A hivatalos földiepernek vagy szamócának nevezett illatos csodát a nép csak eperként emlegeti. Mire van szüksége a földiepernek, ahhoz, hogy minél tovább kitartson a szezonja?

hirdetes

Kinek eper, kinek szamóca

Bio kosár

A legaromásabb, legillatosabb bogyósgyümölcsünk a biotermesztésben mutatja meg igazi nagyságát.

Mit kell tudni a földieperről, vagy más néven szamócáról?

Kinek eper, kinek szamóca

A hivatalos földiepernek vagy szamócának nevezett illatos csodát a nép csak eperként emlegeti. Mi az hogy emlegeti? Napi imájába foglalja május vége táján, hogy minél tovább kitartson a szezonja.

 

Mit kell tudni a földieperről, vagy más néven szamócáról?

Az eper a mérsékelt égöv területén mindenütt gond nélkül termeszthető. Szereti a napos-félárnyékos helyet és a tápanyagban gazdag enyhén savanyú talajt. Sokan úgy gondolják, hogy a ma ismert epernek az erdei szamóca az őse, de tévednek. A chilei Andokban őshonos eper és az észak-amerikai skarláteper többszöri keresztezésével jutottak el a ma közkedvelet gyümölcshöz, ami kb. 200 évvel ezelőtt érkezett Franciaországba. Ma több száz fajtáját termesztik. Vannak egyszer termő (Bogotá, Fratina, Gorella stb.) és kétszer termő(pl. Ostara) fajták. Az eper 90 %-a víz, ezért előrangú szomjoltó is. Az ízek csodájáért a gyümölcssavak, gyümölcscukor és a páratlanul  gazdag aromaanyagok felellősek. Nagy a vitamintartalma(elősorban C-vitamin), ezenkívül jelentős kálium, magnézium, cink, mangán, foszfor és réz is található benne. Az eperben lévő karotinoidok, színanyagok az immunrendszert erősítik. Energiatartalma csekély, mindössze 33 kcl (138 kJ)/100 g. Ma már az év elég nagy részében biominőségben is kapható, ennek ellenére a helyi termés íze összehasonlíthatatlanul a legjobb.

hirdetes
Mit kell tudni a földieperről, vagy más néven szamócáról?
A hagyományos epret a legtöbb esetben "kőkemény" vegyszerekkel kezelik. Műtrágyákkal, gyomírtó szerekkel, növekedésszabályozókkal, gombaölőszerekkel, viaszokkal, csigák elleni idegmérgekkel stb. A biotermesztésben a műtrágyák és a szintetikus növényvédő szerek szigorúan tiltottak. Ehelyett a bioepret rendszeresen kapálják, szerves trágyával trágyázzák vagy komposzttal kezelik. Az érés kezdetekor a töveket szalmával takarják, hogy a szemek szárazon és tisztán maradjanak, ráadásul az eső így nem tudja a sarat felverni a szemekre. A szalmatakarás sokat segít a gombabetegségek elkerülésében is. Valószínű az eper angol nevét is innen kapta: szalmabogyó, azaz "strawberry".
 
Mit kell tudni a földieperről, vagy más néven szamócáról?
Mivel az epret nem lehet tárolni, mindig csak szükséges mennyiséget vásároljunk. Ne legyen túlérett, de zöld foltok se legyenek a szemeken. A szín ugyan csábító, de semmilyen összefüggést nem mutat a gyümölcs íze, édessége között.
hirdetes
Az epret fogyasztás előtt szűrőkanálban, gyengén folyóvíz alatt mossuk meg, majd csumáját egy csavarással tépjük ki.
Az érett, édes epret felesleges cukrozni. Szezonban érdemes nagyobb mennyiséget vásárolni, és akár dzsemnek eltenni, vagy mélyhűtőben lefagyasztani. Fagyasztáshoz a szemeket egy tálcára sorban egymás mellé rakjuk, majd betesszük a mélyhűtőbe. Másnap a tálcáról a bogyókat egy műanyag zacskóban gurítjuk - már nem fognak egymáshoz tapadni- és felhasználásig így tároljuk a fagyasztóban.
Mit kell tudni a földieperről, vagy más néven szamócáról?
Jól illik a rebarbarához, almához, spárgához, avokádóhoz. Tejjel- tejszínnel változatos turmixot, shakeket, parfékat készíthetünk belőle. Ízéhez jól simul a vanília és a mangó. Ha a mélyhűtött epret feleannyi  tejszínnel turmixgépbe töltjük, mire a gép a fagyott epret pürésíti, igazi eperparféhoz jutunk fagylaltgép nélkül.
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


ádáz (Aethusa cynapium L.)

az ->ernyősök családjába tartozó egyéves, erős orsógyökerű, a petrezselyemhez hasonló,... Tovább

önbeálló kerék

függőleges csapágyú tengelyen forgó, ált. támasztókerék, amely vízszintes síkban... Tovább

Tovább a lexikonra