Gazdaság, munkanélküliség, munkaprogrammal a munkanélküliség ellen.

Start munkaprogram keretein belül csökkentik a munkanélküliek számát

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A Start munkaprogram keretében háromszázezer ember foglalkoztatását kell a jövő évben elindítanunk, amely a kezdete annak, hogy az embereket visszavezessük a szociális segélyezés területéről a munka világába – jelentette ki Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára egy dunapataji rendezvényen. A jövő évi büdzsében több mint 200 milliárd forintot különítenek el a jelentős részével a mezőgazdasághoz kapcsolódó programra.
Közmunkaprogrammal vissza a munka világába
A Pataji ősz címmel rendezett eseményhez kapcsolódó Romanapi Fórumon Ángyán József hangsúlyozta: ennek keretében több minisztérium és államtitkárság dolgozik közösen a programon, ami hasonló a szociális földprogramhoz, csak annak a szakmai hátterét jobban megalapozza. A program első körben annak a lehetőségét teremti meg, hogy a kisebb településeken felmérjék a lakosság élelmiszerszükségletét, amely alapján meg lehet tervezni az ellátáshoz szükséges mennyiségeket, másrészt azt, hogy milyen gazdálkodási módra van szükség, mennyi állatot kell tartani, milyen növényeket kell termelni, ehhez hogyan lehet földet biztosítani.

Ez a munka most zajlik, elsősorban a hátrányos helyzetű térségekre koncentrálva az első körben – mondta Ángyán az MTI tudósítása szerint. Utalt arra, hogy 94 hátrányos helyzetű kistérség van ma Magyarországon, amelyekben össze kell hangolni a vidékfejlesztés törekvéseit, a már elindult, vagy a most készülő programokkal. Mint mondta: két célt szeretnének elérni a komplex programokkal: az eddig munkanélküliek visszavezetése a munkába, valamint egy olyan gazdálkodási rendszer megtanítása, oktatási programmal, tangazdasági programmal is összekapcsolva, amely a jövőbe mutatóan, mezőgazdasági szakmai szempontból, vidékfejlesztési szempontból is elfogadható. Ezért az ökológiai gazdálkodást fogjuk elsősorban segíteni, valamint a saját őshonos állataink tartását fogjuk támogatni a hagyományos gazdálkodás keretében – fűzte hozzá.

Az elképzelés szerint, ha a jövőben egy szociális szövetkezet alakul ebből a foglalkoztatásból, akkor már ezt a modellt használják, ne pedig az „iparszerű, tömegtelepeken folyó állattartást végezzék”, amit energetikailag, környezeti szempontból is követhetetlennek nevezett. A nemzeti vidékstratégia az egyrészt minőségi mezőgazdaságról, másrészt pedig a helyi gazdaság és társadalom megerősítéséről szól – nyomatékosította az államtitkár. Véleménye szerint nem lehet megengedni, hogy az ország kettészakadása folytatódjon, mert egy idő után a politika nem tudja kezelni a problémákat. Ángyán József fontosnak nevezte a Balog Zoltán felzárkóztatásért felelős államtitkár vezetésével folyó szociális földprogramot, valamint a Soltész Miklós által vezetett család- és szociális ügyekkel foglalkozó államtitkárság programjaival együtt készülő keretprogramot, amely összefoglalja ezeket a kezdeményezéseket a közmunkaprogrammal.

Forrás: www.eu-info.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

kitrágyázás berendezései

az istállókban, az állatok tartózkodási helyén levő trágya kitakarítását szolgáló... Tovább

hidroglóbusz

gömb alakú, 50-500 m3 űrtartalmú, 15-40 m névleges magasságú víztartály, amelynek hengeres... Tovább

Tovább a lexikonra