Tudd meg te is, hogyan lehetsz sikeres kertész, érdemes megfontolni tanácsainkat

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

A sikeres kertészek hét aranyszabálya

Szélesi Ferenc - Főkertész
Legyél te is sikeres kertész, törekedj erre mindig. Most megmutatjuk, hogy mit tehetsz ezért

5. Tápláljuk a földet, ne a palántákat

Dióhéjban: A gyorsétel, a bio gyorsételt beleértve, lehet, tele van kalóriával és akár tartalmazhat vitaminokat is. De hosszú távon nem tesz jót nekünk, különböző, többé-kevébé ismert okokból kifolyólag. A szervezetünk tudja, mi a különbség egy répa és egy A vitamin kapszula között. Ugyanez a helyzet a termőfölddel is.

Bővebben: Az növények egészsége a gyökereknél kezdődik. Az egészséges gyökerek az egészséges talajból nyerik a levegőt, vizet és tápanyagokat, abban a formában, ami nekik megfelelő. A szerves tápanyagokban gazdag – komposzt! – talaj tele van tápanyagokkal és olyan mikroorganizmusokkal (gombafélék, baktériumok, férgek stb.), amelyek ezeket a tápanyagokat a növények számára hasznosíthatóvá teszik.

A jó talajba ültetett dísznövényeknek ritkán van szükségük extra műtrágyára, és azok a haszonnövények, amelyek igénylik  ezt, kevesebbel is beérik, amikor a talajból lassan felszívódó forrásból nyerik, mint amilyen a kálciumpor, a tengeri moszat, vagy  a zöldtrágya. Az angolul tudóknak itt (Rodale Institute Research Report) elérhető egy riport arról, hogy hogyan működik ez a nitrogénfelvétellel.

hirdetes

 

6. Osszunk meg valamit

hirdetes

Van vetőmagja? A Seed Savers Exchange nem csak a zöldségekről szól. Tartozik hozzá egy Virág és Fűszernövény részleg is. Vannak virágai? A kórházak már nem fogadják el őket (allergiák miatt), de társasházak, közétkezdék, és – miért is ne? – a sarki bolt lehet, hogy szívesen fogadna egy vidám színfoltot. Van terménye? Létezik egy országos méretű kampány azoknak, akik a rászorulók megsegítésére ültetnek terményt (plant a row for the hungry), és sok ételgyűjtő állomás, termelői piac és közösen művelt kert fogad el adományokat. De azt sem tiltja törvény, hogy egyszerűen odaadjuk a maradék zöldbabunkat valakinek, akinek szüksége van rá. Nem minden éhség fizikai.

Magát a kertet is megoszthatjuk. A kerteket sok pénzgyűjtő kampányban vetik be, és ha úgy érezzük, hogy bírjuk az ezzel járó felhajtást, szinte biztos, hogy könnyen találunk jelentkezőket. Én úgy tapasztaltam, hogy ezekre sosem lehet elég alaposan felkészülni…de végül az utolsó csepp munka is mindig bőven megtérül, új barátok, ötletek, és sok-sok bátorítás formájában.

7. Legyünk jelen

Akár valóban mondta Lao-Ce, akár nem, igaz a mondás: a legjobb termékenység varázsló a kertész árnyéka.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-11-10

Karácsonyi kaktusz gondozása

A karácsonyi kaktusz gondozása, a karácsonyi kaktusz nevelése, a karácsonyi kaktusz igényei - Mit kell tennünk annak érdekében, hogy időben virágozzon a karácsonyi kaktusz? Szakértői tanácsok a karácsonyi kaktusz gondozásához, a karácsonyi kaktusz neveléséhez, a karácsonyi kaktusz ápolásához.

2020-11-10

A tél legcsodálatosabb éke – A mikulásvirág gondozása/tippek, trükkök szakértőktől!

A mikulásvirágról nagyon sokan kérdeztetek tavaly és már idén is, éppen ezért most elhoztam nektek szakértőnk szuper cikkét, tudjatok meg mindent a mikulásvirágról!

2020-11-18

Tudtad, hogy fán terem a kolbász? Nevelj te is kolbászfát!

Hallottatok már kolbászfáról? Pedig létezik, most be is mutatjuk nektek a nem mindennapi kolbászfát! Tudjátok meg ti is, hogyan lehet kolbászfát nevelni!

2020-11-05

Itt az ideje a növények teleltetésének? - Szakértőnk válaszol!

Ismét eljött az idő, érkezik a hideg, a növények esetében pedig érdemes elvégeznünk a teleltetést. Mikor és mit kell tennünk? Most mindent elmondok nektek, gyertek velem és tudjátok meg, hogyan teleltethetitek sikeresen a növényeket!

2020-11-10

Hogyan teleltessük a citromfát helyesen? - Szakértőnk elmondja!

Most mindent megtudhatsz a citromfa teleltetéséről, szakértőnk azokat a tippeket-trükköket osztja meg a citromfa teleltetéséhez, amik már ténylegesen beváltak! Olvasd el cikkünket, és teleltesd át a citromfát sikeresen!

2020-10-23

Rengeteg kárt okoznak - Így védekezz a tripszek ellen!

A tripszek rengeteg kárt képesek okozni a kertben, éppen ezért érdemes mindenkinek elolvasnia cikkünket, most mindent elmondunk nektek a tripszek elleni védekezésről!

2020-11-03

Az őszi kertek csodája, madarak kedvence - A tűztövis

Tudj meg mindent te is az ősz egyik legszebb díszéről, a tűztövisről. Elmondunk mindent, amit tudnotok kell a tűztövis gondozásáról és neveléséről, ismerd meg a tűztövist te is!

2020-11-03

Feledésbe merülő őszi ropogtatnivaló – A török mogyoró bemutatása

Neked is sokkal többet kellene belőle fogyasztani, mivel nagyon sok jótékony hatása ismert, ráadásul van még egy jó hírem, a saját kertedben is megterem!

További cikkek ebben a témában
hirdetes


humuszpodzol

olyan erdőtalaj, amelyben a szervesanyag a felső szintekből kilúgozódik, és a felhalmozási... Tovább

biogazdálkodás (biológiai gazdálkodás)

elméletileg az ősi földművelési formák kitöltése korszerű tartalommal. Hívei... Tovább

Tovább a lexikonra
Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem