Sonka, tojás, csoki: razziák húsvét előtt

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Sonka, tojás, csoki: razziák húsvét előtt

P.M.

A sonkákat, a tojásokat és a csokoládékat is fokozottan ellenőrzi a húsvéti időszakban a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH). Azt vizsgálják, hogy a kereskedők meg akarják-e téveszteni vagy meg akarják-e károsítani a fogyasztókat.

Sonka, tojás, csoki: razziák húsvét előtt

Az NFH tájékoztatása szerint a felügyelők a fogyasztók megtévesztésére és megkárosítására irányuló kereskedelmi gyakorlatok kiszűrésekor vizsgálják, hogy a pénztárnál megfelelően történik-e az árfelszámítás, az egyes termékeket azon az áron értékesítik-e, amelyet a terméken szereplő árcímke vagy a polccímke tartalmaz, többes árfeltüntetés esetén pedig a pénztárnál az alacsonyabb áron számítják-e fel a terméket.

Sonka, tojás, csoki: razziák <a class="autolinkeles" title="hús" href="https://www.agraroldal.hu/hus-kifejezes.html">hús</a>vét előtt

A megtévesztő kereskedelmi gyakorlat kiszűrésénél a felügyelők vizsgálják a húsvéti időszakban megjelenő, szezonális ajándékcsomagokat, nézik hogy az összecsomagolt termékek esetében az "ingyenesnek" feltüntetett termékért kell-e fizetni, mivel korábban nem egyszer találkoztak olyan esettel, amikor a termékek egyenként történő megvásárlása kedvezőbb volt a fogyasztóra nézve, mint az akciósnak hirdetett csomag - tájékoztatott a hatóság.

hirdetes

 

A felügyelők fokozott figyelmet fordítanak az ellenőrzések során arra is, hogy az üzletben nincsenek-e értékesítésre kihelyezve lejárt minőségű termékek. A hatóság arra hívja fel a figyelmet, hogy az étcsokoládénak legalább 35 százalék összes kakaó szárazanyagot kell tartalmaznia, amiből legalább 18 százalék a kakaóvaj és legalább 14 százalék a zsírmentes kakaó szárazanyag, tejcsokoládénál legalább 25 százalék összes kakaó szárazanyagot kell tartalmaznia a terméknek.

hirdetes
Sonka, tojás, csoki: razziák húsvét előtt

A sonkák címkéjén szereplő tájékoztatásnak a sertés kivételével utalnia kell az állatra, a testtájra is, például comb vagy lapocka, tartalmaznia kell az előkészítés módját - darabolt vagy kötözött -, fel kell tüntetni a hőkezelés módját - nyers vagy főtt, a pácolás és a füstölési eljárást, nyers sonkák esetén azt, hogy a termék nyersen vagy főzve, illetve sütve fogyasztható.

 

A tojásoknál 2012-ben lépett hatályba az a rendelet, amely szerint a darabár mellett fel kell tüntetni a tojás kilónkénti árát is, az árak összehasonlításánál érdemes erre is odafigyelni - hangsúlyozza közleményében az NFH.

Forrás: agrárszektor

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes


fotocellás magválogató

az erősen eltérő színű magvak szétválogatására szolgáló gép, amely a... Tovább

gerincesek (Vertebrata)

az állatvilág legfejlettebb csoportjait magába foglaló törzs. Jellemzőik a kétoldali... Tovább

Tovább a lexikonra