggá tenni állatainkat tél idején. Ha boldoggá teszed őket, nagyobb valószínűséggel lesznek egészségesek, és az egészséges állatok többet termelnek a farmodon vagy otthonod körül. 

Szarvasmarha télen

Mindig legyen elérhető víz a szarvasmarhák számára

A szarvasmarhák télen gyakran küzdenek azért, hogy elegendő vizet kapjanak. A vízforrások befagyhatnak, vagy nem érhetők el a hó, jég vagy sár miatt. Az állatorvosok azt mondják, hogy a szarvasmarhának minden nap 1-2 gallon (1 gallon kb. 3.8 liter) vízre van szüksége 100 kilogrammonként. Egy kezdő állattenyésztő azt feltételezheti, hogy a szarvasmarhák képesek enni a havat vagy a jeget nyalni, de ez egyszerűen nem így van. Ez órákat venne igénybe, és az értékes testhőt átirányítaná, és kevés idő vagy energia maradna a táplálkozásra és a növekedésre.Mivel a kiszáradt szarvasmarhák jobban ki vannak téve a kólikának, fontos, hogy fenntartsák vízfelvételüket és egészségesek maradjanak. A legegyszerűbb megoldás a tartályos fűtőberendezések beszerelése a vízforrásaikba. Amikor ezt teszed, ügyelj arra, hogy kövesd a gyártó utasításait, hogy elkerüld a véletlen áramütéseket vagy tüzet. Ha nem tudsz fűtőberendezést használni, akkor naponta többször és több helyen is biztosíts friss vizet.

A szarvasmarhákat jól kell táplálni

Megfázhat a szarvasmarha? Bizony, ha nem táplálkoznak elég jól! Ezért fontos, hogy hideg időben maximalizáljuk az ételszállítást. Elegendő energia nélkül nem tudnak elegendő testhőt termelni, maghőmérsékletük leesik, és halál is bekövetkezhet.
Annak érdekében, hogy szarvasmarha jól táplált és boldog legyen télen, számos lehetőség áll rendelkezésre. A legegyszerűbb, de gyakran a legdrágább megoldás, ha megnövelt tápanyagtartalmú takarmányra váltunk. Ezek a prémium takarmányok garantáltan biztosítják a tápanyagokat, beleértve a zsírt és a fehérjét is.

hirdetes
Egy másik lehetőség, hogy kerüld a takarmányszéna földre szórását, ahol akár 50%-ka is elfogyhat. Ehelyett helyezd el a szénát egy szénaetetőben vagy más hasonló helyen – csak győződj meg arról, hogy elegendő etető áll rendelkezésre az összes szarvasmarha számára, hogy egyszerre ehessenek, anélkül, hogy egyetlen állatnak sem kell várnia a sorára.
Megpróbálhatsz fenntartani néhány hidegtűrő füves mezőt, amelyet szarvasmarháid egész télen át legelhetnek, még ha hó is van a földön. A szezon elején használj rotációs legeltetést , növessz benne magas, rendkívül tápláló füvet, amely kiemelkedik a sűrű hó alól. 

Biztosíts megfelelő menedéket szarvasmarháidnak

A legelőn általában nagyon jó az élet. Rengeteg élelem és rengeteg hely van, de amikor zúg a téli vihar, a biztonságba jutás a legfontosabb. Enélkül a szarvasmarhákat stressz érheti a jólétük miatt, és pánikba eshetnek.
A legeltetős szarvasmarhák megfelelő menedékének biztosítása hideg időben kritikus fontosságú, és még a takarmányköltségeket is csökkentheti, mivel a fázós állatok energiaigénye megnövekszik. A menedéket többféleképpen lehet biztosítani. A legelőkön elhelyezett háromoldalas istállók lehetővé teszik a szarvasmarhák elbújását a zord időjárás elől. A dombok, fák bozótjai és bokrok szélfogóként is működhetnek. Az időjárás-előrejelzésre is érdemes odafigyelni. Ha tudod, hogy téli vihar közeleg, a legjobb, ha a szarvasmarhákat az istálló közelében vagy egy menedék közelében tartod. 

hirdetes

Tartsd kényelemben a szarvasmarhádat

A fent felsorolt erőfeszítéseken túlmenően vannak további módszerek is arra, hogy kényelmét biztosítsák szarvasmarháidnak , akár télen, akár máskor.

