Sóska a kertben - tudj meg Te is mindent a sóska gondozásáról, termesztéséről

Hogyan termessz sóskát a kertben?

SzSz, ZH, NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Sóska a kertben

A sóska gondozása

A sóskát rendszeresen öntözzük meg, hiszen szereti a nedves talajt. A talajtakarás elősegíti a nedvesség megőrzését és a levelek tisztaságát.
A sóska ültetésénél fontos a tápanyagban gazdag talaj, azonban érdemes a szezon közepén még egyszer a komposzt vagy granulált műtrágya használata, hogy a növény minél jobban növekedhessen. 
A sóska vetőmagjából kinőtt szárat vágjuk le és távolítsuk el az első leveleit. A növénynek újra kell csíráznia, hogy gyengébb leveleket növesszen. A sóska szárát emellett, ha nem vágjuk le, akkor a növény vetőmagokat termeszt saját magától, így új növények hajthatnak ki, közvetlenül az ültetett növény mellett. 
A növények egészsége megőrzése érdekében tavasszal vagy nyár elején érdemes szétültetni őket vagy teljesen új növényt ültetni. 

A sóska betakarítása

Az újonnan beültetett növényeknek 35–40 napot kell elérniük a „csecsemő” méretük eléréséhez, és 2 hónapot kell elérniük a teljes éréshez. A sóska akkor áll készen a betakarításra, amikor a levelek kb. 10-12 centiméter hosszúak. A gyengébb levelek a legmegfelelőbbek az étkezéshez, és ha betakarításként újra és újra elvágjuk, akkor folyamatosan fiatal, gyengébb leveleket növeszt. 

Kártevők és problémák

A sóskát nem zavarják gyakran a kártevők, de ritkábban levéltetvek jelenhetnek meg rajta. Fújjuk le őket vízzel és távolítsuk el a növény külső leveleit. A sóskának nincsen semmilyen betegsége. 

A sóska felhasználása

A sóskát felhasználhatjuk frissen salátákban vagy szendvicsekben egyaránt, de akár főzhetünk is vele. A sóskát megfőzve a levelek feloldódnak és enyhén citromízt adnak az ételnek. Készíthetünk belőle akár sóska főzeléket vagy krémlevest is, de húsokhoz is kiváló. 

A friss sóska nem tárolható jól. Körülbelül egy hétig tartható el a hűtőszekrényben, de az íze és a textúrája romlani fog. Lefagyaszthatjuk vagy megszáríthatjuk a leveleket, mint bármely más gyógynövény esetében, de az íze nem egyezik meg a friss levelekkel.

A spenóthoz és a rebarbarához hasonlóan a sóskalevél oxálsavat is tartalmaz, amely nagy mennyiségben mérgező lehet. Kis mennyiség nem fog ártani, hacsak nem vagy különösen érzékeny az oxálsavval szemben.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

vérlrmezkék

a vér alakos elemeinek egyik csoportja. 2-5mm átmérőjűek, a vöröscsontvelőben képződnek;... Tovább

Rovarölo Match 50 EC

Környezetkímélő kitinszintézis gátló szer.Hatóanyag: 50 g/l lufenuronFelhasználható: -... Tovább

Tovább a lexikonra