Érdekességek az eperről, ismerjétek meg jobban ti is a földiepret!

Mit kell tudni a földieperről, vagy más néven szamócáról?

Bio kosár, AN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A legaromásabb, legillatosabb bogyósgyümölcsünk a biotermesztésben mutatja meg igazi nagyságát. Tudjtok meg többet ti is a földieperről!

Kinek eper, kinek szamóca..

Kinek eper, kinek szamóca

A hivatalos földiepernek vagy szamócának nevezett illatos csodát a nép csak eperként emlegeti. Mi az hogy emlegeti? Napi imájába foglalja május vége táján, hogy minél tovább kitartson a szezonja.

Az eper eredete

Az eper a mérsékelt égöv területén mindenütt gond nélkül termeszthető. Szereti a napos-félárnyékos helyet és a tápanyagban gazdag enyhén savanyú talajt. Sokan úgy gondolják, hogy a ma ismert epernek az erdei szamóca az őse, de tévednek. A chilei Andokban őshonos eper és az észak-amerikai skarláteper többszöri keresztezésével jutottak el a ma közkedvelet gyümölcshöz, ami kb. 200 évvel ezelőtt érkezett Franciaországba. Ma több száz fajtáját termesztik. Vannak egyszer termő (Bogotá, Fratina, Gorella stb.) és kétszer termő(pl. Ostara) fajták. Az eper 90 %-a víz, ezért előrangú szomjoltó is.

Az ízek csodájáért a gyümölcssavak, gyümölcscukor és a páratlanul  gazdag aromaanyagok felellősek. Nagy a vitamintartalma(elősorban C-vitamin), ezenkívül jelentős kálium, magnézium, cink, mangán, foszfor és réz is található benne. Az eperben lévő karotinoidok, színanyagok az immunrendszert erősítik. Energiatartalma csekély, mindössze 33 kcl (138 kJ)/100 g. Ma már az év elég nagy részében biominőségben is kapható, ennek ellenére a helyi termés íze összehasonlíthatatlanul a legjobb.

Miért jobb a bio eper?

A hagyományos epret a legtöbb esetben "kőkemény" vegyszerekkel kezelik. Műtrágyákkal, gyomírtó szerekkel, növekedésszabályozókkal, gombaölőszerekkel, viaszokkal, csigák elleni idegmérgekkel stb. A biotermesztésben a műtrágyák és a szintetikus növényvédő szerek szigorúan tiltottak. Ehelyett a bioepret rendszeresen kapálják, szerves trágyával trágyázzák vagy komposzttal kezelik. Az érés kezdetekor a töveket szalmával takarják, hogy a szemek szárazon és tisztán maradjanak, ráadásul az eső így nem tudja a sarat felverni a szemekre. A szalmatakarás sokat segít a gombabetegségek elkerülésében is. Valószínű az eper angol nevét is innen kapta: szalmabogyó, azaz "strawberry".

 

Mennyit vásároljunk be eperből?

Mivel az epret nem lehet tárolni, mindig csak szükséges mennyiséget vásároljunk. Ne legyen túlérett, de zöld foltok se legyenek a szemeken. A szín ugyan csábító, de semmilyen összefüggést nem mutat a gyümölcs íze, édessége között.
Az epret fogyasztás előtt szűrőkanálban, gyengén folyóvíz alatt mossuk meg, majd csumáját egy csavarással tépjük ki.
Az érett, édes epret felesleges cukrozni. Szezonban érdemes nagyobb mennyiséget vásárolni, és akár dzsemnek eltenni, vagy mélyhűtőben lefagyasztani. Fagyasztáshoz a szemeket egy tálcára sorban egymás mellé rakjuk, majd betesszük a mélyhűtőbe. Másnap a tálcáról a bogyókat egy műanyag zacskóban gurítjuk - már nem fognak egymáshoz tapadni- és felhasználásig így tároljuk a fagyasztóban.

Mivel kombináljuk az epret?

Jól illik a rebarbarához, almához, spárgához, avokádóhoz. Tejjel- tejszínnel változatos turmixot, shakeket, parfékat készíthetünk belőle. Ízéhez jól simul a vanília és a mangó. Ha a mélyhűtött epret feleannyi  tejszínnel turmixgépbe töltjük, mire a gép a fagyott epret pürésíti, igazi eperparféhoz jutunk fagylaltgép nélkül.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-15

Soha többé penészes eper! - Így tarthatod frissen egy hétig is!

Nálad is gyorsan megromlik az eper egy hét tárolás után? Megmutatjuk hogyan tarthatod frissen egy hétig úgy az epret, hogy soha többé ne legyen penészes!

2024-04-30

Sorra verik át a vevőket: magyar eperként árulják a külföldi importot

A magyar eper helyett adhatnak vegyszerekkel tartósított, spanyol, olasz, görög szamócát is, amik sokkal rosszabb minőségűek. Mutatjuk, hogyan kerülheted el!

2024-04-29

Így duplázd meg a kajszi termésedet egy kertész tippjeivel

A kajszibarack szinte egyet jelent a nyárral, mégis sokan félnek termeszteni ezt a gyümölcsöt, pedig nem kell, Kósa Dániel kertész tippjeivel bevezetünk téged is!

2024-04-29

Sokunk kedvence az áfonya: ültessük el május elején egy kertész tanácsaival

Ismerd meg az áfonya titkait és ültess magad is májusban! Ezek egy gyümölcs szakirányú kertész tanácsai a tökéletes áfonya bőséges terméséhez - kövesd a tippeket.

2024-05-26

Ütögesd meg a paradicsomjaidat és elmondom mi történik

Üssem meg a paradicsomjaimat? Igen, na de nem kell durva dologra gondolni: az alábbi cikkben elmondom nektek miért remek ötlet enyhén megütögetni őket!

2024-05-17

Itt az idő: kötözd le a szőlőt, hogy bőséges termésed legyen az idén!

Közeledik a nyár, így itt az idő a szőlő lekötözésére. Megmutatjuk a legfontosabb lépéseket, amivel elérheted, hogy idén neked is bőséges termésed legyen!

2024-05-21

Egy kertész tanácsa: így hasznosítsd az esővizet és tedd virágzóvá a kerted!

Ha sokat esik az esi, ne hagyjuk kárba veszni, kövesd ezeket az esővízgyűjtési tippeket te is, mutatom, mik a legpraktikusabb tanácsok és trükkök ehhez!

2024-05-18

Virágok, amelyek különösen jól bírják a nyári hőséget

Virágzó nyár: 5+1 virág, ami nem fél a hőségtől! Színes virágözön a nyárban? Válassz hőálló növényeket! Ismerd meg a legmegbízhatóbb virágokat a forró napokra!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hemoglobinémia (haemoglobinaemia)

a vérpályában széteső vörösvérsejtekből szabaddá váló oldott hemoglobin megjelenése a... Tovább

katabolizmus (disszimiláció, lebontás)

az élő szervezetek energiafelszabadító folyamata, amelynek során a bonyolult szerves... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs