Spóroljunk a kertben

hirdetes

9 spórolási technika, amiket minden kertésznek ismernie kell!

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Így spórolj a kertben

2. Készíts saját ültetnivalókat

Az idő előtt elültetett magokból nevelt növények szezonja meghosszabbítható. Ha megfelelő berendezéssel rendelkezel, akkor ez egy viszonylag egyszerű feladat, de nem feltétlenül van szükséged drága eszközökre a sikeres palántázáshoz. Palántázót műanyag tálakból, papírpoharakból, régi mosóedényekből és más hasonló jellegű otthoni tárolóból is készíthetsz magadnak.

A magoncokat tároló palántázókat egy napsütötte ablakban érdemes elhelyezni. Extra fényforrásokat alakíthatsz ki izzó és fluoreszkáló fényekből is, viszonylag olcsón. Az előző több fényt, míg a második a fény mellett hőt is termel.

A meleget továbbá átlátszó műanyaggal is biztosíthatod a palántáknak. A műanyag takarót a mélyebb tányérok szélére rögzítheted, vagy hurkapálcákkal meg is emelheted őket. A kisebb palántázókban nevelkedő növények számára műanyag palackok levágott aljából is készíthetsz fedőt ilyen célokra. Ezek a megoldások meleg, párás körülményeket biztosítanak a magoncok számára, ami elősegíti a növekedésüket.

A szezonvégi leárazások idején ugyan olcsón beszerezheted a legtöbb egynyári növényt, azonban akkorra már nincs értelme elültetni sem őket. A virághagymák és évelő magok azonban sokkal nagyobb értéket képviselnek, ha akciósan juthatsz hozzájuk. Ha egy szezonon keresztül vigyázol rájuk és gondozod őket, a következőben biztos lehetsz, hogy megjutalmaznak érte.

A leárazott növényeket azonban érdemes megvizsgálnod, hogy nem-e látszódik rajtuk valamilyen fertőzés, gyökérsérülések vagy más hasonló probléma. Vizsgáld meg a gyökereiket, és ha penészesnek, száraznak, vagy sötétnek tűnnek, akkor inkább nézz szét máshol.

Fák esetén is fontos, hogy ellenőrizd az állapotukat: ha el vannak deformálódva, vagy gyökerük teljesen belenőtt a tartóba, esetleg csomós, vagy össze van gubancolódva, akkor ne pazarold rá a pénzed. Nem csak a növényeket vásárolhatod meg jó áron – virágtartók, lugasok, függőleges virágfuttató rácsok, kerti szerszámok és egyéb fontos kellékek is kaphatók, ha jókor és jó helyen keresed őket.

Igyekezz főleg évelőket ültetni a kertedben. Akár dísznövényekről, akár termésük miatt ültetett fajokról van szó, az évelőkkel az ember hosszú távra tervez. Mivel minden évben új életre kapnak és teremnek (gyakran egyre többet), így sok pénzt és időt takaríthatsz meg velük (sem megvásárolni, sem elültetni nem kell a magokat vagy a palántákat minden évben).

hirdetes

Szerezd be egyet vagy kettőt kedvenc évelőid közül egy megbízható kertészetből és vágj le, majd ültess el néhány hajtást belőlük, hogy tovább gyarapíthasd kertedet. Az évelők ültetésénél előrelátónak kell lenned, hiszen évek múlva is ott lesznek majd, ahová elhelyezed őket, csak éppen sokkal több helyet foglalnak majd el.

A kertek (még a száraz változatok is) rendszeres öntözést igényelnek, különösen a forró, száraz hónapok során. A nagyobb kerteknek több vízre van szükségük, ami gyakran a számlákon is egyértelműen meglátszik. Ezeket a költségeket drasztikusan csökkentheted, ha odafigyelsz a víz összegyűjtésére és tárolására.

Az esővízgyűjtés valószínűleg a leghatékonyabb módja ennek. Az összegyűjtött esővíz habár nem feltétlenül képes egy nagyobb kert teljes öntözését biztosítani, jelentős segítséget nyújthat. Az esővíz összegyűjtésének legegyszerűbb módja néhány méretes kád kihelyezése a kertbe. Ha nem riadsz vissza egy kis extra munkától (és valamivel több, ámde megtérülő költségtől) akkor az ereszből közvetlenül a hordókba vezetheted az esővizet. A hordók helytakarékosabbak, és könnyebben mozgathatók, mint a kádak. Ha később több hordóra lenne szükséged, akkor elég csak újakat vásárolnod és összekötni őket a bővített tárolókapacitás érdekében.

