Íme, a sövénymetszés aranyszabályai - ezekre mindenképpen figyelj oda sövényed kapcsán

hirdetes

A sövénymetszés aranyszabályai

TK, SFV
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Sövény

Ha félsz attól, hogy sövényed olyan hosszú, hogy nem tudnád egyenes lenyírni, akkor érdemes egy vonalat kialakítanod két karó segítségével, amik közé egy madzagot feszítesz. Ebben az esetben minden adott lesz, hogy sövényed tökéletesen egyenes legyen majd.


Fontos az is, hogy amennyiben végeztél sövényed nyírásával, mindenképpen pótold mind vizét, mind tápanyagát – öntözzük meg alaposan, valamint helyezzünk tövére mulcsot. Ha már elérte azt a magasságot növényünk, amit szeretnénk, akkor már csupán formanyírást kell rajta végeznünk.


Hogyan végezd növényed tápanyag utánpótlását?


A metszés intenzív növekedést eredményez, ami által nagyobb mértékben megnő növényünk tápanyagigénye is. Éppen emiatt pedig mindenféleképpen biztosítanunk kell számára a megfelelő mennyiségű tápanyagot – elsősorban szervesanyagok formájában.

hirdetes


Ahogy növényünk fejlődik, a későbbiekben már évente csupán két alkalommal kell nyírni – először tavasszal, még közvetlenül a kihajtás előtt, valamint majd június-július környékén, amikor a második hajtásnövekedés elkezdődik.


Ugyanakkor érdemes mindenképpen tisztában lenned növényeid igényeivel, ugyanis vannak olyan fajták, melyeket évente elég 2 – 3 alkalommal megnyírni, de akadnak olyanok is, melyeket gyakrabban is metszhetünk gyors fejlődésük érdekében.

hirdetes


Erre remek példa a leylandi ciprus, mely remek választás lehet, ha türelmetlen vagy és minimális időn belül szeretnél egy tökéletes sövényt kialakítani, hiszen nem csak gyorsan fejlődik (akár másfél métert is képes fejlődni egy évben), de ez a ciprus rendkívül igénytelen is mellette – csupán egy-két dologra kell majd odafigyelned vele kapcsolatban, elsősorban az ősz megérkeztével.


Számára is fontos a tápanyag-, illetve a vízutánpótlást biztosítása a metszést követően, ezáltal növényünk képes sokkal egészségesebben fejlődni. Ahogy begyökerezett már jól tűri a szárazságot, valamint a legtöbb betegséggel szemben is ellenáll. A tápanyagszegény talaj sem zavarja.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-25

Okos ötletek az olcsó kertészkedéshez – így legyél költséghatékony!

A kertészkedés sem tartozik mára a legolcsóbb hobbik közé, de vannak szuper költséghatékony tippjeink, amik segíthetnek pénztárcabarátabbá varázsolni!

2023-01-26

Konténerkertészet: ültetési útmutató és segítő tippek!

Ha régóta érdekel a konténerkertészet, vagy szeretnéd megtudni, mi is ez pontosan, akkor kövesd pontos útmutatási és karbantartási tippjeinket a cikkben!

2023-01-24

Csodás kaktuszokat termeszthetsz akár a kertedben is: Tűpárnakaktusz gondozása

A Mammillaria vagy más néven tűpárnakaktusz, télálló, zömök növények, amelyek általában nem nőnek 15 cm-nél magasabbra. Csodásan mutatnak a te otthonodban is!

2023-01-23

Bakteriális levélfoltok- egy gyakori növényprobléma és a megoldás ellene

A szobanövények bakteriális levél foltossági problémái súlyosak lehetnek, és típustól függően a növény pusztulásához vezethetnek. Mit tehetünk ellene?

2023-01-23

Kell párásítani az orchideákat, jót tesz neki a permetezés?

Az orchideák a természetben meleg és párás körülmények között nőnek. De jó ötlet az orchideák párásítása, vagy többet ártasz, mint használsz? Mi a jó megoldás?

2023-01-23

Kemény vagy lágynyakú fokhagyma – melyiket termesszük a veteményesben?

A fokhagyma rendkívül népszerű növény, és különféle fajták széles választékát kínálja. A keménynyakú és a lágynyakú fokhagyma közül melyik válasszuk?

2023-01-25

Így tisztítsuk meg az eperágyásokat februárban

A késő téli időszak, azaz a február hónapja tökéletes alkalom az eperágyások megtisztítására és rendberakására, segítünk benne, hogyan érdemes nekiállni!

2023-01-25

A vakond lett az év emlőse

A több mint 120 éve védett vakondot választotta 2023-ban az év emlősének a Vadonleső Program, amelyet az AM és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hisztogram

a gyakorisági eloszlásnak az oszlopos ábrázolása. A mennyiségi változó osztály... Tovább

60/2006. (VIII. 18.) FVM rendelet

a 2006. évi iskolatej program második félévének szabályozásáról A mezõgazdasági és... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert kert Kertészet