A sütőtök ültetése – Milyen sütőtök magot válasszunk, és mikor érdemes sütőtököt ültetni?

A sütőtök ültetése – Mit és mikor érdemes ültetni?

VN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Akár dekorációs céllal tervezed felhasználni őket, akár saját terméseidből szeretnél finomságokat készíteni magadnak, a sütőtökök ültetése egy nagyszerű lehetőséget kínál arra, hogy megszerettesd a kertészkedést családoddal. Habár a sütőtökök őszi szezonja még jóval odébb van, a legjobb eredmények érdekében már most, a nyári hónapokban érdemes elültetni a magokat. Szóval mi mindenre van szükség ehhez a kertben?

Tippek sütőtök ültetéséhez

A sütőtökök ültetése nyáron

A sütőtökök ideális ültetési időszaka a nyár. Habár a perzselő forróság és az intenzív nyári napsütés sok növényre káros, a sütőtökök kifejezetten élvezik ezeket az extrém körülményeket.

A különböző változatoknak eltérő időbe telik, hogy teljesen megérjenek. Érdemes tehát az alapján választani a magok közül, hogy mikor szeretnéd szüretelni és felhasználni a sütőtököket. Vannak, amelyek 120 nap alatt érnek meg, míg másoknak csak 85 napra van szükségük. Éppen ezért a nyár első fele még épp ideális időszak az elültetésükre.

Ügyelj a vízelvezetésre

Fontos tisztában lenned a rendelkezésedre álló talaj minőségével, a sütőtököknek ugyanis kiváló vízelvezetésre van szükségük. Megfelelő talajkörülmények nélkül jobban oda kell majd figyelned az öntözésükre.

A sütőtökök valójában első sorban a vízelvezetésre kényesek, ha a talajról van szó – a termőközeg összetétele kevésbé fontos számukra. Ha viszont homokos talajba ülteted őket, akkor sűrűbben igénylik majd a locsolást.

Ha a talaj nem vezeti el hatékonyan a vizet, akkor érdemes az ültetés előtt organikus anyagokkal, például tőzegmohával és komposzttal kiegészíteni, ami segít a vízelvezetésben, ráadásul plusz tápanyagot is biztosít majd a sütőtököknek.

A sütőtökök szomjasabbak, mint hinnéd

Habár a sütőtökök szeretik a nyári hőséget, ez nem jelenti azt, hogy a szárazságot is jól tűrik. Épp ellenkezőleg, a növekedési időszakuk során rengeteg vízre lesz szükségük.

A sütőtökök nagyjából 65-75 cm esőt és ehhez még hozzáadott öntözést igényelnek, leginkább akkor, amikor elkezdenek termést hozni. Ha nem kapnak elég vizet ebben az időszakban, akkor a terméseik vége nem fejlődik majd ki rendesen.

Ügyelj tehát rá, hogy sütőtökjeid egész nyáron elegendő vízhez jussanak – főleg akikor, amikor nem esik az eső!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

csikós

lótenyésztő gazdaságban a csikók gondozását és őrzését végző dolgozó. Régen a csikós... Tovább

csontlágyulás (oszteomalácia, osteomalacia)

kifejlett állatok kalcium- és foszforellátásának hiányából származó betegség; a csontok... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert növény