Shiitake gomba termesztése házilag

Hirdetés

A világ legjobbja – Így termessz házilag shiitake gombát!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Házilag is termeszthetünk shiitake gombát

3. Készítsd elő a szükséges eszközöket

Első körben tehát – mint említettük – nem érdemes befektetni drága oltószerszámokba, kivéve persze, ha biztos vagy benne, hogy nagy mennyiségű gombát szeretnél „ültetni” és termelni. Kezdésnek bőven elegendő lesz a fadugós megoldás, amihez csupán néhány eszközre lesz szükséged: egy fúróra (a dugónak megfelelő vastagságú fúrószárral), némi ragasztószalagra, egy kalapácsra, élelmiszer-tisztaságú parafin viaszra, illetve valamire, amivel felforralod és felkened azt.

 

A ragasztószalagra azért lesz szükséged, hogy megjelöld a fúrószáron, hogy meddig kell befúrnod a rönkökbe, hogy beférjenek a dugók, a viaszra pedig azért, hogy leszigeteld a dugók körüli részt, lelassítva ezzel a rönkök kiszáradását. A viaszozás csak akkor fontos, ha nem tudsz folyamatosan magas páratartalmat biztosítani a rönkök számára. 

Hirdetés

 

4. Jöhet a fúrás

Megvannak tehát a rönkök, a fúró, méretre beragasztott, megfelelő vastagságú fúrószár, és minden egyéb dolog, amit az előbb felsoroltunk. Kezdődhet a fúrás. A legjobb eredmények érdekében egy rombuszmintát érdemes követni. Az első fúrást végezd el néhány centivel a farönk egyik végétől, majd haladj egyenesen lefelé, és 10 centinként fúrj még egy lyukat. Ügyelj rá, hogy az utolsó lyuk legfeljebb néhány centivel a rönk másik végétől legyen. Azért fontos, hogy ne fúrj túl közel a rönkök végéhez, mert ezek a részek száradnak ki a leghamarabb (hiszen a vágásnál nem védi őket a kéreg). Ezzel kész az első oszlopod.

Hirdetés

 

A második oszlopot durván 10 centivel arrébb kezdd el, és 5 centivel lejjebb az előző első fúráshoz képest. Ez után ugyan úgy 10 centinként haladj lejjebb. A harmadik sor megint feljebb kezdődjön, ahol az első is, és így felváltva haladj tovább, amíg végig nem érsz a rönkön. Nem érdemes több lyukat fúrni egy rönkbe, mint ahány dugót bele szeretnél helyezni, hiszen a be nem tömött lyukak csak felgyorsítják a rönk kiszáradását. Ez lesz az egész folyamat legidőigényesebb, és legfárasztóbb része, de ha kész vagy vele, akkor túl vagy a nehezén!

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-05-10

Amiről még sehol sem olvashattál - Ilyen talajhőmérsékletet kell biztosítanod növényeid számára

A talajhőmérséklet rendkívül nagy szerepet játszik a növények fejlődésében, cikkünket éppen ezért írtuk most meg nektek, tudjatok meg mindent az ideális talajhőmérsékletről!

2019-05-09

13 növénytartóban termeszthető gyümölcs, amit imádni fogsz!

A növénytartós kertészkedés egyre jobban kezd elterjedni, ez nem véletlen, hiszen nincs szükség nagy területre hozzá, ráadásul költséghatékony megoldás.

2019-05-10

Így teheted csinosabbá kertedet mohával

Nem muszáj megszabadulnod a mohától, ugyanis könnyedén alkothatsz segítségével a kertben, most meg is mutatom, hogyan lehet felhasználni a kertben a mohát!

2019-05-06

A legfontosabb hónap az évben – Májusi teendők a kiskertben

Májusban nagyon sok dolgunk van a kertben, ilyenkor kell mindent megtennünk azért, hogy növényeink egészséges, szépek legyenek, és ekkor biztosíthatjuk nagyobb terméshozamot is!

2019-05-06

Termesszünk kertünkben rebarbarát – Szakértőnk elmondja, hogyan!

Mostani cikkemben bemutatom nektek kicsit közelebbről a rebarbarát, olvassátok el írásomat, és tudjatok meg mindent a rebarbara termesztéséről! Rebarbara kisokos mindenkinek

2019-05-11

Termesszük együtt ezt a különleges növényt – Tudnivalók a rukkoláról!

Cikkünkben most mindent megtudhattok a rukkola termesztéséről, a rukkola felhasználásáról! Érdemes elolvasnotok írásunkat, hiszen minden hasznos információt leírtunk a rukkoláról!

2019-05-06

A sokak által alig ismert csoda – Így termessz orvosi vizitormát házilag!

Az orvosi vizitormát mutatom most be nektek egy kicsit közelebbről, érdemes elolvasnotok érdekes írásomat, melyből kiderül, miért és hogyan érdemes termesztenetek vizitormát!

2019-05-06

Elképesztő, Magyarország egyik legidősebb erdejét vágták ki a Bükkben!

Elképesztő, ami Magyarországon (is) zajlik, most 180 évesnél idősebb erdőt vágtak ki védett területen, a Bükki Nemzeti Parkban. Nézzük a részleteket!

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
618 557
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
3 650 347
Közösség

humusz (televény)

a talaj jellegzetes, nagy molekulájú, kolloid tulajdonságú anyaga. Pontos kémiai szerkezeti... Tovább

fenyérfű (sikárfű, Andropogon ischaemum L.)

a pázsitfüvek családhoz tartozó, évelő, laza bokrú, gyenge minőségű aljfű (fűfélék).... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 139

Átlagos értékelés: 5.0

Érdekességek Gazdaság Házi kert kert Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Zöldség