Az áttérésre azért van szükség, hogy a magyar gazdák közel azonos versenyfeltételek mellett tevékenykedhessenek, mint a régi tagállamokban gazdálkodók

Magyarország 2009-ben tér át az SPS-rendszerre

Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Magyarország 2009-ben áttér az egyszerűsített területalapú támogatási rendszerről az összevont területalapú támogatási rendszerre (SPS) az agrártárcánál készülő törvényjavaslat szerint - mondta Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára kedden, Budapesten sajtótájékoztatón.
Magyarország 2009-ben áttér az egyszerűsített területalapú támogatási rendszerről az összevont területalapú támogatási rendszerre (SPS)

Áttérés

Az áttérésre azért van szükség, hogy a magyar gazdák közel azonos versenyfeltételek mellett tevékenykedhessenek, mint a régi tagállamokban gazdálkodók - tette hozzá.
 
A jelenleg regisztrált 200 ezer gazdálkodó, aki most is kap támogatást, az SPS rendszerre való áttérés után is jogosult lesz erre.

SPS rendszer lényege

Az SPS rendszer lényege, hogy a termelés és a támogatás különválik egymástól, az utóbbi vagyoni jellegű jogosultsággá válik és forgalomképes lesz.
 
Ezzel kapcsolatban - azaz hogy a támogatást vagyoni jogként lehet adni-venni - az államtitkár megjegyezte, hogy az agrár-kormányzat az SPS rendszerről készülő törvényi szabályozásban szeretne garanciális elemeket arra, hogy a földhasználat és a támogatás ne váljon el egymástól.
 
A földhasználat és a támogatás elválása Gőgös Zoltán szerint ésszerűtlen, mert a támogatás nélküli föld értékcsökkent lesz és azt nehezebb, szinte lehetetlen lenne eladni. Emellett azokat, akik mégis eladják a földhöz tartozó támogatást, várhatóan szankciókkal sújtják. Mindez azt jelenti majd az agrárminisztériumi vezető szerint, hogy az így keletkezett jövedelmet jelentős mértékben, esetleg 30-50 százalékos arányban megcsapolják.
 
Gőgös Zoltán arról is beszélt, hogy a jelenleg regisztrált mintegy 200 ezer mezőgazdasági termelő kétféle módon jut majd támogatáshoz az SPS rendszerben. Az egyik támogatási forma az úgynevezett regionális komponens lesz, amely a támogatás nagyobbik hányadát, mintegy 70 százalékát teszi majd ki. Ez a jelenlegi számítások szerint hektáronként mintegy 30-32 ezer forint körül lehet hektáronként.
 
Alkalmazni fognak egy úgynevezett történelmi alapon kiszámított pénzügyi támogatási formát is. Amennyiben egy adott évben a mezőgazdasági termelő mezőgazdasági tevékenységet folytatott - ez jelen esetben a 2006-os év lehet -, úgy tevékenysége után további támogatásra lesz jogosult.
 
Ahhoz azonban, hogy a gazdálkodók támogatást kaphassanak, eleget kell tenniük az úgynevezett keresztmegfelelési kritériumoknak, amelyeket az Európai Unió előír. Amennyiben ezeknek a feltételeknek nem tesznek eleget, úgy az egyes gazdaságokra szabott támogatásokat csökkenteni kell.
 
Az államtitkár szerint az SPS rendszert azért kell bevezetni Magyarországon, mert ha ezt nem teszi meg az agrár kormányzat, úgy a magyar gazdálkodók a fejlett országok agrár-támogatásának csupán a 60-65 százalékához juthatnak a továbbiakban. Az SPS rendszerre való áttérés ezt az arányt 80 százalék fölé emeli a kezdeti időszakban.

Forrás: www.fvm.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

Vásárosnaményi Körzeti Földhivatal

Földhivatal Típus: államigazgatási szerv; Altípus: központi közigazgatási szervek helyi... Tovább

gyomorkitágulás

erős kólikás nyugtalansággal járó, takarmány- és gázfelhalmozódás következményeként... Tovább

Tovább a lexikonra