Magyarországon sikeres a vadgazdálkodás

Sikeres Magyarországon a vadgazdálkodás

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Éves szinten 20 milliárdos bevételt jelent a vadgazdálkodás Magyarországon. Mára már rengeteg lehetőség van a nagyvadfajok felhasználására. A mezőgazdasági dolgozók és a vadgazdálkodók próbálnak közelebb kerülni egymáshoz, mivel eddig néha-néha az érdekeik ütköztek egymással.

Vadgazdálkodás

A magyar vadászati ágazatnak éves szinten több mint 20 milliárd forint a bevétele, az ország területén mintegy 1400 vadászatra jogosult társaság gazdálkodik, a vadászterületek átlagos nagysága több mint 6 és fél ezer hektár - ismertette Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke Bugyin az Országos vadgazdálkodási és vadkár konferencián pénteken.


Az első alkalommal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) rendezésében zajló tanácskozáson mintegy 250 résztvevő - erdészek, gazdálkodók, vadászok - volt jelen.


Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a mezőgazdasági bizottság erdészeti albizottságának elnöke meghatározónak nevezte az ágazatot, és remélte, hogy a konferencia több fontos kérdés megtárgyalására ad lehetőséget, köztük az élőhelyek fejlesztésének lehetőségét a klímaváltozás idején. A kérdések közé sorolta azt is, hogy rendelkezik-e az ország megfelelő számú szakemberrel ezen a területen. Megerősített: jogalkotóként készek arra, hogy a szakmával érdemi együttműködést folytassanak.


Győrffy Balázs elmondta, az elmúlt évben 3600 fő hivatásos vadász állt alkalmazásban a vadászatra jogosult társaságoknál.

Vadgazdálkodás

Bár az erdészek, a mezőgazdasági termelők, a nemzeti parkok és a vadászok céljai sokszor nem egyeznek, működésük során vannak olyan részterületek, amelyeken az együttműködés mind a négy szakmának kedvez. Ezért az együttműködést tovább kell építeni, illetve fejleszteni – tette hozzá.


Az elnök kiemelte: a vadászható nagyvadfajok hasznosítási adatai évek óta bővülnek, ez az elmúlt évben is folytatódott. A tavalyi 400 ezer közeli nagyvadteríték minden idők legmagasabb értéke, a becsült adatok szerint ez a trend folytatódik.


Győrffy Balázs hangsúlyozta, hogy a NAK fontosnak tartja a közös gondolkodást, és erősítené a közös munkát a jogalkotóval és a szakigazgatással, illetve szorosabb kapcsolatot akar kialakítani a vadászkamarával és az Erdészeti Tudományos Intézettel is.


Pechtol János, az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV) ügyvezető elnöke beszédében tolmácsolta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az OMVV elnökének üdvözletét és köszönetét a NAK-nak a rendezvény megszervezésért.


Közölte, a következő hónapokban revízió alá kerül a vadászati törvény, ezért is fontos a konferencia megrendezése.
(MTI)

Forrás: EU-Info, MTI

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

szőnyegrend

A kaszálógépek után lazán szétterítve maradó szálas termény. Előnye, hogy gyorsabban... Tovább

Gyümölcs

A köznyelv és a konyhaművészet általában gyümölcsnek nevezi a növények édes és húsos... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem