Ismerjétek meg ezeket a szárazságtűrő növényeket

hirdetes

10 gyógy-, és fűszernövény, ami a legnagyobb szárazságban is megél!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Akár szárazabb éghajlaton élsz, akár gyakran felejted el megöntözni növényeidet, valószínűleg neked is érdemes lenne néhány szárazságtűrő fűszert vagy gyógynövényt ültetned kertedbe. Ezekkel nem csak azt biztosítod, hogy marad némi élet a ház körül, amikor a többi növényed belehal a vízhiányba, hanem hasznos alapanyagokként is szolgálnak majd konyhai projektjeidhez.

 

Nagyobb kertekben főleg fontos, hogy legyen néhány túlélő fajta, hiszen minél nagyobb területet művelsz, annál nehezebb gondoskodni róla, hogy minden növényed elegendő vízhez jusson. Lássunk tehát tíz szárazságtűrő gyógy- és fűszernövényt, amiket nem kell féltened a vízhiánytól!
 

Szárazságtűrő növények bemutatása

Szárazságtűrő növények - Ökörfarkkóró

Az ökörfarkkóró egy végtelenül ritkán emlegetett fűszer. Ez a magas, látványos haszonnövény meseszép sárga virágokat és puha, bolyhos leveleket növeszt. Magassága akár az 1,2 métert is elérheti, ezért hajlamos szembetűnően kiemelkedni a többi kerti növény közül.

Az ökörfarkkóró bizonyos területeken vadon is megterem, például utak mentén, vagy elhagyatott telkeken, így ebből következik, hogy nem igényel túl sok törődést, vagy jó minőségű talajt. Ha egyszer gyökeret ver kertedben, akkor onnantól kezdve nem sűrűn kell majd foglalkoznod vele. Az ökörfarkkóró a fül fertőzéseinek gyógyítására is alkalmazható. 3-9 USDA zónákban évelőként termeszthető.

Szárazságtűrő növények - Borágó

A borágó egy másik gyógy- és fűszernövény, amiről nem hallunk elégszer. Nem elég, hogy csinos és ehető, de meg sem kottyannak neki a száraz körülmények. Ez a növény hajlamos gyors tempóban terjeszkedni, de szárazabb helyeken könnyebb kordában tartani. Maghullató fűszernövényként bárhol képes szaporodni. A borágó ehető leveleinek íze leginkább az uborkáéhoz hasonlítható, és friss hozzávalója lehet bármilyen zöld salátának. Egynyári növény, így bárhol megterem, ahol a szezon során kedvezőek a körülmények számára.

hirdetes

Szárazságtűrő növények - Pitypang

A pitypangokat kevesen tekintik fűszernövénynek, pedig rendkívül sokoldalú kis virágok, amik hasznos gyógyászati tulajdonságokkal rendelkeznek. A pitypangok szinte bárhol képesek megteremni, legyen szó mezőkről, udvarokról vagy elhagyatott telkekről. Habár látszólag gyöngék, valójában nagyon szívós növények, amik akkor is megjelennek majd kertedben, ha nem akarod. Ha azonban céltudatosan ülteted őket, akkor az egész szezonban színesebbé varázsolják majd portádat.

hirdetes

Szárazságtűrő növények - Orvosi zsálya

Az orvosi zsálya számára nem fontos szempont a csapadék, így szinte bármilyen területen képes megteremni (ha nem túl nedves az adott hely). Nem csak szívós, szárazságtűrő fűszernövény, hanem csinos dísze is lehet kertednek. Bokros habitusának köszönhetően elég néhányat ültetni belőle, hogy dús növényzetet alkossanak. Több színben is ültethetsz orvosi zsályát, válassz tehát olyat, ami a legjobban tetszik. 5-8 USDA zónák között évelőként termeszthető. Ezzel még nincs vége, a következő oldalon további növényeket mutatok nektek! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

cserény

a hagyományos pásztorkodáshoz tartozó, egyszerű létesítmény, amely a szabadban levő... Tovább

éhfinom gyapjú

hiányos takarmányozás hatására természetes körülmények között is kialakuló, régen... Tovább

Tovább a lexikonra