notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az áttérésre azért van szükség, hogy a magyar gazdák közel azonos versenyfeltételek mellett tevékenykedhessenek, mint a régi tagállamokban gazdálkodók

Hirdetés

Magyarország 2009-ben tér át az SPS-rendszerre

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Magyarország 2009-ben áttér az egyszerűsített területalapú támogatási rendszerről az összevont területalapú támogatási rendszerre (SPS) az agrártárcánál készülő törvényjavaslat szerint - mondta Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára kedden, Budapesten sajtótájékoztatón.
Magyarország 2009-ben áttér az egyszerűsített területalapú támogatási rendszerről az összevont területalapú támogatási rendszerre (SPS)

Áttérés

Az áttérésre azért van szükség, hogy a magyar gazdák közel azonos versenyfeltételek mellett tevékenykedhessenek, mint a régi tagállamokban gazdálkodók - tette hozzá.
 
A jelenleg regisztrált 200 ezer gazdálkodó, aki most is kap támogatást, az SPS rendszerre való áttérés után is jogosult lesz erre.

 

SPS rendszer lényege

Hirdetés

Az SPS rendszer lényege, hogy a termelés és a támogatás különválik egymástól, az utóbbi vagyoni jellegű jogosultsággá válik és forgalomképes lesz.
 
Ezzel kapcsolatban - azaz hogy a támogatást vagyoni jogként lehet adni-venni - az államtitkár megjegyezte, hogy az agrár-kormányzat az SPS rendszerről készülő törvényi szabályozásban szeretne garanciális elemeket arra, hogy a földhasználat és a támogatás ne váljon el egymástól.
 
A földhasználat és a támogatás elválása Gőgös Zoltán szerint ésszerűtlen, mert a támogatás nélküli föld értékcsökkent lesz és azt nehezebb, szinte lehetetlen lenne eladni. Emellett azokat, akik mégis eladják a földhöz tartozó támogatást, várhatóan szankciókkal sújtják. Mindez azt jelenti majd az agrárminisztériumi vezető szerint, hogy az így keletkezett jövedelmet jelentős mértékben, esetleg 30-50 százalékos arányban megcsapolják.
 
Gőgös Zoltán arról is beszélt, hogy a jelenleg regisztrált mintegy 200 ezer mezőgazdasági termelő kétféle módon jut majd támogatáshoz az SPS rendszerben. Az egyik támogatási forma az úgynevezett regionális komponens lesz, amely a támogatás nagyobbik hányadát, mintegy 70 százalékát teszi majd ki. Ez a jelenlegi számítások szerint hektáronként mintegy 30-32 ezer forint körül lehet hektáronként.
 
Alkalmazni fognak egy úgynevezett történelmi alapon kiszámított pénzügyi támogatási formát is. Amennyiben egy adott évben a mezőgazdasági termelő mezőgazdasági tevékenységet folytatott - ez jelen esetben a 2006-os év lehet -, úgy tevékenysége után további támogatásra lesz jogosult.
 
Ahhoz azonban, hogy a gazdálkodók támogatást kaphassanak, eleget kell tenniük az úgynevezett keresztmegfelelési kritériumoknak, amelyeket az Európai Unió előír. Amennyiben ezeknek a feltételeknek nem tesznek eleget, úgy az egyes gazdaságokra szabott támogatásokat csökkenteni kell.
 
Az államtitkár szerint az SPS rendszert azért kell bevezetni Magyarországon, mert ha ezt nem teszi meg az agrár kormányzat, úgy a magyar gazdálkodók a fejlett országok agrár-támogatásának csupán a 60-65 százalékához juthatnak a továbbiakban. Az SPS rendszerre való áttérés ezt az arányt 80 százalék fölé emeli a kezdeti időszakban.

Hirdetés

Forrás: www.fvm.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
434 546
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
434 546
Közösség

izopropalin

nitroszármazék hatóanyagú gyomirtó szerek, paradicsom vegyszeres gyomirtása csak fizikai... Tovább

vivőgazda

Ellentétben a köztigazdával a v. nem nélkülözhetetlen velejárója az élősködő... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 168

Átlagos értékelés: 4.9