Így gondozd szarvasmarháidat télen!

Így lesznek a szarvasmarhák egészségesek és boldogok egész télen keresztül

NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Az intenzív hideg időjárás miatt a szarvasmarhák nehézségekkel küszködhetnek. Problémáik lehetnek a hízással vagy a normál tejtermelésük fenntartásával. Ezenkívül a hideg időjárás stresszessé teheti őket, miközben nehezen folytatják szokásos tevékenységeiket. De a hideg hőmérséklet nem kell, hogy nyomorúságos időszak legyen a szarvasmarhák számára. Valójában sokféleképpen lehet boldoggá tenni állatainkat tél idején. Ha boldoggá teszed őket, nagyobb valószínűséggel lesznek egészségesek, és az egészséges állatok többet termelnek a farmodon vagy otthonod körül. 

Szarvasmarha télen

Mindig legyen elérhető víz a szarvasmarhák számára

A szarvasmarhák télen gyakran küzdenek azért, hogy elegendő vizet kapjanak. A vízforrások befagyhatnak, vagy nem érhetők el a hó, jég vagy sár miatt. Az állatorvosok azt mondják, hogy a szarvasmarhának minden nap 1-2 gallon (1 gallon kb. 3.8 liter) vízre van szüksége 100 kilogrammonként. Egy kezdő állattenyésztő azt feltételezheti, hogy a szarvasmarhák képesek enni a havat vagy a jeget nyalni, de ez egyszerűen nem így van. Ez órákat venne igénybe, és az értékes testhőt átirányítaná, és kevés idő vagy energia maradna a táplálkozásra és a növekedésre.Mivel a kiszáradt szarvasmarhák jobban ki vannak téve a kólikának, fontos, hogy fenntartsák vízfelvételüket és egészségesek maradjanak. A legegyszerűbb megoldás a tartályos fűtőberendezések beszerelése a vízforrásaikba. Amikor ezt teszed, ügyelj arra, hogy kövesd a gyártó utasításait, hogy elkerüld a véletlen áramütéseket vagy tüzet. Ha nem tudsz fűtőberendezést használni, akkor naponta többször és több helyen is biztosíts friss vizet.

A szarvasmarhákat jól kell táplálni

Megfázhat a szarvasmarha? Bizony, ha nem táplálkoznak elég jól! Ezért fontos, hogy hideg időben maximalizáljuk az ételszállítást. Elegendő energia nélkül nem tudnak elegendő testhőt termelni, maghőmérsékletük leesik, és halál is bekövetkezhet.
Annak érdekében, hogy szarvasmarha jól táplált és boldog legyen télen, számos lehetőség áll rendelkezésre. A legegyszerűbb, de gyakran a legdrágább megoldás, ha megnövelt tápanyagtartalmú takarmányra váltunk. Ezek a prémium takarmányok garantáltan biztosítják a tápanyagokat, beleértve a zsírt és a fehérjét is.
Egy másik lehetőség, hogy kerüld a takarmányszéna földre szórását, ahol akár 50%-ka is elfogyhat. Ehelyett helyezd el a szénát egy szénaetetőben vagy más hasonló helyen – csak győződj meg arról, hogy elegendő etető áll rendelkezésre az összes szarvasmarha számára, hogy egyszerre ehessenek, anélkül, hogy egyetlen állatnak sem kell várnia a sorára.
Megpróbálhatsz fenntartani néhány hidegtűrő füves mezőt, amelyet szarvasmarháid egész télen át legelhetnek, még ha hó is van a földön. A szezon elején használj rotációs legeltetést , növessz benne magas, rendkívül tápláló füvet, amely kiemelkedik a sűrű hó alól. 

Biztosíts megfelelő menedéket szarvasmarháidnak

A legelőn általában nagyon jó az élet. Rengeteg élelem és rengeteg hely van, de amikor zúg a téli vihar, a biztonságba jutás a legfontosabb. Enélkül a szarvasmarhákat stressz érheti a jólétük miatt, és pánikba eshetnek.
A legeltetős szarvasmarhák megfelelő menedékének biztosítása hideg időben kritikus fontosságú, és még a takarmányköltségeket is csökkentheti, mivel a fázós állatok energiaigénye megnövekszik. A menedéket többféleképpen lehet biztosítani. A legelőkön elhelyezett háromoldalas istállók lehetővé teszik a szarvasmarhák elbújását a zord időjárás elől. A dombok, fák bozótjai és bokrok szélfogóként is működhetnek. Az időjárás-előrejelzésre is érdemes odafigyelni. Ha tudod, hogy téli vihar közeleg, a legjobb, ha a szarvasmarhákat az istálló közelében vagy egy menedék közelében tartod. 

Tartsd kényelemben a szarvasmarhádat

A fent felsorolt erőfeszítéseken túlmenően vannak további módszerek is arra, hogy kényelmét biztosítsák szarvasmarháidnak , akár télen, akár máskor.

•    A fejős teheneket tőhyét tőgykrémmel lehet megnyugtatni és bekenni, hogy enyhítse a repedezett és fájó bőrt.
•    A pihenő tehenek számára homokágyak kialakítása segít enyhíteni a térd és a csánk fádalmait. Egyes állattenyésztők egy lépéssel túlléptek a homokágyakon, és lejtős vízágyakat telepítettek a test stresszének enyhítésére és a kényelem növelésére.
•    Az alomanyag is hasznos, különösen, ha a tehenek nedves és hideg helyen vannak kint.
•    Egy másik egyszerű megoldás a kényelem növelésére, ha a tehenek számára helyet biztosít – például pótágyat és etetőteret. Ha az állomány méretét a kapacitásának megfelelő szinten tartja, szarvasmarháid sokkal kevésbé lesznek stresszesek, és jobban is fognak termelni.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

élettan (fiziológia)

a növényi és az állati szervezet működésével, annak törvényeivel foglalkozó tudományág,... Tovább

valódi gombák (Eumycota [Mycomycota, Mycophy-ta])

a növények rendszerében a X. törzset képviselik, a gombák többsége ebbe a törzsbe tartozik.... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok