Íme, a sövénymetszés aranyszabályai - ezekre mindenképpen figyelj oda sövényed kapcsán

hirdetes

A sövénymetszés aranyszabályai

TK, SFV

Amennyiben sövényben gondolkozunk, fontos tudni, hogy külön időt kell majd szakítanunk arra, hogy azt képesek legyünk kordában tartani. Mostani cikkünkben ismerd meg Te is a sövénymetszés aranyszabályait.

Sövény

Minden növény számára fontos, hogy képesek legyünk majd azt kordában tartani – főleg abban az esetben, ha rendkívül gyorsan képes szaporodni, terjedni, illetve növekedni. Ez a sövényekre is érvényes. Amennyiben tudod, hogy nem lesz elég időd őket metszeni, nyírni, valamint gondozni, akkor ebben a korábbi cikkünkben olyan növényeket mutatunk, melyek kapcsán nem kell majd különösebben odafigyelned gondozásukra.


A sövények tökéletesek szinte bármilyen kertben – nem csak térelválasztónak, de akár abban is segíthetnek, hogy sokkal privátabbá váljon udvarunk, kertünk. Rendkívüli atmoszférát is képesek kialakítani, ugyanakkor ehhez fontos, hogy megfelelően karbantartsuk őket, ugyanis, ha nem követjük figyelemmel fejlődésüket, könnyedén elburjánzhatnak, ezzel pedig elveszítik vonzerejüket.

hirdetes


A karbantartásukhoz pedig létfontosságú nem csak a megfelelő, de a jól időzített metszés is!


Mivel érdemes elvégeznünk a metszést?


A növény metszéséhez használatos eszközt majd a sövény mérete, hosszúsága fogja meghatározni. Abban az esetben, ha az rövid, akkor elég csupán egy klasszikus sövénynyíró ollót használnod hozzá, de ha már hosszabb, akkor egy elektromos sövénynyíró eszköz használata ajánlott, elsősorban azért, mert így megkímélheted magad a hosszadalmas, fárasztó kézi munkától. Amennyiben viszont egy elektromos eszköz használata mellett döntesz, fokozottan figyelj oda, hogy betartsd a megfelelő előírásokat azzal kapcsolatban, feltétlenül használj hozzá védőszemüveget, valamint, ügyelj arra is, hogy a vezeték sose kerüljön a penge közelébe.

hirdetes


Mire érdemes odafigyelned sövényed nyírásakor?


Érdemes odafigyelned sövényed nyírásakor arra, hogy annak teteje mindenképpen szűkebb legyen, mint az alja – ezzel képesek lehetünk biztosítani, hogy növényünk alsó része is megfelelő mennyiségű napfényhez jusson, vagyis nem fognak majd ágai felkapaszkodni. Így formája legjobban egy trapézra fog majd hasonlítani.
 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-11-23

Ezeket a kerti teendőket végezd el decemberben

Még mindig vannak kerti feladatok decemberben is, hiszen, nem ez a leghidegebb téli hónapunk, a cikkünkből kiderül, miket lehet még elvégezni idén!

2022-11-25

Így illatosíthatod otthonodat egyszerűen a fenyő tűleveleinek kifőzésével

Ha meg akarod tölteni otthonodat a fenyő gazdag illatával, egyszerűen forralj fenyőtűt vízben a tűzhely tetején. Mutatjuk hogyan! nemcsak ünnepi illat!

2022-11-22

NE DOBD KI! A lehullott falevelek 5 felhasználási módja a kertben

Ne dobd ki a faleveleket! A kerti munkálatok során számtalan féleképpen felhasználhatóak a lehullott falevelek, cikkünkben be is mutatunk ezek közül 5-öt.

2022-11-18

Így végezz talajtesztet befőttesüveggel- a hatékony, gyors, és olcsó megoldás

Ehhez a módszerhez semmi másra nem lesz szükséged, mint egy befőttesüvegre. Mr mutatjuk is hogyan végezd el a talajtesztet, és elemezd az eredményeket!

2022-11-30

Így teremts kellemes hangulatot télen is a kertedben – fényekkel és tűzzel

A télen a kertünk nem éppen a leghangulatosabb: alig vannak virágzó növények, kopár, szürke. A tippjeink segítségével viszont feldobhatjuk kertünket, hogy igazán hangulatos legyen!

2022-11-07

Hogyan termesszünk mogyorót? – A mogyorófa ültetése és gondozása

A mogyorófák (Corylus avellana) mindössze 3-6 méterre nőnek, és 4,5 méteres kiterjedésűek, így a legapróbb kertek kivételével az összes kertben használhatók.

2022-11-16

Nem gondolnád mennyi mindenre jó: 5 módszer a tobozok kerti felhasználására

A fenyőtobozok igazi kincset jelentenek a kertészek számára, ráadásul ingyen vannak. Mutatunk 5 nagyon jó módszert a fenyőtobozok hasznosítására a kertben.

2022-11-07

A fagyöngy gondozása: hogyan neveljünk fagyöngyöt?

A téli ünnepek nem lennének ugyanolyanok a fagyöngy nélkül, maga a növény örökzöld, számos áttetsző fehér bogyóval, amit te is tudsz otthonodban nevelni!

További cikkek ebben a témában


Hardy-Weinberg-szabály

az ún. ideális v. zárt populációkra vonatkozó törvényszerűség, amely kimondja, hogy az... Tovább

Rovarölo Actellic 25 EC

Szívó és rágó kártevők ellen zöldség kultúrákban raktár fertőtlenítésre,... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert kert Kertészet