•    A fejős teheneket tőhyét tőgykrémmel lehet megnyugtatni és bekenni, hogy enyhítse a repedezett és fájó bőrt.
•    A pihenő tehenek számára homokágyak kialakítása segít enyhíteni a térd és a csánk fádalmait. Egyes állattenyésztők egy lépéssel túlléptek a homokágyakon, és lejtős vízágyakat telepítettek a test stresszének enyhítésére és a kényelem növelésére.
•    Az alomanyag is hasznos, különösen, ha a tehenek nedves és hideg helyen vannak kint.
•    Egy másik egyszerű megoldás a kényelem növelésére, ha a tehenek számára helyet biztosít – például pótágyat és etetőteret. Ha az állomány méretét a kapacitásának megfelelő szinten tartja, szarvasmarháid sokkal kevésbé lesznek stresszesek, és jobban is fognak termelni.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2019-01-24

Egy állatkert, ahol az emberek vannak a rácsok mögött!

Egy különleges állatkertet ismerhettek most meg, ami igazából nem is állatkert, mivel itt az emberek vannak a rácsok mögött, a vadak pedig szabadon.

2019-01-05

1300 kutyának segített otthont találni 3 év alatt, pedig csak 7 éves!

Mindössze hét éves a kisfiú, mégis olyan példát mutat az embereknek, hogy az megsüvegelendő, nem véletlenül kapta meg az Év Gyermekének járó elismerést, ismerjétek meg ti is Roman McConn történetét!

2023-03-10

Figyelj a széncinegékre márciusban: a postaládádba költözhetnek!

Márciustól érdemes figyelni a postaládáinkat, ugyanis széncinegék költözhetnek bele és rakhatnak ott fészket. A cikkünkben elmagyarázzuk, miért fészkelnek oda!

2023-03-17

Alapvető tippek a tökéletes tyúkól megépítéséhez: tyúkjaid hálásak lesznek!

A tökéletes tyúkól megépítése nem bonyolult, néhány részletre kell odafigyelnünk ahhoz, hogy valóban praktikus és élhető legyen a tyúkjaink és mi magunk számára.

2023-03-29

Hogyan lehet megszabadulni a lisztbogaraktól – 4 szakértő által jóváhagyott módszer ezeknek a növényi kártevőknek az írtására

A lisztesbogár a szobanövények gyakori támadója – íme, hogyan lehet gyorsan és vegyszerek nélkül megküzdeni velük és eltávolítani kedvenc növényeinkről!

2023-03-29

Hogyan tojnak tojást a tyúkok? – itt a válasz, ha eddig nem tudtad

Hogy tojnak tojást a tyúkok pontosan? Nem szégyen, ha nem tudod konkrétan a folyamatot, most elmagyarázzuk neked az tyúkok tojásrakásától kezdve az egészet!

2023-03-31

Így vigyázz a macskádra tavasszal felelőségteljes gazdiként

Ha felelőségteljes gazdi vagy, akkor tudod, hogy a kedvenced biztonságára ügyelned kell: nincs ez máshogy tavasszal sem, hiszen leselkedhetnek cicádra veszélyek!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

KH Lédi (M-18)

Tavaszi árpa Cél: sörárpa Leírás:A fajta növekedési típusa korai fejlõdési stádiumban... Tovább

lencseficam

akkor jön létre, ha a szemlencse (szemgolyó) függesztókészüléke részben v. teljesen... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok állattartás