Az SPS rendszerre való áttérés ezt az arányt 80 százalék fölé emeli már a bevezetést követően

hirdetes

SPS

Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Ha nem vezetjük be, a magyar gazdálkodók a fejlett országok agrártámogatásának csupán 60-65 százalékához juthatnak. Az agrártárca elképzelései szerint Magyarország jövőre várhatóan áttér az egyszerűsített területalapú támogatási rendszerről az egységes gazdaságtámogatási rendszerre, az SPS-re - mondta az MTI-nek Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) államtitkára.
Az előzetes számítások alapján a minisztériumnál úgy vélik, az bevezetendő új rendszer működtetése olcsóbb lesz a jelenleginél
Az áttérésre azért van szükség, hogy a magyar agrárgazdálkodók közel azonos versenyfeltételek mellett tevékenykedhessenek már a közeljövőben, mint a régi tagállamokban gazdálkodók - tette hozzá.
 

SPS rendszer


Az SPS rendszer lényege, hogy alkalmazásával a termelés és a támogatás különválik egymástól, az utóbbi vagyoni jellegű jogosultsággá válik, és forgalomképes lesz.
 
Ezzel kapcsolatban - azzal, hogy a támogatást vagyoni jogként lehet adni-venni - az államtitkár megjegyezte: az agrártárca az SPS rendszer bevezetésétől azt is reméli, hogy az a mezőgazdasági termelőket a piaci kereslethez igazodó racionális magatartásra ösztönzi majd.
 
Mindezzel stabilizálódik a Magyarországon működő - és jelenleg is támogatást élvező - agrárvállalkozások, ezen belül is stabilabbak lesznek az állattenyésztéssel foglalkozók gazdálkodási viszonyai.
 
Az előzetes számítások alapján a minisztériumnál úgy vélik, az bevezetendő új rendszer működtetése olcsóbb lesz a jelenleginél.
 
Az államtitkár a gyakran felvetett ellenvéleményekre válaszul megjegyezte: szerinte a földhasználat és a támogatás különválasztása ésszerűtlen az új támogatási rendszerben. Ebben a módszerben a föld és a támogatási jogosultság "keresi", kiegészíti egymást.
 
Tízmillió magyar élelmiszerfogyasztó érdeke ugyanis, hogy a támogatást a földet ténylegesen használók kapják, ne pedig a földtulajdonosok, akik a jelenlegi rendszerben mintegy 80 milliárd forint adómentes jövedelemhez jutnak évente. Ez körülbelül annyi, mint a mezőgazdasági termelők éves jövedelme.
 
Emiatt még ha uniós szabályok meg is engednék - ami természetesen jelenleg nem így van -, sem lenne célszerű a földet nem használó földtulajdonosoknak további támogatást adni, drágítva ezzel a termelést, és tovább növelve az élelmiszerárakat - hangsúlyozta Gőgös Zoltán.
 
Azokat a termelőket, akik mégis eladják a földhöz tartozó támogatást, várhatóan anyagi szankciókkal fogják sújtani. Az államtitkár szerint a földhöz kapcsolódó támogatási jogosultság értékesítésével szerzett jövedelem mintegy felét el fogják vonni.
 
Gőgös Zoltán arról is beszélt, hogy a jelenleg regisztrált mintegy 200 ezer mezőgazdasági termelő kétféle módon jut majd támogatáshoz az SPS rendszerben. Az egyik támogatási forma az úgynevezett regionális komponens lesz, amely a támogatás nagyobbik hányadát, mintegy 70 százalékát teszi majd ki.
 
Emellett alkalmazni fognak egy úgynevezett történelmi alapon kiszámított pénzügyi támogatási formát is. Ez a jelenleg alkalmazott úgynevezett Top-Up jogosultságot nevesíti, megtartva az állattartás segítését. Az SPS-re átállás nélkül az állattartók többmilliárdot veszítenének évente, ami az agrárkormányzat számára elfogadhatatlan - mondta Gőgös Zoltán
 
Ahhoz azonban, hogy a gazdálkodók támogatást kaphassanak, eleget kell tenniük az úgynevezett keresztmegfeleltetési kritériumoknak, amelyeket az Európai Unió előír. Amennyiben ezeknek a feltételeknek nem tesznek eleget, úgy az egyes gazdaságokra "testre szabott" támogatások mértékét csökkenteni kell. Természetesen támogatás a jövőben is csak megfelelő földterület esetén hívható le, ha az csökken, a támogatás is arányosan mérséklődik - emlékeztetett Gőgös Zoltán.
 
Az államtitkár hangsúlyozta: az SPS rendszert azért kell bevezetni Magyarországon, mert ha ezt nem teszi meg az agrárkormányzat, úgy a magyar gazdálkodók a fejlett országok agrártámogatásának csupán 60-65 százalékához juthatnak a továbbiakban. Az SPS rendszerre való áttérés ezt az arányt 80 százalék fölé emeli már a bevezetést követően.
 
Gőgös Zoltán jelezte ugyanakkor: ha az új támogatási rendszerről a napokban kezdődő társadalmi vitában - ahol sok-sok félreértés tisztázható - az derülne ki, hogy a gazdálkodók többsége a jelenlegi, egyszerűsített területalapú támogatási rendszert pártolja, akkor a minisztérium eláll az SPS rendszer bevezetésétől.
hirdetes

Forrás: www.fvm.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

klimatizálás

a tökéletesen v. többé-kevésbé zárt helyiség hőmérsékletének, nedvességtartalmának,... Tovább

terelőgát

Olyan 10-15 cm magas,40-60 cm széles, géppel készített földtöltés,amely a sávos... Tovább

Tovább a lexikonra