A hiteleket 5 év türelmi idővel 15 éves futamidőre kapta a közhasznú társaság

hirdetes

Nemzeti Kataszteri Program

Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Cél az elavult térképek felújítása, egy digitális adatbázist létrehozása A múlt év végén befejeződött az országra vonatkozó térképek digitalizálása, és ezzel véget ért a Nemzeti Kataszteri Program első üteme - mondta Sirman Ferenc, a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.
A szakállamtitkár elmondta: a program 1996-ban kezdődött, és egy évtizedes munkával elkészültek el a digitális térképek az ország egész területéről
A szakállamtitkár elmondta: a program 1996-ban kezdődött, és egy évtizedes munkával elkészültek el a digitális térképek az ország egész területéről. A digitális térképek megkönnyítik a földhivatalok ingatlan-nyilvántartási, az önkormányzatok és más, főként közművállalatok munkáját is.

Simon Sándor, a Nemzeti Kataszteri Program Kht. igazgatója az MTI kérdésére elmondta: a program végrehajtása összességében több mint 16 milliárd forintba került. A forrást a program megvalósításához hitelből fedezték. Az első kölcsönt 1997-ben a Magyar Külkereskedelmi Banktól vették fel, 6,6 milliárd forintot. Ezt követően 2003-ban újabb hitelt vettek fel 9,8 milliárd forintot a Kereskedelmi és Hitelbanktól.

A hiteleket 5 év türelmi idővel 15 éves futamidőre kapta a közhasznú társaság. A kamat változó mértékű, és BUBOR-hoz között.

A digitális térképek eladásából a földhivatalok és a közhasznú társaság árbevétele közösen 2,3 milliárd forint volt tavaly. Simon Sándor szerint az idén ez a bevétel valamelyest emelkedni fog, és várhatóan eléri a 2,5 milliárd forintot. Az igazgató ugyanakkor megjegyezte: a bevételek folyamatos növekedése nem várható.

Mihály Szabolcs, a Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság elnöke arról beszélt, hogy az ingatlan-nyilvántartási helyzet is megváltozott a digitális térképek igénybevételének lehetőségével. Az ügyintézés felgyorsulhat, mivel a térképi adatokhoz gyorsabban lehet hozzájutni. Emellett az önkormányzatok saját térinformatikai rendszereiket is könnyebben működtethetik. Továbbá a nagy közművállalatok, például az elektromos szolgáltatók ugyancsak könnyebben hozzáférhetnek a számukra fontos adatokhoz a digitális térképek segítségével.

A Nemzeti Kataszteri Program második üteme ez év elején kezdődött, és célja az hogy létrehozzanak egy digitális adatbázist, felújítsák az elavult térképrészleteket.

A szakemberek tájékoztattak arról is: a program megvalósításához uniós pénzeket nem kapott az ország.
hirdetes

Forrás: www.fvm.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

124/2007. (V. 31.) Korm. rendelet

A mezõgazdasági termékek és az élelmiszerek földrajzi árujelzõinek oltalmára és a... Tovább

Bajai Körzeti Földhivatal

Földhivatal földhivatal Cím: Baja Árpád tér 1. Magyarország Telefon: +36-79-322-179... Tovább

Tovább a lexikonra