Tudd meg te is, hogyan lehetsz sikeres kertész, érdemes megfontolni tanácsainkat

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

A sikeres kertészek hét aranyszabálya

Szélesi Ferenc - Főkertész
Legyél te is sikeres kertész, törekedj erre mindig. Most megmutatjuk, hogy mit tehetsz ezért

3. Széles ágyásokba vessünk

Bármit nevezhetünk terménynek, amit azért ültetünk, hogy egyszer learassuk: zöldségek, virágok, átültetésre váró fák és bokrok…Ha ezeket szorosan egymás mellé ültetjük, kevesebbet kell gyomlálnunk, öntöznünk, és a komposzt, amit a földre szórunk, maximálisan hasznosul, arról nem is szólva, hogy a talaj szerkezetét is évről évre javítja, ahogy a bio rétegek beépülnek. Ezek az ágyások gyakran kissé meg vannak emelve, vagy legalább lécekkel, vagy – ezt egyszer régen láttam, de a benyomás még mindig frissen él bennem- hosszú gránitszeletekkel bekerítve. Az esztétikai élményen túl, az ilyen rendszerető hozzáállás fő gyümölcse az ágyások közötti könnyű átjárás. A talaj és a termény szempontjából meghatározó a kiemelt figyelem.

hirdetes

 

4. Talajtakaró

A talajtakaró védőréteggel látja el a talajt, ami megvédi azt a hőmérsékleti ingadozások káros hatásaitól és a nedvesség elpárolgásától, egyúttal megakadályozza a talajban élő kórokozók terjedését, és magának a termőföldnek a nemkívánatos terjeszkedését (mondjuk a salátalevelekre). Szinte minden bio takaró, ami belemállik a földbe, jobb, mint a talajfogó szövetek, és a mindenkori igényeknek megfelelő fajta forgács mindig meghálálja az extra munkát, amibe kiválasztása került.

hirdetes

A szalma például nem költséges, de a faforgácsnál nehezebb vele dolgozni, és sokkal hamarabb le is bomlik. Emiatt ideális választás a veteményeskertbe, amíg a forgács inkább a bokrok alá való. (A speciális talajtakarók, amiket arra fejlesztettek ki, hogy épp a megfelelő mennyiségű fényt verjék vissza a zöldségekre, vagy melegítsék a talajt, csak ritkán bomlanak le természetes úton. Még mindig csak a kísérleti fázisban vagyok velük, de ennyit biztosan tudok: “ Csak akkor működnek, ha közvetlen fény éri őket. Minél inkább dzsungelszerű a kertünk, annál kevésbé fogjuk hasznukat látni).

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-11-10

Karácsonyi kaktusz gondozása

A karácsonyi kaktusz gondozása, a karácsonyi kaktusz nevelése, a karácsonyi kaktusz igényei - Mit kell tennünk annak érdekében, hogy időben virágozzon a karácsonyi kaktusz? Szakértői tanácsok a karácsonyi kaktusz gondozásához, a karácsonyi kaktusz neveléséhez, a karácsonyi kaktusz ápolásához.

2020-11-10

A tél legcsodálatosabb éke – A mikulásvirág gondozása/tippek, trükkök szakértőktől!

A mikulásvirágról nagyon sokan kérdeztetek tavaly és már idén is, éppen ezért most elhoztam nektek szakértőnk szuper cikkét, tudjatok meg mindent a mikulásvirágról!

2020-11-18

Tudtad, hogy fán terem a kolbász? Nevelj te is kolbászfát!

Hallottatok már kolbászfáról? Pedig létezik, most be is mutatjuk nektek a nem mindennapi kolbászfát! Tudjátok meg ti is, hogyan lehet kolbászfát nevelni!

2020-11-05

Itt az ideje a növények teleltetésének? - Szakértőnk válaszol!

Ismét eljött az idő, érkezik a hideg, a növények esetében pedig érdemes elvégeznünk a teleltetést. Mikor és mit kell tennünk? Most mindent elmondok nektek, gyertek velem és tudjátok meg, hogyan teleltethetitek sikeresen a növényeket!

2020-11-10

Hogyan teleltessük a citromfát helyesen? - Szakértőnk elmondja!

Most mindent megtudhatsz a citromfa teleltetéséről, szakértőnk azokat a tippeket-trükköket osztja meg a citromfa teleltetéséhez, amik már ténylegesen beváltak! Olvasd el cikkünket, és teleltesd át a citromfát sikeresen!

2020-10-23

Rengeteg kárt okoznak - Így védekezz a tripszek ellen!

A tripszek rengeteg kárt képesek okozni a kertben, éppen ezért érdemes mindenkinek elolvasnia cikkünket, most mindent elmondunk nektek a tripszek elleni védekezésről!

2020-11-03

Az őszi kertek csodája, madarak kedvence - A tűztövis

Tudj meg mindent te is az ősz egyik legszebb díszéről, a tűztövisről. Elmondunk mindent, amit tudnotok kell a tűztövis gondozásáról és neveléséről, ismerd meg a tűztövist te is!

2020-11-03

Feledésbe merülő őszi ropogtatnivaló – A török mogyoró bemutatása

Neked is sokkal többet kellene belőle fogyasztani, mivel nagyon sok jótékony hatása ismert, ráadásul van még egy jó hírem, a saját kertedben is megterem!

További cikkek ebben a témában
hirdetes


májusi morzsolt

a légszáraz (kb. 14% víztartalmú) szemes kukorica kereskedelmi elnevezése volt. Régebben ui. a... Tovább

fehérvérsejtek

a —>vér alakos elemeihez tartozó, önálló mozgásra képes sejtjei. A fertőző... Tovább

Tovább a lexikonra
Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem