Szagos bükköny ültetése tavasszal: Így ültesd el, és gondozd a szagos bükkönyt, Dél-Olaszország különleges virágát

Dél-Olaszország különleges növénye – most kell elültetni a szagos bükkönyt

VN
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A szagos bükköny (Lathyrus odoratus) egy egynyári kúszóvirág, ami egyenesen Szicíliából került át Európába, majd hozzánk magyarokhoz. Sokan mézes illata miatt kedvelik. Mutatjuk mikor, és hogyan kell elültetni a szagos bükkönyt.

Szagos bükköny ültetése

Mikor kell elültetni a szagos bükkönyt?

Az szagos bükkönyt a legjobban kora tavasszal érdemes elültetni, miután a fagyveszély elmúlt. Azonban sok kertész ajánlja a magok előveteményezését még a fagyok előtt, beltéren, mert ez elősegíti a gyorsabb csírázást és erősebb növények fejlődését. Az előveteményezett magokat áprilisban vagy május elején, a szabadföldbe vagy cserépbe ültetheted ki. Arra figyelj, hogy ez egy futó virág, ami akár 80-100 cm is felkapaszkodik, ha megfelelő helyen van. 

Szagos bükköny ültetése

  • Szagos bükköny magok előkészítése: A szagos bükköny magjai kemény héjjal rendelkeznek, ami lassíthatja a csírázást. Áztasd a magokat 24 órán át meleg vízben, hogy felgyorsítsd a csírázást.
  • Talaj és helyválasztás a szagos bükköny számára: A szagos bükköny jól nő jó vízelvezetésű, termékeny talajban. Napos helyet válassz számára, bár némi délutáni árnyékot is elvisel.
  • A szagos bükköny helyes ültetése: Ültesd a magokat közvetlenül a kertbe, körülbelül 2-3 cm mélyre. Tarts 10-15 cm távolságot a magok között. Ha cserépbe ülteted, ügyelj rá, hogy elegendő hely álljon rendelkezésre a gyökerek számára.
  • Támogatás: Mivel az illatos borsó kapaszkodó növény, biztosíts számára támogatást, mint például rácsokat, amelyekre felkúszhat. Ez segít megőrizni a növény formáját és elősegíti a virágzást.

Szicília különleges növénye: A szagos bükköny ültetése és gondozása

A szagos bükköny gondozása

  • Öntözés: Biztosíts rendszeres öntözést a szagos bükköny számára, különösen a száraz időszakokban, de kerüld a túlöntözést.
  • Tápanyag: Bár az szagos bükköny nem igényel sok tápanyagot, a virágzás elősegítésére alkalmanként tápoldatozás javasolt.
  • Elvirágzott virágok eltávolítása: A bőséges virágzás érdekében távolítsd el az elvirágzott részeket.

A szagos bükköny rendszerint májustól júniusig, vagy júliusig virágzik. Apró színes virágai nemcsak díszítenek, hanem illatoznak is. A virágok több színűek is lehetnek, leggyakrabban fehér, rózsaszín, és lila színekben lehet találkozni velük, egyedül a sárga, és a mélykék szín az, ami nagyon ritka. Ezenkívül számos fajtája létezik, amelyek két vagy több szín kombinációját mutatják, így olyan virágokat is találhatsz, amelyek például fehér és lila, vagy rózsaszín és fehér csíkozással rendelkeznek. A virágok gyakran jelennek meg nagy fürtökben, ami fokozza a látványosságukat, és nagyon dekoratívak lehetnek mind a kertben, mind vázában, mint vágott virágok.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-09

Egy citrus hibrid, melyet már kaphatunk itthon, és akár kertben is jól érezheti magát

Fedezd fel a limequat egzotikus ízét és dekoratív külsejét! Ismerd meg a gondozás titkait, és élvezd a frissítő termést egy kertész tanácsaival és tippjeivel.

2024-04-09

Málnatermesztés mesterfokon - ezekre figyelj oda egy kertész szerint

A málnatermesztés nem ördöngösség, de vannak bizonyos tippek és praktikák, amiket neked is be kell tartanod, mutatjuk egy kertész tanácsival, hogy mire figyelj.

2024-04-10

Ezeket a növényeket ültesd a hortenziád mellé, hogy még szebben virágozzon

Ezekkel a növényekkel társítva érhetjük el a legszebb hortenzia virágzást! Ismerjük meg a hortenzia igényeinek megfelelő társakat, mutatjuk melyek a legjobbak!

2024-04-10

Áprilisban indulhat a pázsitfelújítás, ezekkel a lépésekkel

Indítsuk el a pázsitfelújítást ezekkel a lépésekkel, hiszen áprilisban végre eljött az ideje ezeknek a teendőknek. Kövessétek kertészünk szuper tanácsait ti is!

2024-04-10

Itt az eredmény: ez a magyarok kedvenc dísznövénye

Itt a magyarok kedvenc dísznövénye, nézzük meg, melyik az és miért éppen ez a növény oly sok ember kedvence:

2024-04-05

Vessünk borsót április közepén, úgy, mint a profik

Szeretnéd te is magadnak termeszteni a borsót? Akkor mutatjuk, hogyan vesd el és termeszd, mint a profik! Tippek, trükkök és tanácsok az Agrároldal segítségével.

2024-04-15

Ültesd el együtt a hagymát és a répát, elmondom miért

A hagyma és a répa remek társnövényei egymásnak, elmondom nektek miért érdemes őket egymás mellé ültetni a kertben. Ezek után biztos ti is így fogjátok csinálni!

2024-04-10

Ültessünk sarkantyúkát április közepén ezekkel a tanácsokkal

Ültessünk sarkantyúkát április közepén ezekkel a tanácsokkal. Fogadjátok meg kertészünk tanácsait a sarkantyúka ültetésével és gondozásával kapcsolatban!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gyapjú

olyan állati szőrzet, szőrköntös, amely a bőrről leválasztva összefüggő marad.... Tovább

szállítóketrec

bfi. és nyúl szállítására szolgáló, fából, v. műanyagból készült ketrec, amelynek az... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Házi kert kert