Látva, a strucchús népszerűségének növekedését a jelenleg még csak 15 országból álló EU-ban 1995-98 között 19 szakértői csoport tollából jelent meg tanulmány, amelyben ennek az új piaci terméket vizsgálták. 1999-ben már 11 ilyen munka született.
Strucchús fogyasztás
Látva, a strucchús népszerűségének növekedését a jelenleg még csak 15 országból álló EU-ban 1995-98 között 19 szakértői csoport tollából jelent meg tanulmány, amelyben ennek az új piaci terméket vizsgálták. 1999-ben már 11 ilyen munka született.
Nem tekinthetem tehát feladatomnak, hogy erre rálicitáljak, ezért csak a legfontosabb indokokat sorolom fel e rendkívül tetszetős megjelenésű, egészséges vörös hús mellett.
1997-ben az Adams, Brittin, Hoower kutatócsoport vizsgálatokat végzett a strucchúson Warner-Bratzler-shear érték (WBS-value) megállapítása érdekében. Mind a 60, 66 és 75 0C-on végzett főzés alkalmával azt tapasztalták, hogy a WBS érték < volt, mint 0,05. Ennek oka a strucchúsban található kedvező fibrinogén /thrombin, algin/ calcium-lactate, phospahate/NaCl hányados.
Magyarul ez azt jelenti, hogy a strucchús porhanyóssága, omlóssága mérhetően bizonyítható.
Sales és Hayes 1999-ben az irányban kezdett vizsgálódni, hogy mi lehet az oka annak, hogy a strucchús a legkülönbözőbb elkészítési módszerek után is megőrzi azt a semmivel össze nem téveszthető tulajdonságát, hogy az elfogyasztása, rágása közben észrevehetően szaftosabbnak, lédúsabbnak, teltebbnek, teljesebbnek, "kerekebbnek" tűnik.
A kísérletek során arra a megállapításra jutottak, hogy a strucc húsának víztartalma 77%, a marhahús 71%, a csirke 75%-os víztartalmával szemben. Igen fontos, hogy ennek a 77%-os víztartalomnak túlnyomó többsége celluláris víz, azaz magában az izomsejtben található, s mivel a strucchús ezt a víztartalom-különbség-előnyt a főzés során is megőrzi a végső kulinarisztikai termék, tehát amit a szánkba veszünk, megrágunk és elfogyasztunk, mindvégig megmarad nagyobb élvezeti értéket és lényegesen könnyebb emészthetőséget biztosítva.
Ez az oka annak is, hogy több száz önkéntes jelentkező - aki "degeszre" tömhette magát strucchússal - sem panaszkodott a nagy mennyiségű hús fogyasztása után tapasztalható nehéz, nyomott teltségérzésre. Ez ugyan szubjektív megítélés kérdése, de a fent említett ünnepek utáni csömör érzését már a legtöbben megtapasztalták.
Marais és Kruger 1999-ben összehasonlító vizsgálatokat végzett különböző húsféléken, melynek eredményét a következő táblázat jól demonstrálja:
Látható, hogy vannak állatfajok, amelyek például a fehérje viszonylatában magasabb értéket mutatnak a struccnál, de a fehérjét alkotó aminosavak tekintetében a strucc az esszenciális, tehát életfontosságú, a szervezet által elő nem állítható fehérjealkotókat részletesen vizsgálva kedvezőbb összetételt tükröz.
Quarantelli 1999-ben vizsgálta a különböző állatfajokból származó húsok zsírsavarányát.
Függetlenül attól, hogy a strucc húsa a magasabb árkategóriába sorolható, például Németországban 20-25 euro, Franciaországban 30-35 euro, Portugáliában 20-22 euro, Spanyolországban 18-20 euro, Olaszországban 15-20 euro, a skandináv országokban 15-20 euro kilója, a fogyasztás például Spanyolországban egy év alatt közel hétszeresére nőtt, de világszerte a keresletnek csak körülbelül 10%-át tudják biztosítani.
A fogyasztók körében különösen a BSE-től való félelem miatt érthetően egyre nő a kíváncsiság és kereslet egy megjelenésében mégis a marhahúsra emlékeztető, de annál valamivel sötétebb hús iránt, és azok, akiknek választása a strucc- és emuhúsra esett, nemhogy nem csalódtak, hanem kellemes meglepetésben volt részük, és újra meg újra a strucchúst emelik le az áruházak polcairól.
A fentiek alapján bátran ajánljuk bárkinek, de fogyasztása feltétlenül javasolt várandós, szoptatós édesanyáknak, gyerekeknek (magas vas és fehérjetartalom), diétázóknak, sportolóknak, szív- és érrendszeri betegségekben, magas vérnyomásban szenvedőknek (alacsony zsír, koleszterin-tartalom). Emésztési zavarokkal, gyomor- és bélpanaszokkal küszködő embereknek, könnyű emészthetősége miatt feltétlenül javasolt.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.