Itt a megoldás a száraz növény levelek ellen!

hirdetes

Mitől szárazak és papírszerűek a növény levelei?

AN

Ha száraz, már szinte papírszerű leveleket lát a növényeken vagy ha papírszerű foltokat észlel a leveleken, akkor amögött több minden állhat. Számos oka lehet annak, ha a levelek papírszerűek és törékenyek. 

Emiatt száraz a növény levele

Miért szárazak és papírszerűek a növény levelei?

Az alábbiakban felsoroljuk a száraz foltok leggyakoribb okait a leveleken és azoknak a megoldását:

Nedvességhiány – A növények papírszerű leveleit gyakran a levélperzselés okozza. Ezt úgy tudjuk felismerni, hogy a száraz megjelenés először a levélvégeken jelenik meg, majd az egész levélre átterjed. Ez gyakran fordul elő forró, száraz időben, amikor a nedvesség elpárolog, mielőtt a növény felszívná a gyökereken keresztül. Nedvesség nélkül a levelek nem tudnak lehűlni és könnyen megperzselődnek. Egy jó áztatás helyreállíthatja a levelektől megperzselt növényt, ha a kár nem túl súlyos.

Túlzott nedvesség – A levélperzselés a túl sok nedvességnek is betudható. Ez akkor fordul elő, ha a talaj annyira nedves, hogy a gyökerek oxigénhiányosak. Ahogy a gyökerek megfulladnak, a levelek kiszáradnak és papírszerűvé válnak és a növény végül elpusztul. Ha egy növényt gyökérrothadás érinti, a szár általában rothadt, vizes megjelenést mutat. A gyökérrothadás szinte mindig végzetes. A rothadás megelőzése érdekében helyezze a növényeket jó vízelvezető talajba és hagyja, hogy a talaj kissé megszáradjon az egyes öntözések között.

hirdetes

Lisztharmat – Ez a gombás betegség a levelek száraz, foltos, perzselt megjelenését okozhatja, gyakran porszerű fehér levélfelülettel. Gyakran megjelenik, amikor meleg és párás körülmények között van a növény hosszabb ideig. Ha a probléma csak néhány levelet érint, csak távolítsa el az érintett leveleket. Hagyjon elegendő helyet a növények között, hogy biztosítsa a levegő keringését. Ne öntözze túl és kerülje a túltrágyázást. A gombaölő szerek néha hasznosak, ha időben alkalmazzák őket.

Túl sok műtrágya – Ha a levelek szárazak és papírszerűek, a túlzott műtrágya lehet a hibás; túl sok műtrágya megégetheti a gyökereket és a növényt is. Olvassa el figyelmesen a használati utasítást és alkalmazza a műtrágyát annak megfelelően. Sok növény jobban teljesít hígított formulával és a legtöbb növény nem igényel műtrágyát a téli hónapokban.

hirdetes

Vízminőség – Sok szobanövény érzékeny a vízben lévő klórra és ásványi anyagokra. Ez a gyakori oka a barna, papírszerű foltok megjelenésének a leveleken, és a levelek megbarnulhatnak és leeshetnek a növényről. A probléma elkerülése érdekében ne használjon vizet közvetlenül a csapból. Ehelyett használjon palackozott vizet vagy hagyja állni egy éjszakán át, hogy a klórnak és az ásványi anyagoknak legyen ideje eloszlani. Hasonlóképpen, a hideg víz sok növényt hátrányosan érint. A legtöbb növény a szobahőmérsékletű vizet részesíti előnyben.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-12-06

Hogyan vedd rá a karácsonyi kaktuszodat, hogy virágozzon? Íme a 3 titok!

A megfelelő feltételek mellett a karácsonyi kaktusz az ünnepek után újra virágozhat. Íme a titok, hogy mit kell tenned, a februári ismételt virágzáshoz.

2022-12-05

Amarillisz: az egyik legszebb hagyományos karácsonyi virág

A karácsonyi virágok csodálatosan kiegészítik a dekorációt, természetes téli szépséget hozva. Mutatjuk a legszebb karácsonyi virág, az Amarillisz gondozását.

2022-11-25

Rhipsalis fagyöngy kaktusz: Fagyöngy kaktusz termesztése

Kinek kellene egyszerű fagyöngy, amikor létezik ennél sokkal menőbb, sokkal extrább változatban is? Mutatunk mindent a fagyöngy kaktuszokkal kapcsolatban!

2022-11-03

Így őrizd meg a mikulásvirágok szépségét egész évben

Te tudtad, hogy mikulásvirágaidat életben tarthatod és virágozhatod egész évben is? Most le is rántjuk a leplet a titokról, hogy hogyan gondozd a mikulásvirágot.

2022-12-06

5 bevált módszer az orchidea életben tartásárához, virágoztatásához

Az orchideák nagyon csodás növények, amik csodássá varázsolhatják a lakásodat, csak néhány apróságra kell majd odafigyelned. Mutatjuk is az orchidea trükkjeit!

2022-08-20

Valóban levélégést okoz-e ha a napon öntözzük növényeinket?

Sokan úgy tartják, hogy növényeink levelei megéghetnek, ha nyáron a napon öntözzük őket. A leveleken megjelenő barna foltok azonban nem ennek a jelei. De akkor mié?

2022-08-27

A gumórothadás fajtái, okai, és minden, amit róluk tudni érdemes

A gumórothadás betegségei a termésveszteség fő okai, különösen a burgonyát, de a sárgarépát és más gumós zöldségeket, és még a virágokat is érinthetik.

2022-08-27

Hogyan kerüljük el a cserepes növények túlöntözését?

Ha nincs kerted növényeid attól még lehetnek, erre egy jó megoldás a cserepes növény. Viszont nem mindegy, hogy hogyan gondozod, öntözöd. Mai cikkünkben erről lesz szó!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

nyári perje (Poa annua L.)

a —>pázsitfüvek családjához tartozó, bojtos gyökerő, laza bokrú, egyéves, keveset... Tovább

fonnyasztott takarmány

olyan zöldtakarmány, amelynek víztartalma jelentősen, kb. 30—70%-ra csökkent (tehát még... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem virág