notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A Gallicoop által gyárott bécsi szelet egyik szállítmányában szalmonellát, míg egy behozott paradicsom-szállítmányban növényvédőszer-maradványt találtak.

Hirdetés

Szalmonella a bécsi szeletben, növényvédőszer-maradvány a paradicsomszállítmányban.

AgroLIne
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A szarvasi Gallicoop által gyártott gyorsfagyasztott, panírozott, félkész bécsi szelet egyik szállítmányában (600 kilogrammos tétel) szalmonellát, egy Spanyol- országból származó, de megyénkbeli (méhkeréki) forgalmazó által behozott paradicsom- szállítmányban (4255 kilogramm, melyet a szekszárdi Tescoban árusítottak) pedig a megengedettnél több növényvédőszer- maradványt találtak.
Szalmonella a bécsi szeletben, növényvédőszer-maradvány a paradicsomszállítmányban.
Emberre nem veszélyes az a szalmonella, melyet a szarvasi Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. egyik félkész termékében találtak az ellenőrök - állítja a cég. A szarvasi Gallicoop által gyártott gyorsfagyasztott, panírozott, félkész bécsi szelet egyik szállítmányában (600 kilogrammos tétel) szalmonellát, egy Spanyolországból származó, de megyénkbeli (méhkeréki) forgalmazó által behozott paradicsomszállítmányban (4255 kilogramm, melyet a szekszárdi Tescoban árusítottak) pedig a megengedettnél több növényvédőszer-maradványt találtak a Békés Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság és az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségyi Igazgatóságának szakemberei. — Szalmonella és szalmonella között óriási különbség van! Nem kell riogatni a fogyasztókat, jelen esetben nincs szó veszélyes szalmonelláról — szögezte le elöljáróban Erdélyi István, a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. vezérigazgatója. — Fontos tudatosítani, hogy 2700 különféle szalmonella létezik, s ebből csak kettő — az enteritidis és a tifimurium — veszélyes az emberre. Az a szalmonella (Salmonella spp.), amelyet a mi egyik szállítmányunkban találtak, egyáltalán nem veszélyes az emberre, s gyakorlatilag bárhol előfordul. Erdélyi István leszögezte: a Gallicoop az összes szalmonella-rendeletet betartja. Vágás előtt minden élőállatnál megvizsgálják, hogy az említett két, emberre veszélyes szalmonellatípussal nem fertőzött-e. A szalmonella-mentességről minden esetben igazolást kapnak, s egyetlen egyszer sem fordult még elő, hogy a két, emberre veszélyes szalmonella bármelyikét kimutatták volna a pulykákban. A csekélyebb jelentőségű szalmonellákat az élő állatoknál sehol nem vizsgálják, erre semmilyen vágási korlátozás nincs. A vezérigazgató arról is szólt, hogy a szalmonellák 72 fokos hőmérsékletnél, azaz sütés-főzésnél elpusztulnak, s mivel félkész termékekről volt szó, így még annak az esélye sem állt fenn, hogy az emberre amúgy sem veszélyes szalmonella élve az emberi szervezetbe jusson. Arra a kérdésre, hogy milyen intézkedéseket tesznek a hasonló esetek előfordulásának megelőzésére, Erdélyi István így válaszolt: — Augusztusban adjuk át készresütő üzemünket, s ezzel egyidőben megszüntetjük a félkész termékek gyártását. Így tehát még az sem fordulhat elő, hogy az emberre veszélytelen szalmonellák bekerüljenek a termékekbe, mert ezek az itteni sütés során már eleve elpusztulnak. Emellett törekszünk a még fokozottabb fertőtlenítésre is.
Hirdetés

Forrás: www.eu-info.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
633 934
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
4 392 607
Közösség

korcs here (Trifolium hybridum L.)

a pillangósok családjába tartozó faj, a tömött fejben a belső virágok piros, a külsők... Tovább

koraérés

a fejl. szakaszok felgyorsulása és így a teljes kifejl. állapotának korábbi bekövetkezése.... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 210

Átlagos értékelés: 5.0