Ha kész vagy egy nagyobb beruházásra, akkor egy, a kertben kiásott medence műanyag fóliával bélelve rengeteg víz tárolására képes. A télen leeső hóból olvasztott és a természetes esővíz is általában puha ezért kiváló öntözővizet biztosít a növények számára. Ha szeretnél spórolni a vízzel és hatékonyan felhasználni azt, akkor alkalmazz csepegtető öntözést. Ez a módszer segít közvetlenül a gyökerekhez eljuttatni a vizet, így abból szinte semmi nem veszik kárba. A módszer továbbá a gyomok fejlődését is visszaszorítja, mert nem kapnak annyit az öntözővízből, mint a növények, amiknek szánod azt. Fontos megjegyezni, hogy csepegtető öntözőrendszerek költségesek lehetnek és rendszeres karbantartás igényelnek.

hirdetes

A csepegtetéshez hasonló házi megoldás lehet még a slagos öntözés, amihez egy több helyen kilyukasztott slagra és egy vízforrásra van szükséged. Ez ugyan több vizet pazarol, mint a csepegtetős megoldás, de képes eljuttatni a növények számára a vizet, amit igényelnek. Bármelyik módszert is választod, fontos, hogy a víz minden esetben mélyen a talajba is bejusson. Ez egyrészt csökkenti a felszíni párolgásból származó pazarlást, másrészt pedig könnyebben elérhetővé teszi a vizet a gyökerek számára. A nedves talajból a gyökerek tovább képesek felvenni a vizet, így ritkábban van szükség az öntözésre is.

Az elektromos és automatikus kerti szerszámok és eszközök nem garantálják a sikeres kertészetet és bőséges termést. Ugyan megkönnyíthetik a munkád bizonyos részeit és egy kis időt is megspórolhatsz velük, idővel a beszerzési árukat bőven meghaladja majd a rendszeres karbantartás és az esetleges javítások, vagy cserealkatrészek költsége. Ha mindenképpen szükséged van valamilyen hatékonyabb szerszámra, akkor érdemes inkább bérelni egyet.

Koncentrálj a legalapvetőbb szerszámokra, és azok karbantartására. Idővel látni fogod majd, hogy gyakran a leghasznosabb és leggyakrabban használt eszközök a legolcsóbbak és legegyszerűbbek is. Ha több generációnyi kertésznek megfeleltek, akkor neked is jók lesznek.

Egy dupla kapa tökéletesen elég a talaj megmunkálásához, egy pár metszőolló vagy sövényvágó a metszéshez és szüreteléshez, egy kerti locsolótömlő pedig az öntözéshez. Nagyobb mennyiségek mozgatására egy jó öreg, megbízható talicskánál nincs jobb, kisebb méretekben ezt két sima vödörrel helyettesítheted.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-23

Ez a 10 legjobb illatú virág a világon

Te is észrevetted már, hogy két különböző virágnak véletlenül sincsen ugyanolyan illata? De vajon melyik virágnak van a legjobb, legkellemesebb illata a világon?

2023-03-20

5 tipikus tavaszi ültetési hiba, amit kerülj el!

Itt a tavasz, irány a kert, és dobjunk össze egy csodaszép kertet, amire később büszkék lehetünk, nem igaz? Vagy ácsi, és gondoljuk át ezt az egészet!

2023-03-16

Az esővíz gyűjtése jót tesz a növényeknek, a környezetnek és a pénztárcádnak – így készíthetsz esővíz hordót

Az esőhordó otthoni elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád, és több okból is kifizetődő. Nagyszerű módja, hogy fenntarthatóbbá válj, és csökkentsd a vízszámlát

2023-03-16

A grillsütő tisztítása kefe nélkül – Így tudod percek alatt csillogóvá varázsolni a grillt!

Ez a hat grilltisztító technika nem igényel kefét, de így is hihetetlenül tisztává varázsolja a grillt! Ha van grilleződ, akkor hasznos lehet ez a cikk!

2023-03-22

Így építs raklapkertet 5 egyszerű lépésben- a legújabb filléres ötlet, ami meghódította a világot

Szeretjük a kreatív, egyedi kerti ötleteket - de az igazi hab a tortán, ha valami ezzel egy időben olcsó, és könnyedén kivitelezhető is, a raklapkert ilyen!

2023-03-22

Húsvétozás Noszvajon – 2 napos ingyenes gyerekprogram a Noszvaji gazdaházban

Ha húsvétra keresel egy remek programot az egész családnak és a gyerekeknek, akkor nem is kell messzebb utaznotok 2023. húsvét hétvégéjén! Húsvét Noszvajon!

2023-03-23

Nő nem marad szárazon a Hollókői Húsvéti Fesztiválon idén sem! – Mutatjuk a gazdag 4 napos folklór programot!

Ha húsvét, akkor Hollókői Húsvéti Fesztivál, ami az életöröm és a hagyományok ünnepe! Nincs más hely Magyarországon, ahol a hagyományok így életre kelnének!

2023-03-22

Így ne gyomlálj! - 5 gyomlálási hiba, amely sokkal nehezebbé teszi a kertészkedést

A gyomlálás nem tűnik bonyolult dolognak, viszont vannak alapszabályok, amiket jó, ha betartasz. Ezeket a hibákat pedig jobb elkerülni, csak nehezítik a dolgod!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

szőrtüszőatkakór (demodikózis, demodicosis)

Szőrtüszőatkák (különféle Demodex-fajok) által leggyakarabban kutyában okozott... Tovább

takarmányok elfásodása (lignifikáció)

a fiatal növényi hajtások —>sejtfal zömében hemicellulózból és —>cellulózból... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert