Ezeket a sütőtök fajtákat érdemes fogyasztásra nevelned - ismerd meg őket Te is

Elérkezett az ősz – íme, a legjobb sütnivaló tökök

TK, GE.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Amennyiben már elértél egy bizonyos, hm, kort, nagy eséllyel több fajtáját is ismered a különböző sütnivaló tököknek, a fiatalok tudása ilyen téren gyakran kimerül a töklámpások és a Starbucks sütőtökös kávéjában. Azonban a házi kertészkedés elterjedésével és a zöldségárusok feltörekvő népességével sokféle ehető tök vált elérhetővé bárki számára.

Makk tök

A tök, mint étel


Az őshonos amerikaiak évszázadokkal ezelőtt már számos ételt készítettek, kezdve a kenyértől a levesig, fogyasztható tökök felhasználásával, ezeket az értékes konyhai trükköket pedig tovább adták a gyarmatosító népeknek. Annak idején ők legtöbbször csak egészben megsütötték forró parázson, viszont lehet ezeket a zöldségeket párolni, főzni, megsütni grillen vagy roston, vagy akár tölteni is.


A sütnivaló fajták javában különböznek azoktól, amiket Halloween-kor szoktunk faragni. Az utóbbiak nagyok, sokszor üregesek, és lapos aljúak, és nem a húsuk a lényeg. Vizesek és ízük enyhe, habár a magjuk sütve remek csemege. Ilyen dekorációnak való tök például a connecticut-i mezei tök.


A fogyasztásra tenyésztett típusok erős ízzel, színnel, és magas tápanyagtartalommal rendelkeznek, van bennük élelmi rost, A és C vitaminok, riboflavin, kálium, mangán, E és B2 vitaminok, tiamin, niacin, vas, kalcium, magnézium, foszfor, és folsav. Ez mind kevés zsír és kalória mellett!

 

Szeretnéd jobban megismerni a cikkünkben említett tököket? Tekintsd meg őket galériánkban!

 

A legjobb ennivaló tökök


Felmerül a kérdés, hogy melyik tököt is fogyasszuk. Ez egy kicsit trükkös, ugyanis maga a „tök” kifejezés egy összefoglaló név rengeteg féle alfajnak. Például a Cucurbita moschata, azaz pézsmatök magába foglal két fajta tököt is, az egyik a hosszú, mogyoró alakú, a másik pedig széles, ellipszis alakú. Vannak apró méretűek is, amik elférnek a tenyerünkben, dekorációnak is jól mutatnak, ráadásul egészben megsüthetjük és ehetjük őket.


Egy közös jellegzetessége van mindegyik sütnivaló típusnak, a kemény héj. 


Fontos kiemelni, hogy az október megérkeztével egyre több halloweeni tök is megjelenik a piacon – ezeket semmiképpen se fogyaszd el – erről bővebben itt olvashatsz.

 

 

Cikkünk még nem ért véget – a következő oldalon ismerd meg Te is, milyen tököket érdemes elfogyasztani!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-25

105 éve született Bálint gazda: emlékezzünk az ország kertészére örökzöld tanácsaival

Bálint gazda egy legendás kertész volt, akire néhány kedves szóval és kertészeti tanácsával is emlékezünk. Olvasd el a szőlő zöldmunkáiról szóló gondolatait.

2024-07-22

Kerti növények szaporítása egyszerűen! Nézd meg, hogyan!

A kerti növények szaporítása egy igazán örömteli feladat. Most mutatunk néhány hasznos információt, ami segít sikeresen szaporítani kedvenc növényeidet.

2024-07-22

Aszály Magyarországon: a csapadékhiány és forróság kihívásai

Az utóbbi években Magyarországot sújtó forró időjárás, aszály egyre súlyosabb problémákat okoz mind a mezőgazdaságban, mind a lakosság hétköznapjaiban.

2024-07-18

Locsolás kánikulában: ezeket a hibákat ne kövesd el

A locsolás kánikulában szükséges és hasznos. A kert megfelelő öntözése elengedhetetlen a növények egészségének megőrzéséhez és a megfelelő fejlődéshez.

2024-07-18

5+1 érv a csepegtető öntözés mellett a kertekben

A csepegtető öntözés egyre népszerűbbé válik a kerttulajdonosok körében, és jó okkal. A csepegtető rendszer egy modern és gazdaságos megoldás a kertben.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

GK Emese

Szemescirok Cél: szemescirok Leírás:Alacsony növekedésû (120 140 cm), Kétvonalas... Tovább

agresszió

állatok között megnyilvánuló, ált. támadó magatartásforma. A fajon belüli a. az azonos... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek kert Kertészet Növénytermesztés