Itt a megoldás a száraz növény levelek ellen!

hirdetes

Mitől szárazak és papírszerűek a növény levelei?

AN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Ha száraz, már szinte papírszerű leveleket lát a növényeken vagy ha papírszerű foltokat észlel a leveleken, akkor amögött több minden állhat. Számos oka lehet annak, ha a levelek papírszerűek és törékenyek. 

Emiatt száraz a növény levele

Miért szárazak és papírszerűek a növény levelei?

Az alábbiakban felsoroljuk a száraz foltok leggyakoribb okait a leveleken és azoknak a megoldását:

Nedvességhiány – A növények papírszerű leveleit gyakran a levélperzselés okozza. Ezt úgy tudjuk felismerni, hogy a száraz megjelenés először a levélvégeken jelenik meg, majd az egész levélre átterjed. Ez gyakran fordul elő forró, száraz időben, amikor a nedvesség elpárolog, mielőtt a növény felszívná a gyökereken keresztül. Nedvesség nélkül a levelek nem tudnak lehűlni és könnyen megperzselődnek. Egy jó áztatás helyreállíthatja a levelektől megperzselt növényt, ha a kár nem túl súlyos.

Túlzott nedvesség – A levélperzselés a túl sok nedvességnek is betudható. Ez akkor fordul elő, ha a talaj annyira nedves, hogy a gyökerek oxigénhiányosak. Ahogy a gyökerek megfulladnak, a levelek kiszáradnak és papírszerűvé válnak és a növény végül elpusztul. Ha egy növényt gyökérrothadás érinti, a szár általában rothadt, vizes megjelenést mutat. A gyökérrothadás szinte mindig végzetes. A rothadás megelőzése érdekében helyezze a növényeket jó vízelvezető talajba és hagyja, hogy a talaj kissé megszáradjon az egyes öntözések között.

hirdetes

Lisztharmat – Ez a gombás betegség a levelek száraz, foltos, perzselt megjelenését okozhatja, gyakran porszerű fehér levélfelülettel. Gyakran megjelenik, amikor meleg és párás körülmények között van a növény hosszabb ideig. Ha a probléma csak néhány levelet érint, csak távolítsa el az érintett leveleket. Hagyjon elegendő helyet a növények között, hogy biztosítsa a levegő keringését. Ne öntözze túl és kerülje a túltrágyázást. A gombaölő szerek néha hasznosak, ha időben alkalmazzák őket.

Túl sok műtrágya – Ha a levelek szárazak és papírszerűek, a túlzott műtrágya lehet a hibás; túl sok műtrágya megégetheti a gyökereket és a növényt is. Olvassa el figyelmesen a használati utasítást és alkalmazza a műtrágyát annak megfelelően. Sok növény jobban teljesít hígított formulával és a legtöbb növény nem igényel műtrágyát a téli hónapokban.

hirdetes

Vízminőség – Sok szobanövény érzékeny a vízben lévő klórra és ásványi anyagokra. Ez a gyakori oka a barna, papírszerű foltok megjelenésének a leveleken, és a levelek megbarnulhatnak és leeshetnek a növényről. A probléma elkerülése érdekében ne használjon vizet közvetlenül a csapból. Ehelyett használjon palackozott vizet vagy hagyja állni egy éjszakán át, hogy a klórnak és az ásványi anyagoknak legyen ideje eloszlani. Hasonlóképpen, a hideg víz sok növényt hátrányosan érint. A legtöbb növény a szobahőmérsékletű vizet részesíti előnyben.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-10-04

Így juthatnak busás támogatáshoz a gazdák - Segítség a gabonaválságban

A magyar mezőgazdaság számára elérhetővé vált egy kamattámogatással segíti a gazdálkodókat az ukrán gabonaválság miatti piaci nehézségek kezelésében.

2023-10-03

Tulipánok kombinálása más növényekkel: Így alkosd meg a tökéletes tavaszi kerted még ősszel

Milyen növényekkel, virágokkal érdemes társítani a tulipánokat? Hova és mikor érdemes őket ültetni a legszebb tavaszi mesekert érdekében? Mutatjuk a választ!

2023-10-03

3 különleges zöldségféle, ami feldobja majd a balkonládádat ősszel

3 különleges zöldségfélét mutatunk, ami remekül mutat az őszi balkonokon, ablakokba téve. Mutatjuk, milyen növényekre cserélhetitek le a nyári muskátlikat!

2023-10-03

Ezeket az őszi virágokat tedd a muskátli helyett az ablakba

Mire beköszönt az ősz, sokszor az ablakok tele vannak elhalt virágokkal és barnuló, elhasznált növényekkel. Ilyen virágokat tehetsz ősszel az ablakba!

2023-10-03

Ezeket a tipikus tulipánhagyma ültetési hibákat sokan elkövetik ősszel

Mikor kell ültetni ősszel a tulipánokat, mennyire mélyre kell őket ültetni a földbe, milyen távol egymástól, mennyit kell locsolni, kell egyáltalán locsolni?

2023-10-03

A Keszthelyi-hegység romantikus várromja | Holdfényes túra Rezi várához

A Rezi vár nem csak egy történelmi helyszín, hanem egy romantikus éjszakai kalandra is hív. Könnyen megközelíthető romjainál páratlan a kilátás a Balatonra

2023-10-03

5 Októberi fesztivál a Balatonon, amelyek felturbózzák az utószezonos programokat!

Az őszi hónapok nem csak a falevelek gyönyörű színeiben pompáznak a Balaton körül, hanem számos izgalmas fesztivál is várja a látogatókat az utószezonban!

2023-10-03

Imádod a Horrorokat? Akkor Ezt a 6 Horrorfilmes Helyszínt Imádni Fogod!

Most azoknak a filmeseknek és horror rajongóknak állítunk össze egy listát, akiknek az ijesztő filmek keltik fel a fantáziáját. Horrorfilmes helyszínek itt!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

lóbab (Vicia fába L.)

a pillangósok családjához tartozik. 100-110 cm mélyre lehatoló gyökérzete 50-60 cm-re terjed... Tovább

bróm (Br)

a halogénelemekhez tartozó, vörösbarna színű, fojtó, mérgező, folyékony halmazállapotú... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem virág